Home » Natură » Cea mai caldă săptămână din istoria măsurătorilor. „Schimbările climatice sunt scăpate de sub control”

Cea mai caldă săptămână din istoria măsurătorilor. „Schimbările climatice sunt scăpate de sub control”

Cea mai caldă săptămână din istoria măsurătorilor. „Schimbările climatice sunt scăpate de sub control”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.07.2023

Secretarul general al Națiunilor Unite (ONU) a transmis că „schimbările climatice sunt scăpate de sub control”, în timp ce o analiză neoficială a arătat că temperaturile medii globale din ultimele șapte zile au fost cele mai mari din istoria măsurătorilor.

„Dacă vom continua să amânăm măsurile necesare, eu cred că ne apropiem de o situație catastrofală, așa cum demonstrează ultimele două recorduri de temperatură”, a declarat António Guterres, făcând referire la recordurile de temperatură atinse la nivel mondial în zilele de 3 și 4 iulie.

Temperatura medie globală a aerului a fost de 17,18 grade Celsius în data de 4 iulie, potrivit datelor colectate de Centrele Naționale pentru Predicția Mediului din SUA (NCEP), doborând recordul de 17,01 grade Celsius din data de 3 iulie.

„Vedem temperaturi record la suprafață în multe zone din lume”

Pentru perioada de șapte zile până în data de 5 iulie, temperatura medie zilnică a fost cu 0,04 grade Celsius mai mare decât în orice altă săptămână din ultimii 44 de ani de măsurători, potrivit datelor de la Universitatea Maine.

Mai mult, temperatura medie globală a rămas în data de 5 iulie la un record de 17,18 grade Celsius.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA, ale cărei date sunt considerate standardul de aur în rândul datelor climatice, a transmis că nu a putut valida cifrele neoficiale.

Schimbările climatice au ajuns într-o etapă cu totul nouă

„Recunoaștem că parcurgem o perioadă caldă din cauza schimbărilor climatice, și combinat cu El Niño și condițiile de vară, vedem temperaturi record la suprafață în multe zone din lume”, potrivit NOAA.

Chiar și așa, oamenii de știință sunt de acord că datele indică faptul că schimbările climatice au ajuns într-o etapă cu totul nouă și că toată căldură antropogenică (cauzată de om) combinată cu revenirea fenomenului El Niño va duce la mai multe recorduri de temperatură.

ONU a confirmat recent revenirea lui El Niño, un fenomen meteorologic sporadic. Ultimul episod major de El Niño a avut loc în 2016, ce rămâne deocamdată cel mai cald an din istoria măsurătorilor.

„Șansele sunt ca iulie să fie cea mai caldă lună dintotdeauna”

„Șansele sunt ca iulie să fie cea mai caldă lună dintotdeauna… ceea ce înseamnă cea mai caldă din perioada interglaciară Eemian, ce a avut loc în urmă cu 120.000 de ani”, a explicat dr. Karsten Haustein, cercetător la Universitatea Leipzig din Germania, potrivit The Guardian.

Unul dintre cei mai mari factori contributori ai recordurilor de căldură din ultimele zile este o iarnă excepțional de blândă în Antarctica. Zone din continent au atins cu 10 sau 20 grade Celsius mai mult decât media din 1979 și până în 2000.

Potrivit NOAA, după un minim record pe timp de vară, la începutul acestui an, gheața din Antarctica doboară record după record. În toiul iernii, gheața a atins un minim record în ceea ce privește extinderea, cu mult sub recordul anterior, pentru această perioadă din an.

Ghețarii din Arctica eliberează metan antic în atmosferă

În cealaltă parte a Pământului, la Polul Nord, ghețarii eliberează în atmosferă rezerve antice de metan pe măsură ce se topesc, acesta fiind un puternic gaz cu efect de seră.

Potrivit noilor cercetări, gazul este eliberat în timp ce ghețarii se topesc și scot la suprafață noi teritorii. Pe măsură ce gheața se retrage, bule antice de apă subterană ies la suprafață, formând mici izvoare. Cercetătorii au analizat 123 de izvoare și au descoperit că 122 dintre acestea conțineau rezervoare puternice de metan antic.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Praful magic” care ne-ar putea răci planeta și ar combate schimbările climatice

Încălcarea limitelor climatice pune în pericol viitorul omenirii

Vegetarienii nu vor rezolva problema schimbărilor climatice, susține Bill Gates

Consecințele schimbărilor climatice. Pământul a devenit un „atlas al suferinței umane”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase