Home » Natură » Cum se poate schimba gustul berii din cauza schimbărilor climatice?

Cum se poate schimba gustul berii din cauza schimbărilor climatice?

Cum se poate schimba gustul berii din cauza schimbărilor climatice?
Foto: Shutterstock
Publicat: 14.02.2025

Cu o efervescență proaspătă și un parfum de hamei, o bere rece ne atinge toate simțurile. Dar, pe măsură ce clima se schimbă, la fel se întâmplă și cu profilul de aromă al uneia dintre cele mai populare băuturi din lume.

Cu gustul său satisfăcător și ispititor, puține băuturi evocă un sentiment la fel de familiar ca o bere proaspăt turnată.

„Nu este doar amară, nu este doar dulce, aproape că te invită la următoarea înghițitură, iar aceasta este o calitate foarte greu de descris”, spune Mirek Trnka, cercetător la Institutul de cercetare a schimbărilor globale al Academiei de Științe din Republica Cehă.

Aroma berii este creată de o simfonie complexă de compuși chimici din trei ingrediente: hamei, drojdie și orz maltat. În prezent însă, schimbările climatice amenință producția a două dintre aceste ingrediente – orzul și hameiul.

Aroma berii, în pericol

Trnka și colegii săi spun că toate culturile tradiționale pe care producătorii de bere se bazează pentru a crea bere – denumite hamei nobil – vor deveni „mai dificil de cultivat”, potrivit BBC.

Cercetările lui Trnka arată că producția de hamei nobil a scăzut cu 20% din anii 1970 în unele dintre cele mai mari regiuni de cultivare a hameiului din Europa. Alfa acizii sunt compușii-cheie din hameiul nobil care dau berii gustul său amar distinctiv, iar studiul lui Trnka concluzionează că nivelurile de alfa acizi vor scădea cu 31% până în 2050.

Cercetările climatice ale lui Trnka și ale colegilor săi s-au axat pe soiurile de hamei nobil. Creșterea temperaturilor cauzată de schimbările climatice a devansat cu 13 zile începutul sezonului de creștere în Germania și Cehia între 1970 și 2018, iar coacerea a avut loc cu 20 de zile mai devreme.

Proiecțiile lui Trnka sugerează că, până în 2050, producția de hamei nobil va scădea între 4,1 și 18,4% în comparație cu perioada 1989-2018, împreună cu o scădere similară a conținutului de acid alfa, din cauza temperaturilor în creștere și a secetelor mai frecvente.

În timp ce unele efecte ale căldurii extreme și ale secetei pot fi depășite prin irigare, la temperaturi foarte ridicate, plantele nu mai cresc, iar unele boli prosperă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

A fost descoperit încă un efect al schimbărilor climatice asupra oamenilor

Termenul ONU pentru noile obiective climatice, ratat de majoritatea țărilor

Microbi unici descoperiți în pădurea Amazoniană ar putea influența schimbările climatice

Schimbările climatice forțează cultivatorii de șofran să se adapteze

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert