Home » Știință » O răceală poate cauza simptome chiar și după patru săptămâni de la infecția inițială

O răceală poate cauza simptome chiar și după patru săptămâni de la infecția inițială

O răceală poate cauza simptome chiar și după patru săptămâni de la infecția inițială
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.10.2023

Se pare că senzațiile noastre sunt confirmate: chiar scăpăm greu de o răceală.  Oamenii de știință consideră că au găsit dovezi potrivit cărora pacienții chiar pot avea „răceli lungi”, adică infecții respiratorii acute cu simptome pe termen lung.

Unele dintre cele mai frecvente simptome pe care le putem resimți includ tuse, dureri de stomac și diaree. Acestea pot rămâne cu noi mai mult de patru săptămâni după infecția inițială. Severitatea unei boli pare să fie un factor cheie al riscului de simptome pe termen lung.

Totul se arată într-un studiu condus de Universitatea „Queen Mary” din Londra, iar constatările sugerează că ar putea exista efecte de lungă durată asupra sănătății și în urma infecțiilor respiratorii acute care nu sunt de tip COVID-19 (de exemplu, răceala, gripa sau pneumonia) și care au rămas încă nerecunoscute.

Scăpăm mai greu de simptomele unei pneumonii sau ale unei gripe

Cu toate acestea, cercetătorii nu dispun încă de dovezi care să sugereze că simptomele au aceeași gravitate sau durată ca și în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2.

„Descoperirile noastre pot fi în concordanță cu experiența persoanelor care s-au confruntat cu simptome prelungite după ce au avut o infecție respiratorie, în ciuda faptului că au fost testate negativ pentru COVID-19 pe un tampon de nas sau de gât”, a declarat Adrian Martineau, profesor la Universitatea „Queen Mary”.

Acesta mai subliniază că actualele cercetări privind efectele pe termen lung ale COVID-19 și ale altor infecții respiratorii acute sunt importante, deoarece pot ajuta oamenii de știință să ajungă la rădăcina motivelor pentru care unii pacienți se confruntă cu simptome pe o perioadă mai lungă decât alții. În cele din urmă, acest lucru ar putea fi util la identificarea celei mai potrivite forme de tratament și îngrijire pentru persoanele afectate, notează The Guardian.

Au suferit simptome prelungite după infecție

Experții au analizat datele de la 10.203 de persoane care au participat la studiu, iar la momentul analizei, 1.343 suferiseră deja o infecție cu COVID-19 și 472 avuseseră o infecție respiratorie care a fost testată negativ pentru coronavirus.

Rezultatele au arătat că 22% dintre persoanele cu COVID-19 au suferit simptome prelungite după infecție, la fel ca și 22% dintre cei care au avut o infecție care nu era COVID-19, a mai explicat profesorul Martineau.

Cu cât e mai grea boala, cu atât scăpăm mai târziu de simptome

Acesta a mai punctat faptul că că persoanele cu COVID-19 din cadrul studiului au fost mai predispuse să aibă probleme precum lipsa gustului și a mirosului sau amețeli. De asemenea, au suferit palpitații cardiace, transpirație și căderea părului.

Cei din grupul fără COVID-19 au rămas cu tuse sau cu voce răgușită, spre deosebire de persoanele care au avut coronavirus. Ambele grupuri au raportat senzația de „lipsă de aer” și oboseală.

Cu cât este mai gravă o criză de boală, cu atât mai mare este șansa de a rămâne cu simptome pe termen lung, a constatat studiul. Cu toate acestea, cercetătorii au declarat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine fenomenul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este diferența dintre răceală și gripă?

Chiar și animalele de companie pot răci! Iată cum să le ferești de răceală

De ce apare răceala mai des atunci când ne expunem temperaturilor scăzute?

Noi cercetări arată că zincul ar putea trata răceala, însă există și o problemă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase