Home » Știință » Cât de eficientă este supa de pui atunci când răcim?

Cât de eficientă este supa de pui atunci când răcim?

Cât de eficientă este supa de pui atunci când răcim?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.11.2023

Pregătirea unui bol cu supă de pui pentru o persoană dragă atunci când este bolnavă a fost și continuă să fie o practică obișnuită în întreaga lume de foarte mulți ani.

În prezent, generații din majoritatea culturilor cred aproape orbește în beneficiile supei de pui. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, acest fel de mâncare se prepară de obicei cu tăiței, dar diferite culturi pregătesc remediul pentru gripă în mod diferit.

Există dovezi cu privire la supa de pui folosită ca terapie încă din anul 60 d. Hr. Se pare că până și Pedanius Dioscorides o folosea. Acesta a fost un chirurg militar care a servit sub împăratul roman Nero și a cărui enciclopedie medicală în cinci volume a fost consultată de primii vindecători timp de mai bine de un mileniu.

Totuși, se pare că originile supei de pui datează cu mii de ani mai devreme, în China antică, notează profesorul și dieteticianul Colby Teeman pentru IFLScience.

Supa de pui, placebo sau adjuvant important la răceală?

Așadar, odată cu revenirea sezonului răcelii și al gripei, merită să ne întrebăm: există vreo dovadă științifică care să susțină convingerea că supa ajută? Sau vorbim despre un placebo reconfortant – adică ne oferă un beneficiu psihologic în timp ce suntem bolnavi, fără un beneficiu terapeutic real?

În primă instanță, știm foarte bine care este atracția supei de pui: căldura bulionului și aromele bogate și savuroase ale puiului, ale legumelor și tăițeilor. Ceea ce conferă supei acest gust distinctiv este „umami” – a cincea categorie de senzații gustative, alături de dulce, sărat, acru și amar. Este adesea descrisă ca având un gust „cărnos”.

Apetit ridicat, digestie mai bună

Toate acestea au sens, deoarece aminoacizii sunt elementele constitutive ale proteinelor, iar glutamatul este prezent în alimentele cu gust umami. Cu toate acestea, nu toate alimentele umami înseamnă carne: brânza, ciupercile, miso și sosul de soia îl au, de asemenea, și ele, potrivit IFLScience.

Studiile arată că gustul este esențial pentru proprietățile vindecătoare ale supei de pui. Pacienții cu boli ale căilor respiratorii superioare fie mănâncă mai puțin sau nu mănâncă deloc atunci când se îmbolnăvesc. Acest lucru se datorează faptului că bolile acute declanșează un răspuns inflamator care poate diminua pofta de mâncare.

Faptul că nu simțiți nevoia să mâncați înseamnă că este puțin probabil să obțineți nutriția de care aveți nevoie, ceea ce nu este deloc o rețetă optimă pentru sănătatea sistemului imunitar și pentru recuperarea după boală.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O răceală poate cauza simptome chiar și după patru săptămâni de la infecția inițială

Test de cultură generală. Care este diferența dintre răceală și gripă?

Chiar și animalele de companie pot răci! Iată cum să le ferești de răceală

De ce apare răceala mai des atunci când ne expunem temperaturilor scăzute?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase