Home » Istorie » O mumie cu limbă din aur, descoperită de arheologi în Egipt. De ce ar fi fost adăugat „organul”

O mumie cu limbă din aur, descoperită de arheologi în Egipt. De ce ar fi fost adăugat „organul”

Sursa foto: Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt
Publicat: 03.02.2021

Arheologii au descoperit o mumie veche de 2.000 de ani care avea o limbă din aur, la situl egiptean antic Taposiris Magna.

Cel mai probabil, cei care au îmbălsămat cadavrul au adăugat limba din aur pentru a se asigura că persoana decedată va putea vorbi în viața de apoi, a transmis Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt printr-un comunicat de presă.

Potrivit legendelor, dacă mumia cu limba din aur s-ar fi întâlnit cu Osiris, zeul lumii de dincolo și al morților, aceasta ar fi trebuit să vorbească cu zeul, a mai arătat comunicatul de presă. Totuși, nu este clar dacă persoana din cazul de față avea un defect de vorbire și nici de ce limba a fost făcută din aur.

Comori remarcabile au fost descoperite alături de mumii

Arheologii, coordonați de Kathleen Martinez din Republica Dominicană, au descoperit mumia în unul dintre 16 morminte de la Taposiris Magna, care conține temple dedicate lui Osiris și Isis, zeița care era atât soție cât și soră pentru Osiris. Anterior, oamenii de știință au găsit un tezaur de monede decorate cu chipul Cleopatrei a VII-a a Egiptului, ceea ce sugerează că templele erau folosite în timpul domniei reginei.

Alte 15 morminte care datează din urmă cu aproximativ 2.000 de ani conțin comori remarcabile. În unul dintre morminte, o mumie a fost descoperită cu o mască mortuară ce acoperea mare parte din corpul său și o înfățișa zâmbind și purtând o coroană.

De asemenea, două dintre mumii au fost găsite cu rămășițe de pergamente, pe care cercetătorii le analizează și descifrează momentan.

Când au trăit oamenii îngropați în acest loc

Oamenii de știință au mai găsit și statui care înfățișează oamenii îngropați la sit. Statuile sunt atât de bine conservate încât coroanele și părul indivizilor încă se pot distinge. Însă, statuile conferă oamenilor un aspect formal, aceștia nefiind înfățișați zâmbind, potrivit Live Science.

Deși arheologii nu sunt siguri când anume au murit indivizii, aceștia pot spune că oamenii au trăit în perioada în care Egiptul era condus de Dinastia Ptolemeică (304 – 30 î.Hr.), descendenții unuia dintre generalii lui Alexandru cel Mare, sau de Imperiul Roman, care a preluat puterea după moartea reginei Cleopatra a VII-a în 30 î.Hr.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fort roman, biserică creștină și templu, descoperite în același loc, în Egipt

Pergamentul „Cartea morților”, lung de patru metri, descoperit într-un puț funerar din Egipt

Cuptoarele egiptene pentru ouă și tehnologia considerată mai spectaculoasă decât piramidele

Zeci de sarcofage vechi și un templu funerar, descoperite în necropola egipteană Saqqara

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase