Home » Istorie » Orașul antic din Luxor, cea mai importantă descoperire din ultimii aproape 100 de ani

Orașul antic din Luxor, cea mai importantă descoperire din ultimii aproape 100 de ani

Credit foto: Profimedia
Publicat: 14.04.2021

Zahi Hawass, cel mai cunoscut arheolog din Egipt, a dezvăluit noi detalii despre orașul faraonic descoperit recent în provincia sudică Luxor.

Denumit de arheologi „Orașul de Aur Pierdut”, situl antic excavat recent datează din vremea lui Amenhotep al III-lea, al 9-lea faraon al Dinastiei a XVIII-a, a cărui domnie este considerată una dintre epocile de aur ale Egiptului antic.

„Este într-adevăr un oraș mare care s-a pierdut … Inscripția găsită aici spune că acest oraș s-a numit: Ascensiunea lui Aten”, a declarat Hawass, adăugând că arheologii au găsit case de cărămidă, artefacte și instrumente din timpurile faraonice pe locul orașului pierdut, vechi de 3.000 de ani.

Arheologii au început să excaveze în zonă anul trecut. În câteva săptămâni au descoperit formațiuni de cărămidă din noroi care, în cele din urmă, s-au dovedit a fi un oraș mare bine conservat.

Zidurile orașului și chiar camerele pline cu cuptoare, vase de depozitare și ustensile utilizate în viața de zi cu zi au fost scoase la iveală. Arheologii au găsit, de asemenea, rămășițe umane.

„Am găsit trei districte importante, unul pentru administrație, unul pentru ca muncitorii să doarmă, unul pentru industrie și o zonă pentru carne uscată”, a spus Hawass, citat de Fox News.

Cea mai importantă descoperire după mormântul lui Tutankhamon

Cunoscutul arheolog egiptean crede că orașul a fost „cea mai importantă descoperire” după cea a mormântului faraonului Tutankhamon, dezgropat în Valea Regilor din Luxor în 1922.

Hawass a respins teoria că rămășițele orașului mai fuseseră descoperite anterior, așa cum s-a sugerat în postările care au circulat pe rețelele de socializare. „Este imposibil să descopăr ceva care a fost descoperit anterior”, a spus el.

Zahi Hawass / Credit foto: Profimedia

Paola Cartagena, absolventă de egiptologie la Universitatea din Manchester, a afirmat că descoperirea este una de „mare importanță”. „Arheologia așezării este extrem de valoroasă pentru a cunoaște adevărate fapte istorice și pentru a ne lărgi înțelegerea modului în care au trăit vechii egipteni”, a scris ea pe Twitter.

Unde este situat „Orașul de Aur pierdut”

Orașul excavat recent este situat între templul regelui Ramses al III-lea și coloșii lui Amenhotep al III-lea, pe malul vestic al Nilului din Luxor. Orașul a continuat să fie folosit de nepotul lui Amenhotep III, tânărul faraon Tutankhamon, și apoi de succesorul său, regele Ay.

Unele cărămizi din noroi poartă sigiliul faraonului Amenhotep al III-lea sau însemnele numelui.

Amenhotep al III-lea, care a condus Egiptul antic între 1391 – 1353 î.e.n., a construit părțile principale ale templelor Luxor și Karnak din vechiul oraș Teba.

Anunțul descoperirii orașului a venit la câteva zile după ce Egiptul a mutat 22 de mumii regale prețioase într-o paradă excepțională în Muzeul Național al Civilizației Egiptene din Cairo, deschis recent.

Vă recomandăm să citiți și:

Ruine creștine antice, cu inscripții biblice, descoperite în Egipt

Cum să mumificați un cadavru? Tehnica din cel mai vechi manual egiptean antic descoperit până acum

O mumie cu limbă din aur, descoperită de arheologi în Egipt. De ce ar fi fost adăugat „organul”

Pergamentul „Cartea morților”, lung de patru metri, descoperit într-un puț funerar din Egipt

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase