Home » Știință » Primele imagini cu planeta Marte trimise de roverul Zhurong al Chinei

Primele imagini cu planeta Marte trimise de roverul Zhurong al Chinei

Primele imagini cu planeta Marte trimise de roverul Zhurong al Chinei
Sursa foto: CNSA/ @MarsZhurong - Twitter
Publicat: 21.05.2021

Panouri solare pe un fundal extraterestru, rampe și tije îndreptate spre orizontul marțian. Prima sonda spațială marțiană a Chinei a trimis înapoi pe Pământ primele imagini după amartizarea istorică de săptămână trecută.

Roverul Zhurong a fost transportat în atmosfera planetei Marte la bordul unei sonde de aterizare, aceasta fiind prima amartizare de succes a unei țări în cadrul primei misiuni pe Planeta Roșie.

Zhurong, denumit după zeul focului din mitologia chineză, a ajuns pe Marte cu doar câteva luni înainte de roverul Perseverance al NASA și a fost intens celebrat în China.

„Oameni ai internetului, imaginile cu Marte pe care le așteptați sunt în sfârșit aici”

Administrația Națională Spațială a Chinei a publicat imagini făcute de camerele atașate de rover, care arată echipamentul de evitare a obstacolelor și panourile solare de pe vehicul, precum și textura suprafeței marțiene.

„Oameni ai internetului, imaginile cu Marte pe care le așteptați sunt în sfârșit aici”, a anunțat agenția spațială chineză într-o postare pe rețelele de socializare.

Amartizarea roverului a fost un moment de maxim suspans pentru inginerii spațiali chinezi, presa de stat relatând că procesul folosirii unei parașute pentru coborârea lentă a fost „cea mai solicitantă parte a misiunii”.

Roverul este așteptat să continue să fotografieze împrejurimile și să colecteze date geografice, potrivit Science Alert.

China încearcă să ajungă din urmă Statele Unite și Rusia

China a înregistrat progrese majore în încercarea de a ajunge din urmă Statele Unite și Rusia, țări ale căror astronauți și cosmonauți au deja decenii întregi de experiență în explorarea spațială.

De asemenea, China a lansat cu succes luna trecută primul său modul din noua stație spațială. Astfel, națiunea speră ca stația spațială să fie dotată cu echipaj până în 2022, dar și că în cele din urmă va trimite oameni pe Lună.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roverul Yutu 2 al Chinei, aflat pe partea întunecată a Lunii, se pregătește să iasă din hibernare

China a lansat prima parte din Palatul Ceresc, viitoarea stație spațială, concurentul ISS

Roverul Perseverance a trimis înapoi pe Pământ cel mai adorabil selfie făcut până acum pe o altă planetă

Un oficial american avertizează: China și Rusia își modernizează arsenalul nuclear mai repede decât SUA

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase