Home » Știință » Roverul Perseverance a trimis înapoi pe Pământ cel mai adorabil selfie făcut până acum pe o altă planetă

Roverul Perseverance a trimis înapoi pe Pământ cel mai adorabil selfie făcut până acum pe o altă planetă

Roverul Perseverance a trimis înapoi pe Pământ cel mai adorabil selfie făcut până acum pe o altă planetă
Credit foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 08.04.2021

Roverul Perseverance nu a ajuns pe Marte nici măcar de două luni și deja a început să aibă unele dintre minunatele obiceiuri ale lui Curiosity.

Aceste obiceiuri nu țin neapărat de știință. Percy demonstrează acum cât de priceput este la fotografie și în special la selfie-uri, după cum se poate vedea și în cele mai recente imagini trimise înapoi pe Pământ.

Pe măsură ce roverul explorează noua sa casă, Craterul Jezero, vehiculul trimite înapoi pe Terra și imagini cu împrejurimile sale. Încă așteptăm să primim o fotografie cu întregul rover, însă Perseverance și-a fotografiat recent „capul” și „fața” cu ajutorul camerei SHERLOC WATSON atașate la brațul său robotic.

În imagini poate fi văzută și camera SuperCam, echipată cu un laser și un spectometru care analizează mostrele de rocă. Sub cameră, cele două lentile dreptunghiulare sunt Mastcam-Z, care pot surprinde imagini color de înaltă rezoluție, imagini 3D și panoramice, precum și filmări cu împrejurimile roverului Percy.

Prima prognoză meteo de pe Marte trimisă de Percy

În partea de jos a imaginilor, ieșind din „gâtul” lui Percy, poate fi văzut instrumentul Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA), care este echipat cu senzori pentru a monitorizarea vremii de pe Marte, inclusiv cantitatea și dimensiunea particulelor din praful roșiatic al planetei.

Prima prognoză meteo de la MEDA a ajuns pe Terra la doar câteva zile de la amartizarea lui Perseverance, dezvăluind că temperatura în Craterul Jezero era de minus 20 grade Celsius, ajungând până la minus 25,6 grade Celsius în decurs de 30 de minute. Atmosfera era mai curată decât în Craterul Gale, acolo unde se află roverul Curiosity.

Între timp, Curiosity încă mai trimite selfie-uri pe Pământ. La data de 26 martie, roverul a surprins o imagine panoramică care a inclus și aflorimentul Mont Mercou.

Care este următorul pas pentru misiunea Perseverance?

În fotografie se poate vedea cât de prăfuit a ajuns Curiosity după 8 ani și jumătate petrecuți pe Marte. Roverul este acoperit de un strat gros de praf.

Cea mai recentă fotografie trimisă de roverul Curiosity. Credit foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Următorul pas pentru misiunea Perseverance este zborul elicopterului Ingenuity. Vehiculul s-a detașat de Percy la data de 3 aprilie și a supraviețuit nopților reci de pe Marte, care pot afecta componente delicate, scrie Science Alert.

Primul zbor pe o altă planetă este programat în jurul datei de 11 aprilie. Luni, 12 aprilie, la ora 10:30 (ora României) NASA va începe o transmisiune în direct prin care va confirma mult așteptatul zbor al lui Ingenuity.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roverul Perseverance a descoperit o rocă ciudată pe Marte. Imaginile dezvăluite de NASA

Roverul Perseverance a surprins primul său fenomen neobișnuit de pe Marte. Imaginile publicate de NASA

Roverul Perseverance a început oficial căutarea de semne de viață pe planeta Marte

Mesajul secret din parașuta lui Perseverance a fost descifrat. Ce alte mesaje mai ascunde roverul

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase