Home » Istorie » Ruine creștine antice, cu inscripții biblice, descoperite în Egipt

Ruine creștine antice, cu inscripții biblice, descoperite în Egipt

Ruine creștine antice, cu inscripții biblice, descoperite în Egipt
Credit foto: Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților
Publicat: 21.03.2021

Aheologii francezi și norvegieni au descoperit, în Egipt, vestigii creștine antice, inclusiv chiliile călugărilor și rămășițele a trei biserici cu inscripții biblice bine conservate. Descoperirile dezvăluie informații despre primele adunări monahale din Egipt în urmă cu peste 1.500 de ani, potrivit anunțului Ministerului egiptean al Turismului și Antichităților.

Clădirile antice de secol V e.n., construite din cărămidă de lut și piatră de bazalt, au fost găsite de o misiune arheologică francezo-norvegiană care făcea cercetări în Qasr Al-Agouz în oaza Bahariya. Multe dintre clădiri aveau simboluri și inscripții copte pe pereți.

Dr. Victor Ghica, șeful misiunii arheologice, a anunțat că vechiul complex creștin este format din șase sectoare care conțin:

  • 19 camere din piatră
  • O biserică care își păstrează structura
  • Două camere din piatră cu scrieri religioase pe pereți
  • Sala de mese a unei biserici
  • Reședința călugărilor și o serie de camere
  • Multe piese de ceramică inscripționate cu scrieri grecești
  • Pânze cu scriere greacă

Inscripțiile de pe pereți sunt texte religioase din Biblia greacă, care reflectă natura vieții monahale din regiune și se referă la șederea călugărilor acolo din secolul al V-lea d.Hr.

Situl creștin a fost ocupat circa 400 de ani

Amplasat în pustietatea deșertului, la sud-vest de Cairo, situl a fost ocupat între secolele IV – VIII, momentul de maximă activitate având loc în jurul secolului al V-lea, potrivit Ancient Origins.

Monahismul creștin a apărut în Egipt la începutul secolului al IV-lea, cu Sfântul Antonie, care a organizat un fel de viață monahală pentru discipolii săi în jurul anului 305 d.Hr. Când a murit Sfântul Antonie (356 sau 357 d.Hr.), în Egipt au înflorit două tipuri de monahism: sate sau colonii de pustnici și mănăstiri în care se ducea o viață comunitară.

Ministerul egiptean a anunțat că descoperirea este foarte importantă, deoarece dezvăluie informații necunoscute anterior despre planificarea clădirilor monahale timpurii și despre formarea primelor congregații monahale din Egipt.

Vă recomandăm să citiți și:

Top 10 dintre cei mai mari împărați romani

De ce creștinismul este divizat în atâtea culte și biserici

10 lucruri despre Egiptul Antic pe care toţi ar trebui să le ştie

Textele biblice nu ar trebui urmate întocmai. Cum au înterpretat primii creştini Evangheliile, înaintea apariţiei tiparului

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase