Home » Știință » Carte poștală de pe Marte! Roverul Curiosity a surprins Planeta Roșie în culori uimitoare

Carte poștală de pe Marte! Roverul Curiosity a surprins Planeta Roșie în culori uimitoare

Carte poștală de pe Marte! Roverul Curiosity a surprins Planeta Roșie în culori uimitoare
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 18.06.2023

Roverul Curiosity al NASA a trimis acasă o carte poștală uimitoare cu planeta Marte, care arată aceeași regiune a Planetei Roșii în timpul dimineții și a după-amiezii.

Priveliștea pitorească a Văii Marker Band a fost creată prin unirea a două panorame ale regiunii, pe care Curiosity le-a realizat pe 8 aprilie 2023 cu camerele sale de navigație alb-negru. Una dintre panorame a fost realizată la ora 9:20 a.m., ora locală a planetei Marte, iar cealaltă a fost surprinsă la ora locală 15:40 p.m, potrivit Space.com.

Imaginea reprezintă ultimul popas al robotului în regiune. Curiosity își continuă misiunea și a pornit în explorarea craterului  Gale, cu o lățime de 154 de kilometri, în căutarea unor urme de molecule organice și a altor posibile indicii că viața ar fi putut exista cândva pe Marte.

Cum se schimbă Marte în funcție de momentele zilei?

Imaginea recent publicată, care a fost colorată din originalul alb-negru, arată condițiile de iluminare extrem de diferite surprinse pe Valea Marker Band. Contrastul dintre dimineață și după-amiază dezvăluie detalii complexe ale scenei văzute de Curiosity.

„Oricine a fost într-un parc național știe că priveliștea arată diferit dimineața și după-amiaza. Imaginea arată umbre diferite, deoarece iluminarea vine din stânga și din dreapta, așa cum s-ar putea întâmpla pe o scenă, dar, în locul luminilor de scenă, ne bazăm pe Soare”, a declarat Doug Ellison, inginer care a lucrat la roverul Curiosity, la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA.

Ellison a făcut parte din echipa care a plănuit și a procesat imaginile demne de o carte poștală. Nuanțele de albastru au fost adăugate imaginii pentru a reprezenta vederea roverului asupra cerului din timpul zilei, în timp ce nuanța de galben a fost adăugată ca să ilustreze peisajul din timpul după-amiezii, au spus oficialii NASA.

Ce putem observa în cartea poștală de pe Marte?

Ultima carte poștală pe care a făcut-o Curiosity a fost acum aproape 11 ani, la scurt timp după amartizare. Imaginea arăta priveliștea robotului de pe flancul montan marțian, de cinci kilometri, numit Muntele Sharp, care se ridică din centrul craterului Gale.

În timp ce roverul se uită înapoi, chiar dincolo de urmele sale se află Valea Marker Band, care este o zonă sinuoasă din „regiunea cu sulfat”, unde Curiosity a descoperit semnele unui lac antic care a existat cu miliarde de ani în urmă în trecutul acvatic al Planetei Roșii.

Dincolo de asta, dar tot la vederea lui Curiosity se află dealurile „Bolívar” și „Deepdale”, iar între acestea se află un canal numit „Pasul Paraitepuy”. Roverul a trecut pe aici în august 2022, atunci când a sărbătorit a 10-a aniversare pe Marte. Curiosity a amartizat în august 2012.

NASA își propune să trimită astronauți pe Marte la sfârșitul deceniului

Cartea poștală furnizată de Curiosity nu doar că arată detalii impresionante cu suprafața și geologia marțiană. De asemenea, în imagine apar și părți esențiale ale roverului, incluzând cele trei antene ale sale, sursa de energie nucleară și un instrument numit Radiation Assessment Detector (RAD).

RAD, care apare ca un cerc alb în partea dreaptă jos a imaginii adună date despre mediul radiațiilor de pe Marte. Această informație este de mare interes pentru NASA, care își propune să trimită astronauții pe Marte la finalul anilor 2030 sau la începutul anilor 2040.

Vă mai recomandăm și: 

„Ingredientele vieții” s-ar putea afla în vaporii de pe Enceladus, satelitul înghețat al lui Saturn

A fost descoperită a doua planetă într-un „sistem Tatooine” care orbitează doi sori

Un studiu arată că inelele lui Saturn sunt mai tinere decât însăși planeta

Blue Origin va ajuta astronauții NASA să se întoarcă pe Lună

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase