Home » Cultură » 10 minuni naturale uimitoare ale lumii pe care trebuie să le vizitezi

10 minuni naturale uimitoare ale lumii pe care trebuie să le vizitezi

10 minuni naturale uimitoare ale lumii pe care trebuie să le vizitezi
Ghețarul Perito Moreno din Argentina. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.05.2021

Acestea sunt unele dintre cele mai frumoase minuni naturale din lume, de la o insulă plină cu „dragoni” până la o cascadă spectaculoasă.

Coasta Jurasic, Marea Britanie

185 de milioane de ani de istorie sunt ascunși de-a lungul coastei de sud a Angliei, în Regatul Unit. Paleontologul Mary Anning a făcut descoperiri istorice aici, aceasta găsind rămășițe preistorice de-a lungul coastei la începutul anilor 1800.

Ha Long Bay, Vietnam

Există în jur de 1.600 de insule adăpostite în Golful Tonkin din Vietnam, care acoperă peste 1.500 km2. Un strat de calcar s-a format treptat în peste 500 de milioane de ani, iar până la sfârșitul perioadei Permian, în urmă cu 251 milioane de ani, ajunsese la o grosime de 1.000 de metri.

Insula Komodo, Indonezia

Faimoasă pentru reptilele sale gigantice, această insulă vulcanică din sudul Indoneziei face parte din Insulele Lesser Sunda. Dragonii de Komodo (sau varanii uriași) sunt cele mai mari reptile care trăiesc astăzi pe Pământ.

Dragonii de Komodo au venit din Australia și sunt descendenții celor mai mari reptile cunoscute de știință. Fără alți prădători pe insulă, dragonii de Komodo au reușit să prospere, însă în cele din urmă majoritatea prăzii native a dispărut. Astfel, dragonii de Komodo se hrănesc acum cu animale care au fost introduse pe insulă, de la șobolani până la bivoli de apă, potrivit Live Science.

Terasele Pamukkale, Turcia

Pamukkale înseamnă „castel de bumbac”. Apa fierbinte curge de la un izvor de pe stâncă, situat la 200 de metri deasupra solului, iar apa se scurge caldă atunci când provine dintr-un izvor aflat la 320 metri sub pământ.

Lacul Peyto, Canada

Acest superb lac alpin se află în Banff, cel mai vechi parc național din Canada. Lacul este alimentat de ghețari activi aflați în Munții Stâncoși din Canada. Astfel, ghețarii curgători „zgârie” fragmente de rocă pe măsură ce avansează.

Ghețarul Perito Moreno, Argentina

În timp ce majoritatea ghețarilor din regiune se topesc rapid, ghețarul Perito Moreno abia s-a schimbat în ultimii 100 de ani. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Scientific Reports, ghețarul Perito Moreno s-a avansat 800 de metri de la sfârșitul anilor 1800 și s-ar putea să avanseze chiar și în zilele noastre. Perito Moreno acumulează mai multă masă decât orice ghețar care este monitorizat în prezent.

Salar de Uyuni, Bolivia

Salar de Uyuni este cel mai mare deșert de sare din lume și se întinde pe mai mult de 10.300 km2, fiind situat la o altitudine de 3.660 metri. Pământul este acoperit de o crustă de sare groasă de câțiva metri, iar un bazin de saramură este ascuns dedesubt.

Maldive, Oceanul Indian

Maldive cuprinde 1.190 de insule mici din Oceanul Indian care sunt înconjurate de recife de corali. Aproape 1.000 de insule sunt nelocuite de oameni. Cea mai mare parte a nisipului din întreaga lume este alcătuit din boabe aspre de cuarț, însă țărmurile Insulelor Maldivele sunt acoperite cu nisip moale de corali, astfel că acestea sunt unele dintre cele mai bune plaje din lume.

Cascada Victoria, Africa de Sud

Cascada Victoria este una dintre cele mai renumite cascade din lume. Are o lățime remarcabilă de 1,6 kilometri. Roca de sub Cascada Victoria s-a acumulat de-a lungul a peste un milion de ani de erupții vulcanice blânde, iar straturile de lavă fierbinte s-au răcit și s-au crăpat în mai multe locuri de la est spre vest.

Marea Barieră de Corali, Australia

Aproape 3.000 de recife individuale alcătuiesc cel mai mare sistem de corali din lume. Marea Barieră de Corali găzduiește 1.500 de specii de pești, o treime din coralii moi ai lumii și șase dintre cele șapte specii de țestoase marine din lume. Marea Barieră de Corali a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 1981 și au fost instituite restricții privind pescuitul și turismul.

Din păcate, Marea Barieră de Corali și-a pierdut jumătate din corali din 1985. Pagubele au loc atât de rapid încât oamenii de știință nu pot ține pasul. Coralii au murit din cauza poluării, speciilor invazive și a unui proces numit albirea coralilor. Apa de pe Pământ devine pur și simplu prea caldă pentru supraviețuirea coralilor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cele mai „Instagrammabile” minuni naturale din lume. Ce loc ocupă Delta Dunării

Patru minuni cerești au fost surprinse în aceeași fotografie. Cum a fost observată cometa NEOWISE

Ziua în care a ars una dintre cele şapte minuni ale lumii

Cinci minuni ale naturii de care turiştii află mai greu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase