Home » Știință » O ciocolată mai dulce și mai aromată. Ce presupune noua metodă de prelucrare a boabelor de cacao?

O ciocolată mai dulce și mai aromată. Ce presupune noua metodă de prelucrare a boabelor de cacao?

Publicat: 01.05.2022

Producerea ciocolatei, unul dintre cele mai îndrăgite dulciuri din lume, este un proces în mai multe etape care începe cu boabele de cacao proaspăt recoltate. Oamenii au experimentat cu fabricarea ciocolatei timp de milenii și, chiar și astăzi, încă apar noi metode.

Acum, cercetătorii care au publicat un raport în Journal of Agricultural and Food Chemistry al ACS au descoperit că o etapă alternativă de procesare, numită „incubare umedă”, are ca rezultat o ciocolată neagră cu un gust mai fructat și mai aromat decât procesul convențional de fermentare.

După recoltarea boabelor de cacao, acestea sunt acoperite în mod tradițional cu frunze de bananier și lăsate câteva zile la fermentat, potrivit Phys.org.

Rolul microbilor în producția de ciocolată

În acest timp, microbii din mediul înconjurător degradează pulpa care înconjoară boabele, încălzindu-le și acidificându-le. Acest lucru provoacă modificări biochimice în boabe care reduc amărăciunea și astringența, dezvoltând în același timp aromele și gusturile plăcute.

Sursa foto: Unsplash

Recent, oamenii de știință au dezvoltat o abordare alternativă, numită incubare umedă, în care boabele de cacao uscate, nefermentate, sunt rehidratate într-o soluție acidă, încălzite timp de 72 de ore și apoi uscate din nou.

Metoda, care este mai rapidă și mai ușor de controlat decât fermentarea, a produs în boabele de cacao arome similare cu cele ale fermentării, cu unele diferențe.

Cum se prepară ciocolata cu cel mai dulce gust?

Irene Chetschik, Ansgar Schlüter și colegii săi au dorit să afle cum se compară gustul și aroma produsului final – ciocolata – atunci când se folosește incubarea umedă față de fermentarea tradițională.

Cercetătorii au realizat batoane de ciocolată folosind boabe de cacao uscate, incubate umed sau fermentate, precum și boabe nefermentate. Membrii au declarat că proba incubată umedă avea o intensitate mai mare de arome fructate, florale, de malț, asemănătoare cu cele de caramel, iar cea fermentată avea note aromatice mai intense de prăjitură.

De cealaltă parte, ciocolata făcută din boabe nefermentate avea o aromă preponderent verde. Membrii juriului au evaluat proba incubată umedă ca fiind cea mai dulce la gust, în timp ce ciocolata nefermentată a fost cea mai amară și astringentă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Interzis la ciocolată! De ce nu se pot bucura și câinii de acest răsfăț?

De ce este ciocolata atât de tentantă? Un ingredient străvechi deține secretul

O ciocolată veche de 121 de ani, găsită în casca unui maior din Al Doilea Război al Burilor. De ce este atât de specială

Cercetătorii gălățeni au inventat ciocolata fără zahăr și cu numeroase proteine

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cursă contracronometru pentru salvarea albinelor
Cursă contracronometru pentru salvarea albinelor
Un trunchi de copac fosilizat vechi de 28 de milioane de ani, dezgropat de arheologii din Franța
Un trunchi de copac fosilizat vechi de 28 de milioane de ani, dezgropat de arheologii din Franța
Record de temperatură în Emiratele Arabe Unite! Au fost înregistrate 51,6 grade Celsius
Record de temperatură în Emiratele Arabe Unite! Au fost înregistrate 51,6 grade Celsius
Nvidia se pregătește să lanseze un procesor AI special pentru piața chineză
Nvidia se pregătește să lanseze un procesor AI special pentru piața chineză
O „fosilă vie” a fost fotografiată în sălbăticie pentru prima dată
O „fosilă vie” a fost fotografiată în sălbăticie pentru prima dată
Un eveniment major s-a întâmplat pe Pământ cu 2 milioane de ani mai devreme decât s-a crezut până acum
Un eveniment major s-a întâmplat pe Pământ cu 2 milioane de ani mai devreme decât s-a crezut până acum
Experții explică de ce nu e bine să le dăm lapte pisicilor
Experții explică de ce nu e bine să le dăm lapte pisicilor
Care este singura specie de pasăre care poate zbura în sens invers?
Care este singura specie de pasăre care poate zbura în sens invers?
Astronomii au descoperit un sistem binar rar în care o stea orbitează în interiorul altei stele
Astronomii au descoperit un sistem binar rar în care o stea orbitează în interiorul altei stele
Un raport acuză Rusia de campanii directe de dezinformare în România, Moldova și Georgia
Un raport acuză Rusia de campanii directe de dezinformare în România, Moldova și Georgia
Vremea se schimbă radical de la începutul lunii iunie
Vremea se schimbă radical de la începutul lunii iunie
Meteorologii anunță un sezon al uraganelor intens în Atlantic
Meteorologii anunță un sezon al uraganelor intens în Atlantic
Se împlinesc 482 de ani de la moartea omului care ne-a învăţat că Pământul se învârte în jurul Soarelui
Se împlinesc 482 de ani de la moartea omului care ne-a învăţat că Pământul se învârte în jurul Soarelui
Un medicament pentru diabet reprogramează celulele canceroase
Un medicament pentru diabet reprogramează celulele canceroase
Ce a încercat să facă un nou model de Inteligență Artificială atunci când dezvoltatorii au încercat să-l dezactiveze?
Ce a încercat să facă un nou model de Inteligență Artificială atunci când dezvoltatorii au încercat să-l dezactiveze?
De ce bărbații sunt mai înalți decât femeile?
De ce bărbații sunt mai înalți decât femeile?
Donald Trump vrea iPhone-uri fabricate în SUA, altfel promite un tarif de 25% pentru Apple
Donald Trump vrea iPhone-uri fabricate în SUA, altfel promite un tarif de 25% pentru Apple
Un arheolog care navighează precum un viking a făcut descoperiri neașteptate
Un arheolog care navighează precum un viking a făcut descoperiri neașteptate