Home » Istorie » Pocahontas, „prințesa indiană” devenită un simbol al culturii americane

Pocahontas, „prințesa indiană” devenită un simbol al culturii americane

Pocahontas, „prințesa indiană” devenită un simbol al culturii americane
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.05.2021

Pocahontas, numită și Matoaka sau Amonute, a fost o femeie amerindiană care a încurajat pacea între coloniștii englezi și amerindieni prin împrietenirea cu coloniștii din Jamestown, Virginia. În cele din urmă, Pocahontas s-a căsătorit cu unul dintre coloniști.

Printre numele sale native, cel mai bine cunoscut pentru englezi a fost Pocahontas, care în traducere înseamnă „neastâmpărata” și „jucăușa”. Pocahontas a fost fiica lui Powhatan, șeful Imperiului Powhatan, care era alcătuit din 28 de triburi. Pocahontas era doar o copilă atunci când a intrat pentru prima oară în contact cu coloniștii care au venit în zona Chesapeake Bay în 1607. Pocahontas avea atunci 10 sau 11 ani.

Conform spuselor căpitanului englez John Smith, Pocahontas i-a salvat viața, atunci când ea era copilă și el prizonier al Imperiului Powhatan.

Unii scriitori cred că ceea ce Smith credea că avea să fie o execuție ar fi fost, de fapt, o ceremonia de adopție. Însă, alții cred că Smith a inventat întreaga poveste.

Pocahontas nu l-a salvat de la moarte doar pe căpitanul englez John Smith

Mai este știut și faptul că Pocahontas devenise un vizitator frecvent al coloniștilor și prietenă a lui Smith. Personalitatea sa jucăușă și interesul său pentru englezi au făcut-o foarte valoroasă pentru aceștia. Totodată, Pocahontas ar fi salvat viețile și altor coloniști în ianuarie 1609, atunci când i-a avertizat în privința unei ambuscade.

Sursa foto: Profimedia

După ce a fost luată ostatică de către englezi, Pocahontas s-a căsătorit cu John Rolfe, un colonist distins, în aprilie 1614. În urma căsătoriei celor doi, s-a instalat pacea între englezi și amerindieni pe tot parcursul vieții șefului Powhatan.

„Prințesa indiană”, un simbol de durată în arta și literatura americană

Potrivit tradiției Imperiului Powhatan și povestirilor unui colonist, Pocahontas ar fi fost căsătorită anterior cu un bărbat Powhatan numit Kocoum, potrivit Britannica.

Pocahontas, sau „prințesa indiană”, a reprezentat un simbol de durată în arta și literatura americană. Cu toate acestea, povestea ei a fost adaptată pentru a corespunde nevoilor interpreților săi.

Pocahontas a fost folosită pentru a promova atât îmbinarea culturilor coloniale și cele indigene, precum și asimilarea. De asemenea, povestea lui Pocahontas a fost folosită ca un simbol de către aboliționiști și plantatori.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Muntele Rushmore și moștenirea spirituală a amerindienilor

Cum au schimbat caii viața amerindienilor?

Cum au încercat amerindienii să se apare de invazia rușilor de la începutul secolului XIX. Structura a fost abia acum redescoperită

400 de ani de la primul transport de sclavi în SUA. Cum a început această practică

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase