Home » Istorie » O ciocolată veche de 121 de ani, găsită în casca unui maior din Al Doilea Război al Burilor. De ce este atât de specială

O ciocolată veche de 121 de ani, găsită în casca unui maior din Al Doilea Război al Burilor. De ce este atât de specială

O ciocolată veche de 121 de ani, găsită în casca unui maior din Al Doilea Război al Burilor. De ce este atât de specială
Credit foto: National Trust / Victoria Mckeown
Publicat: 19.05.2021

O ciocolată veche de 121 de ani, încă în ambalajul său original, a fost descoperită într-o cască aflată într-un pod din Oxburgh Hall, reședința familiei baroneților de Bedingfield.

Ciocolata și casca au aparținut lui Sir Henry Edward Paston-Bedingfield, al VIII-lea baronet, care a fost maior în regimentul regal din Liverpool și a luptat în cel de-Al Doilea Război al Burilor.

Acesta se afla încă în Africa de Sud atunci când tatăl său a murit. Sir Henry Edward Paston-Bedingfield s-a întors la Oxburgh pentru a-și revendica titlul și casa strămoșească. Astfel, ciocolata l-a însoțit.

Aceste ciocolate erau un cadou de Anul Nou de la regina Victoria pentru trupele britanice din Africa de Sud. Peste 100.000 de conserve cu ciocolată, decorate cu înfățișarea reginei și urări de An Nou, au fost produse de cele trei companii de ciocolată de top ale Marii Britanii, Fry, Cadbury și Rowntree.

Cele trei companii producătoare de ciocolată au fost forțate să accepte dorința reginei Victoria

Toate cele trei companii au fost fondate și conduse de quakeri care doreau, de fapt, să desfășoare „un comerț inofensiv” care să le permită să ducă un trai decent fără să-și compromită principiile pacifiste. Regina Victoria nu le-a permis să refuze profitul de pe urma vânzării ciocolatelor destinate soldaților de pe câmpul de luptă, astfel că cele trei companii au fost forțate să accepte dorința reginei.

Companiile au reușit să elimine denumirile lor de pe conserve, însă regina a insistat ca denumirile lor să fie incluse undeva pe ciocolată sau ambalaj astfel încât trupele să știe că regina le trimitea cele mai bune ciocolate britanice. Totuși, nu toate ambalajele și ciocolatele au fost însemnate.

Cum a fost descoperită ciocolata?

Gestul s-a dovedit popular și soldații au păstrat conservele drept amintire. Ciocolata găsită în casca lui Henry a rezistat în mod surprinzător și este extrem de rară, potrivit The History Blog.

Ciocolata a fost descoperită atunci când angajați și familia fiicei lui Sir Henry, Frances Greathead, au început să catalogheze obiecte în urma decesului său în 2020, la vârsta de 100 de ani. Frances, alături de mama sa Sybil și verișoara Violet, au jucat un rol crucial în 1951, atunci când au reușit să evite scoaterea la licitație a clădirii Oxburgh Hall.

După ce și-au vândut casele pentru a face rost de fondurile necesare, toate cele trei femei s-au mutat înapoi la Oxburgh, iar mai târziu au donat clădirea organizației National Trust. Frances s-a mutat în Africa de Sud în 1956, însă a continuat să revină la apartamentul său din Oxburgh în fiecare vară.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Substanțe din boabele de cacao ar putea îmbunătăți memoria persoanelor în vârstă

Alimentele bogate în antioxidanți precum ceaiul negru, ciocolata și fructele de pădure ar putea crește riscul apariției cancerului

Ce ne atrage la ciocolată? Gustul sau ambalajul?

O scurtă istorie a ciocolatei, de la un deliciu al elitelor la desertul preferat al maselor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase