Home » Natură » Premieră în apele australiene: Cercetătorii au surprins mai mulți indivizi dintr-o specie bizară de calamar

Premieră în apele australiene: Cercetătorii au surprins mai mulți indivizi dintr-o specie bizară de calamar

Premieră în apele australiene: Cercetătorii au surprins mai mulți indivizi dintr-o specie bizară de calamar
Sursa foto: Marine National Facility
Publicat: 17.11.2020

Calamarul Magnapinna este una dintre cele mai greu de găsit creaturi din lume. Această specie trăiește în adâncurile întunecate ale oceanului și este o priveliște extrem de rară, doar 12 specimene fiind confirmate la nivel global.

Acum, pentru prima oară, această specie a fost observată în Australia, nu doar o singură dată, ci chiar de cinci ori, iar de fiecare dată cercetătorii au văzut un individ diferit.

Noile observații au dezvăluit mai multe detalii despre comportamentul acestei specii, subliniind cât de important este să surprindem imagini cu creaturile din adâncurile mărilor în habitatul lor natural.

GALERIE FOTO

„Aceste observații, primele în apele australiene, au consolidat ipoteza unei distribuții cosmopolite și au indicat o distribuție locală de calamari care au fost găsiți în proximitate unii față de ceilalți”, au scris cercetătorii în noul studiu.

Bestii ciudate și nefirești

Calamarii Magnapinna sunt bestii ciudate și nefirești. Corpurile lor arată destul de tipic pentru un calamar, deși au înătotoare mult mai mari decât de obicei. Însă, brațele și tentaculele lor sunt cu adevărat bizare, ajungând la lungimi de peste 8 metri, de multe ori mai lungi decât corpul. De asemenea, la anumite unghiuri, membrele lor arată de parcă ar avea „coate”.

Pentru că trăiesc în zona Bathypelagic (sau „miezul nopții”), la adâncimi de 1.000 și 4.000 de metri, nu este ușor pentru oamenii de știință să găsească specia și să o studieze. La această adâncime, lumina soarele nu poate ajunge, iar presiunea apei este zdrobitoare, potrivit Science Alert.

Primele documentări ale calamarului Magnapinna în apele australiene

Cu toate acestea, vehiculele controlate de la distanță pot ajunge acolo unde oamenii nu reușesc, iar în ultimii zeci de ani, astfel de observații au devenit posibile.

„Aceste observații reprezintă primele documentări ale calamarului Magnapinna în apele australiene și dublează specimenele cunoscute în emisfera sudică”, au mai adăugat cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Imagini în premieră cu o specie extrem de rară de calamar care are „coarne de berbec”

Creierul calamarilor este la fel de complex precum cel al câinilor

Un superb calamar eșuat pe o plajă i-a uimit pe trecători. „Arăta ca un animal preistoric”

Calamarii au abilitatea de a-şi modifica ARN-ul

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase