Home » Istorie » Cum a ajuns craniul unei femei din Epoca de Piatră în adâncurile unei peșteri din nordul Italiei

Cum a ajuns craniul unei femei din Epoca de Piatră în adâncurile unei peșteri din nordul Italiei

Cum a ajuns craniul unei femei din Epoca de Piatră în adâncurile unei peșteri din nordul Italiei
Sursa foto: Maria Giovanna Belcastro et al., 2021, PLOS One
Publicat: 11.03.2021

După ce a murit în urmă cu 5.600 de ani, craniul unei femei din Epoca de Piatră a plecat într-o călătorie neașteptată atunci când apa și noroiul l-au scos din mormânt și l-au aruncat într-o peșteră abruptă din Italia zilelor noastre, arată un nou studiu.  

Atunci când arheologii au descoperit craniul, locul său de veci din peșteră era atât de greu accesibil încât doar un singur arheolog a reușit să se strecoare pentru a-l recupera. În timpul unei analize ulterioare, cercetătorii au descoperit că acel craniu era foarte zgâriat. Inițial, nu au reușit să stabilească ce anume s-a întâmplat cu femeia antică.

Însă, după ce au determinat care dintre leziunile craniului au fost cauzate de oameni și care au apărut în urma „călătoriei printre roci”, cercetătorii au ajuns la un posibil scenariu. Imediat ce femeia a murit, oamenii din comunitatea sa cel mai probabil i-au dezmembrat corpul, o practică funerară populară pentru acea regiune în acea perioadă. După ce oamenii au separate craniul femeii de restul corpului, forțele naturii l-au transportat până la peșteră, au sugerat oamenii de știință.

Această femeie a trăit înainte de Ötzi, omul zăpezilor

Arheologii au descoperit craniul singuratic în 2015, în nordul Italiei, în peștera Marcel Loubens. Peșterile sunt situri comune pentru morminte antice, însă cercetătorii nu au putut găsi alte rămășițe umane acolo, chiar și atunci când s-au întors în 2017 cu echipamente de alpinism pentru a recupera craniul.

O scanare cu ajutorul computerului tomograf și analiza craniului au dezvăluit că femeia avea între 24 și 35 de ani atunci când a murit, în timp ce datarea cu radiocarbon a indicat că a trăit între 3630 și 3380 î.Hr., în timpul perioadei neolitice sau Noua Epocă de Piatră. Așadar, această femeie a trăit înainte de Ötzi, omul zăpezilor, ale cărui rămășițe mumificate datează din 3300 î.Hr., fiind de asemenea găsite în nordul Italiei.

„După o călătorie îndelungată și anevoioasă, craniul a ajuns în peșteră”

Alte leziuni și sedimente de pe craniul femeii au spus o altă poveste. Forțele naturii au mutat craniul după înmormântarea femeii. După ce femeia a fost înmormântată, craniul decapitat s-a rostogolit, probabil cu apa și noroiul care curgeau la vale spre o crevasă, potrivit Live Science.

„După o călătorie îndelungată și anevoioasă, craniul a ajuns în peșteră”, au spus cercetătorii. În timp, activitatea geologică din crevasă a creat o peșteră, acolo unde craniul a rămas timp de 5.600 de ani până când a fost descoperit de arheologii moderni.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un microscop care se poate uita direct prin craniul tău, inventat de oamenii de știință

Un craniu controversat, vechi de 7 milioane de ani, ar putea să nu fie atât de uman pe cât am crezut

Craniul unei „rude” a oamenilor, vechi de două milioane de ani, dezvăluie noi detalii despre evoluția noastră

Modul neașteptat în care a fost descoperit craniul unui bărbat

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase