Home » Istorie » Cum au schimbat caii viața amerindienilor?

Cum au schimbat caii viața amerindienilor?

Publicat: 31.12.2020

Spaniolii au fost cei care au readus caii în cele două Americi, după o perioadă de 10.000 de ani de la dispariția acestora.

Cu patruzeci de milioane de ani în urmă, caii au apărut pentru prima dată în America de Nord, dar după ce au migrat în Asia peste podul terestru Bering, caii au dispărut de pe acest continent acum cel puțin 10.000 de ani. Așadar, timp de milenii, nativii americani au călătorit și au vânat pe jos, notează History.

Când Cristofor Columb a adus două duzini de cai andaluzi în cea de-a doua călătorie a sa spre America în 1493, nu și-ar fi putut imagina că readucea calului în America de Nord și cum asta ar transforma viața nativi, în special pentru indienii din zonele de câmpie, care i-au folosit pentru vânătoare de bivoli.

De la groază la respect pentru cai

Când Columb și alți exploratori spanioli au ajuns în Hispaniola călare, populația Taíno din Caraibe a fost îngrozită de ceea ce a văzut ca pe jumătate om, pe jumătate fiară, spune Herman Viola, un curator emerit la Smithsonian Institution. „Nu văzuseră niciodată o creatură care să aibă ființe umane călare pe ea”.

Pe măsură ce mai multe triburi americane s-au întâlnit cu calul, acea frică inițială a lăsat loc de uimire pentru viteza și puterea animalului. Având câinele drept cea mai apropiată referință, indienii au numit acestei noi creaturi mitice „câine-elan”, „câine din cer” sau „câine sfânt”.

Spaniolii și-au dat seama repede că ultimul lucru pe care și-l doreau era ca indienii să aibă cai, pentru că asta i-ar fi pus pe picior de egalitate”, spune Viola, dar exact așa s-a întâmplat după Revolta Pueblo din 1680. După ce au îndurat un secol de dominație spaniolă  indienii Pueblo i-au alungat pe spanioli din Santa Fe și le-au capturat prețioșii cai, pe care i-au schimbat apoi cu triburile învecinate.

Caii s-au deplasat rapid pe rute comerciale către triburile Navajo, Ute și Apache, apoi spre Kiowa și Comanche din Câmpiile sudice și Shoshone din Muntele Vest. Până în 1700, caii ajunseseră la Nez Perce și Blackfoot din nord-vestul îndepărtat și călătoriseră spre est până la Lakota, Crow și Cheyenne din câmpiile nordice. Pe măsură ce caii au sosit din vest, primele arme erau comercializate din est. În timpul războiului dintre francezi și indieni din anii 1760, războinicul indian călare și echipat cu arme de foc era o prezență formidabilă pe marile câmpii.

Caii și vânătoarea de bizoni

„Când au fost introduși caii, modurile de vânătoare s-au schimbat”, spune unul dintre curatorii de la Muzeul Național al Indienilor Americani din Smithsonian și membru al națiunii Oglala Lakota. „Un cal de vânătoare ar putea fi antrenat să călărească chiar către turma de bivoli care era vânată”. Acesta mai subliniază faptul că anterior introducerii cailor, vânătoarea bizonilor se dovedea a fi greoaie și extrem de periculoasă.

Pentru indienii din câmpie, noua viteză și eficiența a vânătorii călare au oferit o abundență de carne de înaltă calitate, piei pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și piele brută pentru scuturi și cutii. Cu ajutorul unei sănii de lemn care poate fi trasă, caii putea transporta sate întregi și bunurile lor pentru a urma cursul vânătorii sezoniere.

Călăritul devine o practică onorabilă printre războinici

Concurența dintre indienii de câmpie pentru cei mai buni cai de vânătoare și de război a transformat vechii aliați în rivali, spune curatorul Her Many Horses. Mai mulți cai însemnau posibilitatea extinderii teritoriului de vânătoare, aducând și mai multă avere tribului. Raidurile și capturarea cailor inamici a fost o tactică cheie a războiului dintre triburi și a fost considerată un ritual „onorabil” de trecere pentru un tânăr care încerca să-și câștige locul de războinic.

Înflorirea completă a culturii calului indian din câmpie a durat puțin mai mult de un secol, aproximativ din anii 1750 până în anii 1870, când a fost încheiată de războaiele indiene și a fost mutarea forțată în rezervații.

„Au existat aproximativ o duzină de triburi de călăreți foarte importante care s-au extins de la frontiera canadiană până la frontiera mexicană și au fost cei care s-au confruntat cu coloniștii spre vest”, spune Viola. „Deoarece erau atât de călăreți, au fost foarte eficienți la perturbarea expansiunii spre vest și de aceea Armata SUA a avut atât de multe probleme cu ei.”

În cele din urmă, singurul mod în care guvernul federal putea să-i învingă pe indieni a fost să-i angajeze unii dintre cei mai buni călăreți indieni de câmpie în Cavaleria SUA. În alte cazuri, după înfrângerea indienilor, armata măcelărea caii, astfel încât aceștia să rămână în rezervații și să devină fermieri în loc să se întoarcă la de vânătoare și raiduri.

Citește și:

Când au ajuns caii în America de Nord?

Conchistadorii au folosit cunoştinţele amerindienilor pentru a-şi purta războaiele

De unde se trag amerindienii? Genomul unui copil care a trăit acum 24.000 de ani oferă un răspuns surprinzător

Drumul Lacrimilor: o pagină din istoria amerindienilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase