Home » Cultură » Cinci tipuri de societăţi existente în prezent care îi şochează pe oamenii moderni. Cultura în care bărbaţii vin la soţie doar pentru a întreţine relaţii sexuale, iar copiii sunt crescuţi doar de femei

Cinci tipuri de societăţi existente în prezent care îi şochează pe oamenii moderni. Cultura în care bărbaţii vin la soţie doar pentru a întreţine relaţii sexuale, iar copiii sunt crescuţi doar de femei

Publicat: 17.09.2016
Atunci când există mai multe persoane care trăiesc împreună se crează o nouă societate. Însă există multe metode prin care grupurile se pot organiza. Unele forme de organizare pot părea ciudate pentru oamenii din ţările dezvoltate, aşa cum sunt cele de mai jos.

Închisoarea cu guvernământ propriu

Închisoarea San Pedro din La Paz, Bolivia  nu este o închisoare obişnuită Este mai mult precum un mini oraş în care există comerţ cu droguri, afaceri şi turism. Aici trăiesc şi copii crescuţi de părinţii arestaţi şi de soţiile nevinovate care nu îşi permit  să îi crească în afara închisorii.

În cadrul unui documentar din 2003 au fost prezentate afacerile traficanţilor de droguri din interiorul închisorii, prin intermediul cărora deţinuţii îşi pot scurta pedeapsa. Conform BBC, deţinuţii lucrează pentru a-şi plăti chiria, astfel creându-se o societate stratificată în care deţinuţii mai bogaţi  au parte de băi şi bucătării private, în timp ce prizonierii săraci sunt înghesuiţi în celule mici sau sunt forţaţi să doarmă afară.

În închisoarea San Pedro se află 1.500 de deţinuţi care utilizează guvernământul propriu printr-un reprezentant ales pe cale democratică pentru fiecare sector al complexului.

Însă nu este nici pe departe o societate pacifistă. Înjunghierile sunt comune. În cadrul documentarului s-a descoperit că în închisoare se produce cocaină care este consumată sau vândută în interiorul şi în afara închisorii.

Turiştii se pot  caza în închisoare pentru un cost modic. În 2013, oficialii din Bolivia au anuţat închiderea închisorii după ce un copil a fost violat în interior. Evenimentul a închis accesul turiştilor, însă închisoare este în continurare funcţională.

Mariajul din Mosuo

În jurul lacului Lugu (China) a apărut o o nouă formă de structuralizare a familiei. Cultura locală Mosuo este celebră pentru faimoasele ,,căsători la distanţă” în cadrul cărora femeile îi invită pe bărbaţi să petreacă noaptea împreună, însă cuplurile nu trăiesc împreună. Cultura Mosuo este deseori înţeleasă greşit  ca fiind poligamă, însă deşi femeile îşi pot schimba partenerii, ele se angajează în relaţii monogame de-a lungul vieţii.  Femeile stau în casa în care s-au născut, copiii fiind crescuţi de mame. Bărbaţii nu îşi asumă responsabilitatea pentru copiii lor, însă le ajută pe rudele lor care au copii.

Cultura care îşi poartă cicatricile

Oamenii din Surma (Etiopia) sunt cunoscuţi pentru modul unic prin care se accesorizează. În general fetele îşi găuresc buza la pubertate, aceasta fiind lărgittă cu discuri din lut până când ajunge la un diametru de 12 centimetri.

Conform experţilor de la Universitatea din Oxford, piercing-ul fetelor este echivalentul tocurilor pe care le poartă femeile moderne. Acesta este un semn al maturităţii, prin modificarea buzei greutatea le balansează capul femeilor într-un mod graţios, conform antropologului  Shauna LaTosky.

Discul din buză este un semn al formalităţii, femeile care nu le poartă sunt considerate leneşe.

În cadrul celor trei triburi din Surma sunt mai puţin de 200.000 de oameni, fiecare având forma sa de organizare. Bovinele sunt o formă de monedă, fiind considerate zestre pentru fetele care urmează să se căsătorească. De asemenea, oamenii din Suma se pictează şi utilizează scarificarea prin intermediul cicatricilor, realizând diferite modele.

Un trib care ştie cum să se organizeze

Un om Korowai din provincia Indoneziană Papua i-a povestit unui reporter că nepotul său de şase ani ar fi putut fi mâncat de membrii tribului dacă nu ar fi strigat după ajutor. Echipa unei emisiuni de televiziune a elaborat un plan de salvare, însă au ajuns să fie blocaţi în Jayapure  din cauza expirării vizei. Antropologii au fost sceptici în urma reportajelor, în special deoarece copilul aparţinea unui trib vecin, nicidecum membru Korowai. Antropologii afirmă că tribul Korowai a renunţat la canibalism cu zeci de ani în urmă. De asemenea, au învăţat ce le place turiştilor să audă.

Membrii Korowai sunt faimoşi pentru casele în copaci care erau deseori construite la 12 metri înălţime de nivelul solului. 

5. Oraşul subteran din Australia

Oraşul Coober Pedy din sudul Australiei (cu o populaţie aproximativă de 1.700 de oameni) este amplasat într-o zonă foarte călduroasă. Temperatura record din ianuarie a fost de 67,1 grade Celsius. Din cauza condiţiilor climatice, peste jumătate din populaţia oraşului trăieşte în subteran. Coober Pedy este un oraş minier, unele case subterane fiind construite precum conacele de peste 450 de metri pătraţi. În subteran, temperatura este de 25 de grade Celsius.

Sursa: Live Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase