Home » Cultură » „Pământul în șapte culori”, minunea geologică unică în lume

„Pământul în șapte culori”, minunea geologică unică în lume

Publicat: 11.07.2023

Geoparcul Seven Colored Earth (Pământul în șapte culori, în eng.), situat în sudul Mauritius în satul Chamarel, adăpostește o minune geologică veche de 7 milioane de ani și care se întinde pe o suprafață de 8,5 hectare.

Se crede că dunele de nisip colorate s-au format în urma activității vulcanice, care a dat naștere unui curcubeu de nisip, cu straturi de roșu, maro, galben, dar și cu nuanțe neașteptate, precum violet, verde, albastru și purpuriu, potrivit IFLScience.

Oamenii de știință nu sunt în totalitate siguri de explicațiile privind procesul de formare și nici de ce culorile sunt atât de vibrante. Ei mai sunt de părere că dunele de nisip s-au format și în urma descompunerii bazaltului, ce a format lutul.

Formarea curcubeului de nisip uimește și astăzi oamenii de știință

Ulterior, apele minerale ar fi produs o reacție chimică în combinație cu lutul, formându-se sol feralitic, care este bogat în fier și aluminiu (rezultând culorile roșu și albastru). Tonurile ar putea fi atât de variate și datorită răcirii rocii la diferite temperaturi, dar și datorită căderilor de ploi puternice.

În lume, există puține astfel de minuni geologice. De exemplu, China are Rainbow Mountain (Muntele curcubeu), iar în Parcul Național Yellowstone din zona de vest a Statelor Unite ale Americii se află Grand Prismatic Spring (cel mai mare izvor termal din SUA). Unele similare sunt și în Namibia și în Alaska.

Curcubeul din Parcul Seven Colored Earth, unic în lume

Totuși, în Mauritius este singurul geoparc din lume unde pot fi găsite șapte tipuri de culori diferite de nisip. O caracteristică ce fascinează la acest nisip este aceea că, dacă prelevăm mostre din fiecare culoare și le amestecăm, în final, mostrele se vor separa singure în straturile fiecărei culori.

Având în vedere aceste trăsături și unicitatea parcului, turiștii nu au acces la dunele de nisip, ei admirând culorile de pe o platformă special prevăzută pentru public. Geoparcul este o atracție turistică încă din anii 1960 și, în ciuda trecerii anilor și a căderilor masive de ploi, se pare că paleta de culori este la fel de vie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O insulă vulcanică din Oceanul Indian este locul unui mister geologic

Panourile solare făcute din „materialul minune” au depășit un prag important de eficiență

„Supa-minune” de broccoli care poate preveni diabetul

Valul din Arizona, minunea geologică care s-a format în 190 de milioane de ani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase