Home » Știință » Un consum excesiv de carne cu nitriți crește riscul de cancer, spun cercetătorii

Un consum excesiv de carne cu nitriți crește riscul de cancer, spun cercetătorii

Un consum excesiv de carne cu nitriți crește riscul de cancer, spun cercetătorii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.01.2023

Omul de știință Chris Elliott OBE a cerut miniștrilor britanici să interzică utilizarea nitriților în alimente, după ce cercetările au evidențiat riscul „clar” de a dezvolta cancer în cazul unui consum excesiv de carne, cum ar fi șunca și bacon.

Studiul realizat de oamenii de știință de la Universitatea Queen’s din Belfast, Marea Britanie, a constatat că șoarecii hrăniți cu carne procesată care conține aceste substanțe chimice, folosite pentru a afuma baconul și a-i da nuanța roz caracteristică, au dezvoltat cu 75% mai multe tumori canceroase decât șoarecii hrăniți cu carne de porc fără nitriți.

De asemenea, studiul a arătat că șoarecii hrăniți cu carne de porc cu nitriți au dezvoltat cu 82% mai multe tumori la nivelul intestinului decât grupul de control, potrivit The Guardian.

Potențialul cancerigen al unora dintre produsele din carne procesată

Printre cei care au condus studiul în cadrul căruia șoarecii au fost hrăniți cu mâncare constând în 15% carne procesată care conținea nitriți, s-a numărat profesorul Chris Elliott OBE, care a condus ancheta guvernamentală privind scandalul cărnii de cal din 2013.

Elliot a cerut guvernului să își schimbe poziția privind nitriții din carnea procesată, în lumina studiului.

„Rezultatele acestui nou studiu fac și mai clar riscul de cancer asociat cu carnea cu nitriți. Consumul zilnic de bacon și șuncă care conțin nitriți reprezintă un risc foarte real pentru sănătatea publică”, a declarat profesorul Chris Elliott OBE.

Studiul a constatat că șoarecii hrăniți cu o cantitate similară de carne de porc fără nitriți nu au prezentat o creștere a numărului de tumori, demonstrând în continuare faptul că un consumul de substanțe chimice are impact substanțial asupra riscului de cancer.

Nivelurile de nitriți din alimente ar putea indica o problemă de sănătate

„Rezultatele studiului nostru arată în mod clar că nu toate cărnurile procesate prezintă același risc de cancer și că un consum de carne procesată care conține nitriți exacerbează dezvoltarea tumorilor canceroase”, a spus dr. Brian Green, unul dintre autorii raportului.

Deși o dietă de 15% de carne procesată care conține nitriți reprezintă un aport relativ ridicat, cercetătorii au sugerat că rezultatele lor au arătat că și consumul unor cantități mai mici ar putea totuși crește riscul de cancer.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a publicat recent un proiect de aviz actualizat care sugera că nivelurile de nitriți din alimente ar putea indica o problemă de sănătate.

Franța ia măsuri

Între timp, guvernul francez s-a angajat să elimine, acolo unde este posibil, utilizarea nitriților în producția de alimente, în urma publicării unui studiu de către agenția națională de sănătate, în luna iulie, care a concluzionat că aceste substanțe chimice cresc riscul de cancer.

„Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și guvernul francez urmăresc faptele. Este timpul ca și guvernul britanic să facă același lucru”, a declarat Elliot.

De ce conțin unele produse din carne procesată nitriți și nitrați?

Rick Mumford, șeful departamentului de știință, dovezi și cercetare din cadrul Agenției pentru standarde alimentare, a declarat că noul studiu va fi evaluat.

„Nitriții și nitrații sunt conservanți importanți care împiedică dezvoltarea organismelor dăunătoare, în special a bacteriei responsabile de botulism, care poate pune în pericol viața. Ei sunt reglementați ca aditivi alimentari și, înainte de autorizare, trebuie să treacă printr-o evaluare solidă a siguranței. Din cauza posibilei legături între consumul excesiv de carne roșie și procesată și cancerul intestinal, guvernul recomandă limitarea consumului acestor produse la 70 g pe zi”, a spus Rick Mumford, șeful departamentului de știință, dovezi și cercetare din cadrul Agenției pentru standarde alimentare.

Nitriții au fost identificați de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o cauză a 32.000 de cazuri de cancer intestinal pe an.

Vă mai recomandăm și: 

Românii, mari consumatori de carne procesată. Cât de periculoasă este pentru sănătate

Alimentele ultra-procesate cresc anxietatea. Ce arată un nou studiu?

Șoarecii hrăniți cu alimente procesate sunt mai vulnerabili la gripă decât cei hrăniți cu cereale

Cât de adevărate sunt datele de expirare de pe ambalajele alimentelor?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii