Home » Natură » Care sunt cele mai rapide păsări înotătoare? Secretul stă în aripi!

Care sunt cele mai rapide păsări înotătoare? Secretul stă în aripi!

Care sunt cele mai rapide păsări înotătoare? Secretul stă în aripi!
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.07.2023

Pinguinii nu sunt doar adorabili, ci și foarte rapizi. Pinguinii Gentoo sunt păsările care înoată cel mai rapid din lume, iar această abilitate provine de la aripile lor unice și sofisticate. 

Cercetătorii de la Universitatea Academiei Chineze de Științe, de la Academia Chineză de Științe și de la Institutul de Tehnologie King Mongkut Ladkrabang au dezvoltat un model pentru a explora forțele și structurile create de aripile pinguinilor sub apă. Ei au stabilit că penajul aripilor este principalul factor ce generează forța.

Descoperirile lor au fost publicate în revista Physics of Fluids.

Viteza de bătaie a aripilor și viteza de înaintare

Aripile pinguinilor, cunoscute și sub numele de înotătoare, seamănă într-o oarecare măsură cu aripile de avion, dar acoperite cu pene solzoase. Pentru a maximiza eficiența sub apă, și nu în aer, aripile pinguinilor sunt mai scurte și mai plate decât cele ale păsărilor zburătoare.

„Capacitatea superioară de înot a pinguinilor de a porni sau frâna, de a accelera sau decelera și de a vira rapid se datorează aripilor pe care le flutură liber. Acestea le permit pinguinilor să se propulseze, să se miște în apă și să-și mențină echilibrul pe uscat”, a declarat autorul Prasert Prapamonthon.

Pentru a stabili mișcarea aripilor între specii, cercetătorii au folosit raportul dintre viteza de bătaie a aripilor și viteza de înaintare. Această valoare evită orice diferențe între aer și apă. În plus, autorii au definit un unghi de împingere, determinat de unghiul aripilor. Ambii parametri au un impact semnificativ asupra împingerii pinguinului.

Pinguinii ar putea inspira noi vehicule acvatice

„[…] Împingerea este determinată, în principal, de unghiul de atac și de unghiul relativ al aripilor față de direcția de înaintare. Unghiul de împingere este un concept important în studierea mecanismului generat de mișcarea de fluturare și va fi util pentru proiectarea mișcării mecanice a aripilor”, a declarat Prapamonthon.

Aceste constatări pot ghida proiectarea vehiculelor acvatice prin estimarea rapidă a performanței de propulsie fără costuri experimentale sau de calcul ridicate.

Vă mai recomandăm și: 

Continentul care se încălzește cel mai rapid

Cel mai bătrân animal terestru din lume, o broască țestoasă numită Jonathan, a împlinit 190 de ani

Cea mai izolată și obscură limbă din Europa, considerată un miracol

Oamenii de știință au descoperit un compus al canabisului într-o buruiană

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase