Home » Cultură » „Stairway to Heaven”: Membrii Led Zeppelin, judecaţi din nou pentru plagiere

„Stairway to Heaven”: Membrii Led Zeppelin, judecaţi din nou pentru plagiere

„Stairway to Heaven”: Membrii Led Zeppelin, judecaţi din nou pentru plagiere
Publicat: 02.10.2018
Grupul Led Zeppelin va fi din nou judecat pentru plagiere în cazul celebrei piese "Stairway to Heaven", după ce un tribunal american a cerut deschiderea unui nou proces, primul, din 2016, fiind câştigat de trupa britanică, potrivit The Guardian.

O curte de apel federală din statul american San Francisco a stabilit că procesul câştigat de trupa britanică în 2016 a fost caracterizat de mai multe vicii de procedură, scrie Mediafax.

În urmă cu trei ani, membrii trupei Led Zeppelin au fost daţi în judecată pentru că au copiat în hitul lor „Stairway to Heaven” elemente dintr-o piesă a grupului californian din anii 1970 Spirit.

Membrii „Led Zep” Robert Plant şi Jimmy Page au spus atunci că au împrumutat în partea introductivă a piesei lor câteva elemente din „Taurus”, o melodie instrumentală a grupului Spirit.

Randy Wolf, cunoscut ca Randy California, chitaristul grupului Spirit, care a compus „Taurus”, a murit în 1997 şi nu este cel care i-a dat în judecată pe membrii Led Zeppelin. Totuşi, în timpul vieţii, le-a spus mereu apropiaţilor că merita să fie trecut drept unul dintre compozitorii piesei „Stairway to Heaven”, calificând-o drept „furt”.

Plângerea a fost depusă în 2015, de administratorul averii acestuia, Michael Skidmore, care cere despăgubiri şi menţionarea numelui lui California între compozitorii „celui mai grozav cântec rock”, ce a generat încasări de milioane de dolari.

În 2016, un judecător a decretat că nu există suficiente probe pentru a ajunge la concluzia că piesa „Stairway to Heaven” este un plagiat, adăugând, însă, că subiectul trebuie să fie discutat în cadrul unui proces mai amplu.

Led Zeppelin a debutat în SUA pe 26 decembrie 1968, când a cântat în deschiderea unui concert al trupei Spirit. Totuşi, starurile de la Led Zeppelin au dovedit în instanţă că nu au avut relaţii cordiale cu trupa Spirit şi nici n-au ascultat muzica acesteia.

Led Zeppelin, înfiinţat în 1968, este considerat unul dintre cele mai inovatoare şi influente grupuri muzicale din secolul al XX-lea. Trupa Led Zeppelin s-a destrămat în 1980, în urma decesului toboşarului John Bonham. Led Zeppelin a vândut mai mult de 300 de milioane de albume în lumea întreagă. Printre cele mai de succes piese ale trupei se numără piese precum „Stairway to Heaven”, „Whole Lotta Love” şi „Kashmir”.

Membrii supravieţuitori ai formaţiei, Jimmy Page, Robert Plant şi John Paul Jones, s-au reunit o singură dată pe scenă, în decembrie 2007, pentru un concert unic, la O2 Arena din Londra, după ce nu mai cântaseră împreună de 19 ani. Milioane de fani s-au grăbit să se înregistreze pentru a obţine bilete, care au fost alocate prin tragere la sorţi, la acest eveniment unic. La acel concert, partitura pentru tobe a fost asigurată de Jason Bonham, fiul toboşarului John Bonham.

Concertul din 2007 a fost organizat în memoria regretatului cofondator al Atlantic Records, Ahmet Ertegun, care s-a ocupat de Led Zeppelin din 1968. Ertegun a murit în 2006, după ce a căzut în culise, în timpul unui concert al trupei The Rolling Stones.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase