Home » Cultură » GLOBURILE de AUR 2019. Filmele şi actorii care pot câştiga

GLOBURILE de AUR 2019. Filmele şi actorii care pot câştiga

GLOBURILE de AUR 2019. Filmele şi actorii care pot câştiga
Publicat: 06.01.2019
A 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur va avea loc duminică seară, la Beverly Hilton Hotel din Los Angeles, temele filmelor nominalizate fiind în special despre rasism, politică şi muzică.

Acest eveniment deschide noul sezon al marilor premii de la Hollywood, care va culmina cu decernarea Oscarurilor, potrivit Mediafax.

Cu şase nominalizări, comedia neagră „Vice”, de Adam McKay, o abordare extrem de critică a ascensiunii la putere a fostului vicepreşedinte american Dick Cheney, conduce în topul.

Pe locul doi,având câte cinci nominalizări, de remake-ul „A Star is Born”, de Bradley Cooper, cu Lady Gaga, filmul „road trip” din 1960, a cărui acţiune are loc într-o Americă segregată, „Green Book” şi comedia istorică britanică „The Favourite”.

Mai mulţi favoriţi ai criticii şi publicului, precum thrillerul „Widows”, au fost lăsaţi pe dinafară, în timp ce lungmetrajul despre aselenizare „First Man” a primit doar două nominalizări, dar nu în categoria dedicată celui mai bun film dramă.

Adam McKay a afirmat despre propriul filmul că este „o uimitoare portretizare a puterii”. „Ceea ce am încercat să facem a fost să prezentăm timpurile actuale, care pot fi cam dramatice şi cam absurde şi cam tragice în acelaşi timp”, a precizat regizorul pentru Reuters. Dincolo de nominalizarea la Globul de Aur pentru cel mai bun film dramă, „Vice” a mai fost selectat în categoriile dedicate actorilor, pentru interpretările lui Christian Bale, ca Dick Cheney, Amy Adams, ca Lynne Cheney, şi Sam Rockwell, ca fostul preşedinte american George W. Bush.

În lista filmelor nominalizate anul acesta la premiile decernate de Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association) au intrat şi două pelicule despre rasism – „If Beale Street Could Talk”, de Barry Jenkins, care a regizat şi „Moonlight”, premiat cu Oscar în 2017, şi „BlacKkKlansman”, de Spike Lee.

„Black Panther”, de Ryan Coogler, pelicula cu supereroi de culoare, a primit şi ea o nominalizare, pentru cel mai bun film dramă.

Viggo Mortensen (starul filmului „Green Book”), nominalizat alături de colegul său de distribuţie Mahershala Ali, afirmă despre producţia Universal Pictures că cere publicului „să gândească profund la trecutul şi prezentul societăţii”.

„Crazy Rich Asians”, de John Chu, primul mare film produs în ultimii 25 de ani la Hollywood cu o distribuţie exclusiv asiatică, aduce o notă de diversitate în rândul nominalizaţilor, fiind selectat în categoriile „cea mai bună comedie” şi „cea mai bună actriţă” (Constance Wu).

Filmele cu teme muzicale domină şi ele. „Bohemian Rhapsody”, cu Rami Malek în rolul regretatului lider al trupei Queen Freddie Mercury, „A Star is Born”, cu Lady Gaga şi Bradley Cooper, dar şi cu „Mary Poppins Returns”, o continuare a clasicului Disney din 1964, cu Emily Blunt şi Lin-Manuel Miranda, sunt pe listele din acest an. Toţi aceşti actori au primit câte o nominalizare în 2019.

În categoriile dedicate televiziunii, în topul nominalizărilor, cu patru, conduce serialul „The Assassination of Gianni Versace”.

Regizorul mexican Alfonso Cuaron, cu drama semi-autobiografică în alb şi negru „Roma”, se detaşează în ceea ce priveşte filmul într-o limbă străină alta decât engleza.

În 2018, Gala Globurilor de Aur a celebrat lupta împotriva abuzurilor sexuale la Hollywood şi nu numai, după valul de şoc provocat de „scandalul Harvey Weinstein”, premiile fiind atribuite unor producţii TV şi filme ce au prezentat personaje feminine puternice. 

10 lucruri insolite despre Globurile de Aur

Înfiinţate în 1944, premiile Globul de Aur au fost decernate în primii 14 ani de jurnalişti membri ai Hollywood Foreign Correspondents Association, precursoare a HFPA.

Frank Sinatra, Dean Martin şi Sammy Davis Jr au fost maeştri de ceremonie surpriză la gala din 1958 şi au fost invitaţi ca gazde oficiale în următorul an, pentru că show-ul lor a fost unul foarte atractiv.

Din 1958 şi până în 1963, gala a fost difuzată doar în Los Angeles, devenind un eveniment televizat la nivel naţional în 1964.

Premiile

Spre deosebire de Academia de film americană (Academy of Motion Picture, Arts and Sciences), organizatoarea galei Oscar, HPFA nu oferă premii în categoriile tehnice, ci doar în cele artistice (actori, regizori, scenarişti, producători).

25 de premii vor fi decernate duminică seară, 14 categorii fiind dedicate filmului şi 11, televiziunii.

Câştigători

Meryl Streep deţine recordul pentru cele mai multe nominalizări la Globurile de Aur, 31. A câştigat de nouă ori, inclusiv trofeul Cecil B. DeMille pentru întreaga carieră, la egalitate cu Barbra Streisand (inclusiv premii non-competitive).

Cel mai tânăr câştigător este Ricky Schroder, recompensat, la vârsta de 9 ani, cu un Glob de Aur pentru rolul din „The Champ”.

Cel mai bătrân câştigător este Ennio Morricone, care a câştigat un Glob de Aur la vârsta de 87 de ani, pentru coloana sonoră a filmului „The Hateful Eight”.

Câţiva perdanţi… pe aproape

Renee Zellweger era la toaletă când organizatorii au anunţat că a câştigat un Glob de Aur pentru rolul din filmul „Nurse Betty”, în 2001. În cele din urmă, a apărut roşie la faţă, explicând că a fost la baie să îşi şteargă urmele de ruj de pe dinţi.

Cu trei ani mai devreme, Christine Lahti a trecut printr-un moment similar, lipsind din sală în momentul în care Michael J. Fox a anunţat că a câştigat premiul pentru rolul din „Chicago Hope.”

„Cei cinci mari”

„Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo’s Nest” a fost primul lungmetraj care a câştigat premii în toate cele cinci mari categorii – „cel mai bun film”, „cel mai bun actor”, „cea mai bună actriţă”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun scenariu”. Se întâmpla în 1975, iar filmul a primit în total şase Globuri de Aur.

A fost singurul film care a câştigat toate cele cinci mari premii până în 2017, când „La La Land” a câştigat un număr record de şapte Globuri de Aur.

„Cui îi e frică de Virginia Woolf?/ Who’s Afraid of Virginia Woolf?” (1967) şi „Naşul III/ The Godfather, Part III” (1991) au primit fiecare câte şapte nominalizări, dar nu au câştigat niciun premiu.

Premiul pentru întreaga carieră

The Cecil B. DeMille Award pentru întreaga carieră i-a fost înmânat prima dată, în 1952, chiar cineastului Cecil B. DeMille.

Printre câştigătorii ulteriori s-au numărat Walt Disney, Judy Garland, Sidney Poitier şi Jodie Foster.

Anul acesta, premiul va reveni actorului american Jeff Bridges.

Tot anul acesta, organizatorii galei Globurilor de Aur vor acorda prima ediţie a Carol Burnett Award, un premiu care recompensează excelenţa în televiziune. Primul câştigător al acestui premiu este chiar actriţa Carol Burnett, în vârstă de 85 de ani.

Contestatari

Marlon Brando a refuzat premiul pentru rolul din „Naşul/ The Godfather”, în 1973, în semn de protest faţă de războiul din Vietnam. Două luni mai târziu, a refuzat şi premiul Oscar, din cauza modului în care erau trataţi nativii americani în industria filmului.

Producătorii lungmetrajului „Z” au refuzat Globul de Aur pentru cea mai bună peliculă străină în 1970, pentru că au considerat că trebuia nominalizat în categoria „cel mai bun film”.

Trofeul

Producerea statuetei placate cu aur de 24 de carate costă aproximativ 800 de dolari. Trofeul are o înălţime de 27,3 centimetri şi cântăreşte 2,5 kilograme.

După 2008 a fost îmbunătăţită şi a primit o cutie de prezentare din marmură.

Gazdele

Anul acesta, gazdele show-ului vor fi actriţa canadiană Sandra Oh şi actorul american Andy Samberg.

Printre gazdele din anii anteriori s-au numărat Ricky Gervais (2010 – 2012, 2016), Tina Fey şi Amy Poehler (2013 – 15), Jimmy Fallon (2017) şi Seth Meyers (2018).

Meniul

Anul acesta, meniul va include cocteiluri pe bază de şampanie – Moët & Chandon – şi trufe de ciocolată Lindor la desert. Cocteilul oficial al evenimentului este The Moët Belle, preparat din şampanie, cahaça, suc de mango, sirop de ghimbir şi suc de lămâie. Trei feluri principale vor fi servite, o supă de cartofi dulci, un biban de mare cu orez sălbatic şi sparanghel şi o prăjitură din ciocolată, cremă de brânză şi fistic. Vegetarienilor li se va oferi un fel principal compus din dovleac, hummus, năut crocant, quinoa şi stafide, printre altele.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția