Home » Cultură » 10 legende neobișnuite, dar foarte celebre, care au apărut de-a lungul timpului

10 legende neobișnuite, dar foarte celebre, care au apărut de-a lungul timpului

Publicat: 10.10.2020

De-a lungul timpului oamenii au răspândit o serie de legende și mituri de-a dreptul nebunești.

Istoria pe care o învățăm la școală tinde să fie destul de restrânsă, manualele și profesorii alegând să se concentreze doar pe anumite subiecte și aspecte. Dacă trecem peste regi, bătălii și  revoluții, putem descoperi o serie de legende și povești despre unele personaje istorice, iar acestea se dovedesc a fi extrem de neobișnuite și, într-o oarecare măsură, chiar și amuzante. Listverse a creat o listă cu zece astfel de povești și mituri.

10. Jose Rizal a fost Jack Spintecătorul sau tatăl lui Adolf Hitler

Jose Rizal este eroul național al Filipinelor, un om elocvent și bine educat care a militat pentru libertatea compatrioților săi. Poveștile care înconjoară viața acestuia, în special cele legate de șederea sa în Londra, spun că acesta ar fi fost un criminal în serie.

Cunoscutul Jack Spintecătorul a făcut numeroase victime în timpul șederii lui Rizal în oraș din anii 1888–1889. În acea perioadă, nimeni nu știa cu adevărat unde se ducea Rizal noaptea, iar metoda de ucidere a Sprintecătorului, „Ripper” în limba engleză, i-a determinat pe oameni să creadă că ar fi putut avea o experiență în medicină, așa cum a avut și Rizal. S-a remarcat și similitudinea în inițialele lor („J.R.”).

O altă poveste privește presupusele aventuri ale lui Rizal cu femeile europene, iar astfel a apărut și zvonul că chiar și Adolf Hitler ar fi fost, în realitate, un fiu nelegitim al lui Jose Rizal.

9. Nicolaus Copernic a inventat întinsul untului pe pâine

Un articol publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane în 1970 susținea că celebrul astronom Nicolaus Copernicus ar fi revoluționat nu doar înțelegerea noastră asupra Sistemului Solar, ci și dieta noastră zilnică, introducând practica întinderii untului pe pâine.

Povestea îi implică pe Copernic și un coleg, medicul Adolf Buttenadt, în timpul asediului unui castel polonez în 1521. Copernic a văzut că mulți dintre locuitorii castelului se îmbolnăveau, de parcă o ciumă ar fi străbătut castelul și a observat că pâinea mâncată de locuitorii castelului era uscată și înnegrită.

Bănuia că pâinea a fost contaminată de murdărie și bacterii, așa că a instruit personalul care lucra în bucătării să aplice un strat de unt pe pâini, astfel încât murdăria și alți contaminanți să poată fi văzuți ușor. Nu o să știm niciodată cine a inventat ungerea cu unt a pâinii, dar știm că practica a fost descrisă pentru prima dată în scris cu zeci de ani înainte de Copernic și de asediul castelului. În 1496, un manual obscur privind pescuitul sportiv, numit Tratatul de la Fysshynge cu un unghi, a sugerat o gustare consistentă de pâine prăjită și unt.

8. Împărăteasa Theodora a fost o prostituată depravată

Viața împărătesei Teodora, soția împăratului bizantin Iustinian I, rămâne învăluită în mister chiar și acum. Cu toate acestea, o mare parte din ceea ce credem că știm despre ea se bazează pe interpretarea unei surse de o validitate incertă, o carte numită Istorie secretă scrisă de cronicarul Procopius din Cezareea.

Potrivit lui Procopius, Teodora era o „actriță”, care era un termen ambiguu care în vremea aceea însemna „prostituată”. „Teodora din bordel”, așa cum a numit-o Procopius, ar fi avut un comportament sexual libertin și chiar extrem. Din moment ce Teodora a avut o influență considerabilă în timpul vieții ei, Procopius și istoricii ulteriori au fost dornici să speculeze că aceasta ar fi venit pe căi necinstite.

7. Părul Mariei Antoaneta ar fi devenit alb peste noapte

Legenda spune că, cu o seară înainte de execuție, Maria Antoaneta, legendara regină a Franței, a fost atât de cuprinsă de frică, încât părul i s-a făcut complet alb. Pornind de la această legendă, medicii au numit o condiție medicală drept „sindromul Maria Antoaneta”. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Maria să fi experimentat o transformare vizibilă: fenomenul afectează doar creșterea nouă, ceea ce înseamnă că ar fi durat săptămâni până când albirea să fie vizibilă.

6. Blatul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Cupa Mondială FIFA din 1966 este considerată unul dintre cele mai controversate momente din istoria fotbalului, Anglia reușind atunci să obțină primul și singurul său astfel de trofeu. Finala s-a încheiat cu un scor de 4–2, și în timp ce mulțimea de pe stadionul Wembley a urlat încântată au început să apară și unele conspirații.

Bineînțeles, există o mulțime de conspirații în jurul acestui eveniment istoric, iar unul se referă la un cadou regal. Unii oameni cred că Regina Elisabeta a II-a a acordat un fluier de aur ca premiu lui Tofik Bahramov, un oficial azer. S-a întâmplat că Bahramov a fost cel arbitrul care a acordat Angliei un gol controversat. Astfel, fluierul auriu, în esență, a fost oferit pentru „serviciile prestate Angliei”.

5. Winston Churchill a fost salvat, de două ori, de Alexander Fleming

Se spune că, atunci când Winston Churchill era doar un băiețel, înota într-un lac scoțian când era pe cale să se înece. El a fost salvat de un bun samaritean care a trecut, care s-a întâmplat să fie Alexander Fleming. Tatăl lui Churchill a fost atât de ușurat că fiul său a supraviețuit, încât i-a acordat lui Fleming o sumă mare de bani pentru educația sa.

Fleming a devenit un geniu în comunitatea științifică, descoperind penicilina. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce Churchil a devenit prim-ministru, s-a îmbolnăvit grav, iar viața lui a fost salvată de către o injecție cu penicilină.

4 Marșul către Roma și trenurile

O remarcă mai mult sau mai puțin comună în Italia este că indiferent de atrocitățile comise de fasciști, cel puțin trenurile circulau la timp, dar este de fapt un mit. Răspândirea acestui mit este atribuită lui Mussolini. Sistemul feroviar al Italiei nu se afla într-o stare bună în timpul Primului Război Mondial, dar pare a fi devenit mai eficient în aceeași perioadă cu evoluția fascismului. Deși au fost făcute reparații și îmbunătățiri, acestea au avut loc cu doi ani înainte ca Mussolini să preia conducerea politicii italiene și nu au dus la o fiabilitate remarcabilă.

3. Viața și moartea lui Ginghis Han

Mongolii erau capabili de o cruzime extremă, dar unele dintre acțiunile atribuite Marelui Han au fost exagerate. De exemplu, unele povești detaliază moartea lui Toquchar, ginerele său preferat, din cauza unui arcaș din orașul Nishapur din Persia. Fiica hanului l-a implorat să o răzbune, așa că a ordonat decapitarea fiecărui locuitor din Nishapur, care avea o populație de 1.748.000, într-o singură oră. Cu toate acestea, acest eveniment a fost privit cu scepticism de către istorici și matematicieni, deoarece proporțiile masacrului sunt exagerate, cu siguranță.

Marco Polo a scris că Ginghis Han a fost lovit de o săgeată, care a provocat o infecție care a dus la moartea sa la 18 august 1227. Alții afirmă că, după o viață plină de războaie, el a căzut de pe cal, iar asta i-a adus sfârșitul. O ipoteză larg acceptată este că el a murit din cauze naturale. O poveste deosebit de fantezistă susține că moartea hanului s-a datorat unei prințese care s-a apărat de viol.

2. Coincidențele dintre Lincoln și Kennedy

Zvonurile despre neobișnuitele coincidențe dintre viețile acestor doi președinți americani s-au răspândit de zeci de ani. Listele coincidențelor au început să circule la scurt timp după asasinarea lui John F. Kennedy, în 1963, găsindu-și drumul în diferite ziare și postări de pe rețelele sociale de atunci.

Presupusele coincidențe includ intrarea în Congres și președinți la 100 de ani distanță, având același număr de litere în numele lor de familie. Adepții teoriei conspirației explică faptul că ambii au fost asasinați într-o vineri, au murit ca urmare a unei răni mortale la cap și poziția lor a fost asumată de vicepreședinții din Sud.

În cele din urmă, mitul potrivit căruia asasinatele ambilor oameni politici au fost cumva legate ca și cum o glumă cosmică ar fi fost doar un produs al imaginației. Multe dintre aceste „coincidențe” sunt presupuneri sau erori care au persistat totuși și multe dintre acestea pot fi explicate prin logică. De exemplu, trăgătorii au mai multe șanse să țintească spre cap atunci când își propun să omoare pe cineva, iar alegerea unor vicepreședinții din sud are loc pentru a atrage cât mai multe voturi în cazul unor candidați din statele nordice.

1. Gavrilo Princip și sandwich-ul care a schimbat lumea

Se crede că, în urma unei tentative de asasinat eșuate asupra arhiducelui Franz Ferdinand, naționalistul sârb Gavrilo Princip s-a oprit la un restaurant pentru a lua un sandwich. Într-o coincidență incredibilă, șoferul confuz al mașinii arhiducelui a trecut chiar pe lângă restaurantul respectiv, dându-i lui Princip o nouă șansă. De data aceasta, nu a eșuat, declanșând Primul Război Mondial singur.

De-a lungul timpului, povestea a fost transmisă de către curioși, iar în 2003, Mike Dash a investigat situația și a descoperit că aceasta ar fi putut proveni din documentarul BBC din 2003 Days that Shook the World. Dash l-a întrebat pe Richard Bond, scenaristul și regizorul documentarului, de unde a aflat povestea, dar acesta nu și-a mai amintit.

Citește și:

Legende urbane japoneze care provoacă groază

Legendele şi plăcerea poveştilor îşi găsesc sărbătoarea la Sulina în Parastasul Piraţilor Nepomeniţi – VIDEO + FOTO

Legendele pierdute ale lui Merlin şi ale regelui Arthur au fost descoperite în manuscrise misterioase

Legendele medievale ale unui papă femeie pot fi adevărate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Teorema lui Pitagora, găsită pe o tăbliță babiloniană mai veche decât însuși Pitagora
Teorema lui Pitagora, găsită pe o tăbliță babiloniană mai veche decât însuși Pitagora
Premieră în spațiu! Guvernul SUA a amendat o companie pentru că nu a scos un satelit de pe orbita Pământului
Premieră în spațiu! Guvernul SUA a amendat o companie pentru că nu a scos un satelit de pe orbita Pământului
Un liliac sud-american a fost redescoperit după un secol
Un liliac sud-american a fost redescoperit după un secol
Cele mai vechi coșuri din Europa, găsite în Peștera Liliecilor din Spania
Cele mai vechi coșuri din Europa, găsite în Peștera Liliecilor din Spania
Premiul Nobel pentru Fizică 2023, acordat pentru descoperiri importante în studiul electronilor
Premiul Nobel pentru Fizică 2023, acordat pentru descoperiri importante în studiul electronilor
O echipă de cercetători a observat cum diamantele sintetice s-au autovindecat la temperatura camerei
O echipă de cercetători a observat cum diamantele sintetice s-au autovindecat la temperatura camerei
Metoda nașterii fără durere și fără amintiri
Metoda nașterii fără durere și fără amintiri
Adevăruri cumplite din lumea științei despre care oamenii de rând nu au știut până acum
Adevăruri cumplite din lumea științei despre care oamenii de rând nu au știut până acum
Palatul de la Țigănești, numit și Conacul „Costache Conachi”, în care au avut loc întâlniri istorice, va fi restaurat
Palatul de la Țigănești, numit și Conacul „Costache Conachi”, în care au avut loc întâlniri istorice, va fi restaurat
România este pe primul loc în Europa la cazurile de COVID-19
România este pe primul loc în Europa la cazurile de COVID-19
La 140 de ani de la începerea lucrărilor, cele patru turnuri de la Sagrada Familia sunt gata
La 140 de ani de la începerea lucrărilor, cele patru turnuri de la Sagrada Familia sunt gata
Arma LETALĂ a lui Hitler. Cu o viteză de 5.600 km/h, a provocat oroare în Europa
Arma LETALĂ a lui Hitler. Cu o viteză de 5.600 km/h, a provocat oroare în Europa
Sute de persoane ar fi fost abuzate sexual de unul dintre cei mai bogați și mai puternici oameni din Japonia
Sute de persoane ar fi fost abuzate sexual de unul dintre cei mai bogați și mai puternici oameni din Japonia
Un rinocer dintr-o specie pe cale de dispariție a născut un pui în Indonezia
Un rinocer dintr-o specie pe cale de dispariție a născut un pui în Indonezia
Tom Hanks acuză că o versiune a sa, creată cu Inteligență Artificială, a fost folosită într-o reclamă fără acordul său
Tom Hanks acuză că o versiune a sa, creată cu Inteligență Artificială, a fost folosită într-o reclamă fără acordul său
Cale ferată de mare viteză, construită de chinezi, inaugurată în Indonezia
Cale ferată de mare viteză, construită de chinezi, inaugurată în Indonezia
Ayn Rand, scriitoarea care a dezvoltat „obiectivismul” filosofic – egoismul rațional este o virtute; altruismul (auto-sacrificiul) este un viciu
Ayn Rand, scriitoarea care a dezvoltat „obiectivismul” filosofic – egoismul rațional este o virtute; altruismul ...
Populația păsărilor migratoare din Marea Britanie, „în cădere liberă” din cauza schimbărilor climatice
Populația păsărilor migratoare din Marea Britanie, „în cădere liberă” din cauza schimbărilor climatice