Home » Advertorial » 5 sfaturi pentru a prepara o cafea mai bună acasă

5 sfaturi pentru a prepara o cafea mai bună acasă

5 sfaturi pentru a prepara o cafea mai bună acasă
Sursa foto: John Schnobrich/Unsplash
Publicat: 15.06.2022

Prepararea cafelei acasă nu trebuie să fie dificilă, iar cu tehnicile potrivite, cafeaua de acasă poate fi la fel de delicioasă ca și cafelele servite într-o cafenea. Urmați aceste sfaturi simple și veți fi pe cale să vă îmbunătățiți cafeaua preparată acasă!

1. Folosiți cafea proaspătă, boabe întregi

O mare parte din ceea ce face ca mirosul și gustul cafelei să fie atât de complexe și delicioase este prezența compușilor aromatici în boabele de cafea prăjite. Imediat după prăjire, acești compuși încep să scape din boabele de cafea într-un proces numit degazare – luând cu ei o mulțime de arome! După 8 zile, până la 70% din acești compuși vor dispărea.

Pe măsură ce trece timpul, pierdeți și mai multă aromă și vă alegeți cu o cafea cu gust de stătut. Măcinarea cafelei va face ca acest proces să se desfășoare mai repede; expunerea unei suprafețe mai mari a boabelor de cafea facilitează ieșirea compușilor.

Folosind numai cafea proaspătă și măcinând-o chiar înainte de a o prepara la un aparat de cafea, vă veți asigura că veți obține cea mai aromată ceașcă din boabele dumneavoastră!

2. Utilizați un cântar

Mulți dintre noi au auzit de regula simplă de a folosi 2 linguri de cafea pentru fiecare 200 ml de apă. Și, deși această rețetă (sau rețete similare) poate fi folosită cu siguranță pentru a folosi un aparat de cafea, le lipsește precizia necesară pentru a vă duce prepararea la următorul nivel. Diferitele cafele și amestecuri pot avea o diferență mare între mărimea și densitatea lor, astfel încât o lingură de o cafea poate cântări de fapt semnificativ mai puțin decât o lingură de altă cafea. Folosirea unui cântar vă permite să măsurați în funcție de greutate (în loc de volum), ceea ce vă ajută să vă asigurați că, indiferent de cafeaua pe care o folosiți, știți exact cât de multă cafea se pune în ceașca dumneavoastră.

3. Folosiți cantitatea potrivită de cafea

Cantitatea de cafea pe care o folosiți în raport cu cantitatea de apă cu care preparați este cea care determină cât de puternică sau slabă va fi o ceașcă de cafea. Cu cât folosiți mai multă cafea, cu atât ceașca este mai tare, iar cu cât folosiți mai puțină cafea, cu atât ceașca este mai slabă.

Deci, cum știți câtă cafea să folosiți? Cel mai bun mod de a vă gândi la acest lucru este ca la un raport între cantitatea de cafea folosită și cantitatea de apă folosită. Folosiți un raport de aproximativ 1:12 (35 de grame de cafea la 400 de grame de apă) pentru a ajuta la accentuarea dulceaței sale de ciocolată și a corpului mătăsos. Pentru cafea din origini unice, vă recomandăm să folosiți un raport de 1:14, care ajută la evidențierea aromelor mai delicate și a acidității.

4. Folosiți o râșniță de cafea

Pe lângă un aparat de cafea, o râșniță excelentă este unul dintre cele mai importante instrumente în prepararea cafelei. Dimensiunea particulelor de cafea măcinată determină rapiditatea cu care sunt extrase aromele din boabe, particulele mai mici extrăgând mai repede decât cele mai mari.

Atunci când preparați cafea, doriți ca zațul să aibă aproximativ aceeași dimensiune, astfel încât toate particulele să se extragă cu aceeași viteză. Faptul că puteți controla dimensiunea exactă a cafelei măcinate vă oferă un control mult mai mare asupra procesului de preparare a cafelei. Râșnițele vă permit să produceți foarte ușor, în mod repetat, o dimensiune foarte specifică a măcinării.

5. Măcinați la setarea corectă de grosime (sau finețe)

Diferitele metode de preparare a cafelei necesită dimensiuni diferite ale măcinării pentru a obține o cafea excelentă. Dar cum știți dacă folosiți mărimea corectă? Există două modalități foarte simple de a afla: timpul și gustul.

Ne propunem ca cafeaua să fie preparată în aproximativ trei minute și jumătate. Dacă cafeaua se prepară prea repede, înseamnă că măcinarea a fost prea grosieră. Dacă se prepară prea încet, înseamnă că măcinarea a fost prea fină.

În plus, dacă o cafea care are un gust prea acid și acru înseamnă, de obicei, că măcinarea a fost prea grosieră, iar dacă are un gust prea amar, înseamnă că măcinarea a fost prea fină. În general un aparat de cafea tip espresso sau o cafetieră necesită o măcinare fină, pour-over și AeroPress necesită o măcinare medie, iar presele franceze necesită o măcinare grosieră.

Ajustarea setării măcinării în funcție de timp și gust vă va aduce cu un pas mai aproape de o cafea delicioasă acasă.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase