Home » Natură » Continentul care se încălzește cel mai rapid

Continentul care se încălzește cel mai rapid

Continentul care se încălzește cel mai rapid
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.06.2023

Europa ar trebui să se pregătească pentru mai multe valuri de caniculă cauzate de schimbările climatice, arată un amplu raport publicat recent. Anul trecut, continentul care se încălzește cel mai rapid a fost cu 2,3 grade mai cald decât în perioada preindustrială.

Seceta care a afectat culturile, temperaturile record de la suprafața mării și topirea fără precedent a ghețarilor sunt printre consecințele prezentate în raportul publicat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) și de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.

Continentul european, care s-a încălzit de două ori peste media globală începând cu anii 1980, a înregistrat cea mai călduroasă vară în 2022. State precum Franța, Germania, Italia, Portugalia, Spania și Regatul Unit au avut cel mai călduros an înregistrat vreodată, potrivit Phys.org.

Dezastrele climatice apărute în 2022 din cauza schimbărilor climatice

Pământul s-a încălzit cu 1,2 grade Celsius de la mijlocul anilor 1800, declanșând o cascadă devastatoare de fenomene ale vremii extreme, inclusiv mai multe valuri intense de căldură, mai multe secete severe în unele zone și furtuni violente cauzate de creșterea nivelului mării.

În Europa, temperaturile extreme „ au exacerbat condițiile de secetă severe, larg răspândite, au alimentat incendii de vegetație violente, care au dus la a doua cea mai mare suprafață care a ars vreodată și a condus la mii de decese asociate căldurii”, a spus secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Căldura extremă din Europa a ucis 16.000 de oameni, în 2022, potrivit raportului, în timp ce inundațiile și furtunile au reprezentat cea mai mare parte a pagubelor de două miliarde de dolari, cauzate de fenomene meteorologice și extreme climatice.

În Alpi, ghețarii au înregistrat în 2022 un nou record pentru pierderea masei în doar un an, cauzată de niveluri foarte scăzute de zăpadă, o vară fierbinte, precum și depuneri ale nisipului saharian adus de vânt.

Povestea a fost similară în ce privește oceanele, întrucât temperaturile suprafeței mării au atins, la rândul lor, un record de temperatură în Atlanticul de Nord. Ratele de încălzire din estul Mării Mediterane, din Marea Baltică, din Marea Neagră și din Oceanul Arctic de Sud au fost de trei ori mai mari decât media globală.

Incendiile de vegetație au dus la a doua cea mai mare suprafață care a ars vreodată

Precipitațiile au fost sub nivelul normalului pe aproape tot continentul, afectând producția agricolă și rezervele de apă, lăsând astfel loc incendiilor de vegetație.

De asemenea, în 2022 s-a înregistrat a doua cea mai mare suprafață arsă din Europa, din cauza incendiilor apărute în Franța, Spania, Portugalia, Slovenia și Cehia.

Dar, ca un semn de încurajare pentru viitor, raportul notează că energia eoliană și energia solară au generat, în 2022, 22,3% din electricitate în Uniunea Europeană, depășind pentru prima dată gazele fosile cu 20%.

„Acest raport confirmă două lucruri pe care le știm deja foarte bine: anume că schimbările climatice au un impact sever chiar acum în Europa, dar, de asemenea, că avem deja soluțiile de care avem nevoie la îndemână sub formă de tehnologii de energie regenerabilă”, a declarat Leslie Mabon, profesor de sisteme de mediu la The Open University, ca răspuns la raport.

Vă mai recomandăm și: 

Continentul african se rupe în două și ar putea forma un nou ocean

Cea mai mare falie continentală de pe Pământ se deformează

Încălzirea globală intensifică turbulențele din timpul zborurilor

Greta Thunberg a participat la ultimul ei protest școlar pentru climă

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase