Home » Advertorial » Ce trebuie să știți despre salam, înainte de a-l consuma

Ce trebuie să știți despre salam, înainte de a-l consuma

Ce trebuie să știți despre salam, înainte de a-l consuma
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 29.04.2022

Salamul s-a născut din necesitatea de a conserva carnea înainte de refrigerare și de a folosi toate părțile porcului, fără a le irosi. În prezent, există mulți producători care produc în comerț salam ambalat, disponibil în supermarketuri, cum ar fi salam Sinaia sau salam Fuet.

Cuvântul „salam” pare să apară din ce în ce mai des în meniurile restaurantelor și chiar și pe Instagram. Poate că v-ați întrebat ce înseamnă mai exact salam.

Salumi este categoria de mezeluri de înaltă calitate care include salamul, prosciutto și altele, multe dintre ele pe bază de carne de porc. Definiția salamului este subiectivă și în evoluție, iar producătorii extind vechile limite.

Tradiționaliștii limitează definiția salumi la mezeluri, produse în Italia, în timp ce alții folosesc termenul pentru a descrie cărnurile conservate în diverse moduri – inclusiv fierte – și produse în întreaga lume, cum ar fi salam Sinaia.

Emilia-Romagna este regiunea din Italia cea mai renumită pentru salumi, în special prosciutto, deși mezelurile sunt produse în toată țara. Charcuterie este faimosul văr francez al salamului – de asemenea, o gamă largă de mezeluri, de asemenea, produse în principal din carne de porc.

În întreaga lume, producătorii și afacerile din domeniul alimentar își intensifică ofertele de salumi. Multă vreme, opțiunile pentru salamuri au fost foarte limitate. Apoi, încet-încet au început să importe unele produse din Italia. Acum, poate în ultimii cinci ani sau cam așa ceva, apar mult mai mulți producători mici care și experimentează.

Mulți oameni nu înțeleg că un salam Sinaia, de exemplu, este un produs gătit. Nu este „crud” și nu este nevoie să îl gătiți. Este afumat, așa că, la fel ca murăturile, procesul de fermentație îl face sigur (și delicios) pentru consum.

Salamul este tipul de salami cu care mulți dintre noi sunt cel mai familiarizați. În general, este văzut ca fiind cu textură fermă, uscat și de tip cârnați, uneori din carne de vită, și vândut fie în bucăți întregi, fie feliat. Este o categorie uriașă, cu multe tipuri de salam disponibile, iar în cadrul fiecărui tip multe variații, influențate de regiune, cum ar fi salam Sinaia.

Salamurile sunt în mare parte făcute din carne tocată sau măcinată, care a fost sărată și condimentată, umplută într-o carcasă și atârnată pentru a se vindeca și usca. Există, de asemenea, salamuri tari și salamuri moi. În multe cazuri, veți dori să îndepărtați carcasa înainte de a mânca salam.

Sopressata este un salam de porc uscat care folosește practic toate părțile porcului. Forma sa este lungă și ușor aplatizată și, de obicei, are o anumită forță de la ardei iute, piper negru și alte condimente. Poate fi tăiat în felii groase sau subțiri.

Mortadella este un salam roz, neted, puțin uscat și fiert, fabricat în toată Italia. Este aromatizat cu diferite condimente și uneori include fistic. De obicei, se servește în felii subțiri.

‘Nduja provine din regiunea Calabria din Italia și se distinge prin faptul că este o carne tartinabilă, picantă, cu ardei. Este adesea servită cu un cuțit pentru a fi întinsă pe pâine ca aperitiv sau gustare.

Multe dintre aceste tipuri de salam sunt uscate cu sare, condimente și vin. Ele sunt făcute din întregul mușchi al animalului, nu măcinat sau combinat. Acest salam, salam fuet, se consumă de obicei feliat subțire și crud (dar uneori gătit), adesea ca ingredient în alte mâncăruri.

În cea mai perfectă lume, ați cumpăra aceste tipuri de salam feliate la comandă de la un magazin cu cifră de afaceri mare, dar puteți găsi pachete de salamuri și în magazinul alimentar, adesea lângă secțiunea de brânzeturi fine sau lângă tejgheaua de mezeluri.

Cel mai bun mod de a începe să cunoașteți lumea vastă a salumi? Gustați-le! Dacă aveți o piață bună de produse gastronomice sau italiene în apropiere, mergeți la tejgheaua de delicatese și cereți să încercați câteva mostre. Nu uitați că puteți cumpăra un sfert de kilogram din o mulțime de lucruri diferite. Păstrați salumi în frigider, dar aduceți-l la temperatura camerei pentru o experiență de consum optimă.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase