Home » Știință » Roverul Yutu 2 al Chinei, aflat pe partea întunecată a Lunii, se pregătește să iasă din hibernare

Roverul Yutu 2 al Chinei, aflat pe partea întunecată a Lunii, se pregătește să iasă din hibernare

Roverul Yutu 2 al Chinei, aflat pe partea întunecată a Lunii, se pregătește să iasă din hibernare
Roverul Yutu 2 observat de sonda de aterizare. Sursa foto: CNSA/ Wikimedia
Publicat: 19.05.2021

Roverul Yutu 2 al Chinei se pregătește să iasă din hibernare și să continue explorarea părții întunecate a Lunii, după ce un alt rover al națiunii a amartizat în urmă cu doar câteva zile.

Roverul, lansat cu misiunea Chang’e 4, a aselenizat pe partea întunecată a Lunii în ianuarie 2019. Sonda de aterizare și roverul misiunii au intrat în stare de hibernare la data de 19 aprilie, chiar înainte de asfințit. Astfel, cele două nave spațiale sunt protejate de temperaturi care pot atinge până la minus 180 grade Celsius.

Roverul și sonda de aterizare urmează să se trezească luna aceasta, după răsăritul soarelui deasupra navei spațiale din craterul Von Kármán.

Roverul Yutu 2 încearcă să ajungă la nord-vest de punctul în care a aselenizat în craterul Von Kármán și a parcurs până acum peste 700 de metri, colectând date cu ajutorul camerelor sale panoramice, radarului lunar și un spectrometru de imagistică vizibilă și cu infra-roșu.

Ce a descoperit până acum roverul Yutu 2?

Roverul cântărește 140 de kilograme și a descoperit numeroase straturi diferite de rocă sub suprafața lunară, despre care oamenii de știință cred că au fost create prin vulcanism și coliziuni majore cu asteroizi. Regiunea observată mai include și material adus de la cratere din apropiere precum craterul Finsen, potrivit unui studiu prezentat în timpul Conferinței de Știință Lunară și Planetară de la NASA.

Roverul Chinei desfășoară cercetări în bazinul antic Polul Sud-Aitken de pe partea întunecată a Lunii, un crater uriaș de impact. Oamenii de știință cred că evenimentul care a creat bazinul ar fi excavat rocă din scoarța Lunii și speră ca acest material să ajute la elucidarea secretelor formării satelitului nostru natural.

Zhurong, primul rover al Chinei pe Marte

Roverul Yutu 2 a descoperit deja mai multe fragmente de rocă care conțin sticlă, fiind create sau aduse în timpul unor coliziuni mai mici pe suprafață lunară, potrivit Live Science.

Imediat ce roverul se va trezi în luna mai, vehiculul își va continua călătoria, iar cercetătorii speră că Yutu 2 va găsi rocă bazaltică ce ar putea oferi mai multe detalii despre istoria suprafeței lunare.

Însă, Yutu 2 nu este singurul rover al Chinei care a înregistrat recent progrese. În urmă cu doar câteva zile, roverul Zhurong, parte a misiunii Tianwen 1, a amartizat în regiunea marțiană Utopia Planitia, potrivit presei de stat din China. Roverul cântărește mai mult decât Yutu 2 (ajungând la 240 kilograme) și transportă mai multe instrumente științifice.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roverul Perseverance a trimis înapoi pe Pământ cel mai adorabil selfie făcut până acum pe o altă planetă

Roverul Perseverance a descoperit o rocă ciudată pe Marte. Imaginile dezvăluite de NASA

Roverul Perseverance a surprins primul său fenomen neobișnuit de pe Marte. Imaginile publicate de NASA

Unde este roverul Perseverance în imaginile impresionante surprinse cu planeta Marte

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase