Home » Cultura » Top 10 mituri ale Greciei Antice

Top 10 mituri ale Greciei Antice

Autor: Adrian Popovici 10.29.2020

Multe dintre miturile grecilor antici au supraviețuit și au fost integrate în cultura europeană contemporană.

Grecia Antică a dat naștere unei culturii și mitologii extrem de bogate și este considerată a fi locul de naștere al culturii occidentale. Gânditorii greci au stat la baza unor progrese uriașe în artă, știință și filozofie, dar și a unei mitologii extrem de complexe. În cele din urmă, pentru a înțelege această civilizație trebuie să fim familiari și cu miturile și legendele sale, iar Ancient History a creat o listă cu zece astfel de mituri și legende.

10. Răpirea Persefonei

Potrivit mitologiei grecești, Persefona, zeița lumii de apoi, era fiica lui Zeus și a Demetrei, divinitatea recoltei și a rodniciei. A fost cunoscută și sub numele de Kore, care înseamnă „doamnă” și a crescut ca o tânără frumoasă care a atras atenția multor zei.

Demetra era extrem de protectoare față de fiica ei și a ascuns-o de potențialii pretendenți, dintre care cel mai dedicat a fost Hades, stăpânul lumii de apoi. Miturile spun că acesta trăia în singurătate printre umbrele morților. Cu toate acestea, inima i s-a topit când a văzut-o pe Persefona și a fost captivat de tinerețea și frumusețea ei. Acesta ar fi întrebat-o pe Demetra dacă se poate căsători cu fiica ei, dar a primit un refuz, ulterior a decis că o vrea alături de el indiferent de dorințele mamei.

Miturile spun că Hades ar fi răpit-o pe Persefona, ceea ce ar fi dus la un conflict între zei, în cele din urmă, zeița ar fi acceptat să stea în Infern, dar doar pentru șase luni, pe perioada rece a anului. Atunci când primăvara revine, Persefona se întoarce în Olimp și vegetația revine la viață.

9. Amazoanele

Legendele grecești spun că amazoanele sunt cele mai incredibile și puternice femei care au trăit. Se spune că amazoanele erau un clan de femei puternice care au creat o societate în opoziție cu lumea dominată de bărbați. Au trăit izolate și s-au opus bărbaților în tot ceea ce au făcut.

Majoritatea oamenilor cred că rolul lor a fost de a reprezenta femeile asuprite peste tot și de a oferi o alternativă la clasele dominante formate din bărbați. Un fapt interesant, totuși, este că amazoanele apar în miturile multor civilizații diferite și că, indiferent de adevăr, aceste legende au rezistat în timp și fascinează istoricii, cărturarii și artiștii până în prezent.

8. Iason și lâna de aur

Legenda lui Iason și a Argonauților și călătoria lor pentru a obține Lâna de Aur a fascinat lumea de secole. Este o poveste despre curaj, riscuri și aventuri. Iason pleacă în călătorie pe nava sa Argo către îndepărtatul ținut al Colchidei pentru a recupera Lâna de Aur și a-și arăta virtuțile de conducător. În călătorie, el întâmpină multe greutăți, care ar avea rolul de a modela protagoniștii.

7. Oedip

Oedip era fiul Iocastei și al regelui Laius din Teba, profeții au prezis că acesta își va ucide pe tatăl. ,Atunci când a auzit profeția, Laius a ordonat trimiterea bebelușului pe un vârf de munte pentru a fi lăsat acolo să moară. Slujitorul nu a făcut ceea ce i s-a spus și, în schimb, i-a dat pruncul rege Polibus din Corint. Când Oedip a devenit bărbat, a auzit că este un copil nelegitim și nu copilul natural al lui Polybus. Pentru a confirma acest lucru, Oedip s-a dus la Oracolul din Delphi, care i-a spus că este destinat să-și omoare tatăl natural și să se căsătorească cu mama sa. Temându-se de acest lucru, a ales să nu se întoarcă în Corint, ci să rămână în Teba. La întoarcerea în oraș, l-a întâlnit pe tatăl său, Laius și l-a ucis accidental, trecând peste el cu carul său, iar acest incident a îndeplinit prima parte a profeției.

Oedip a decis să încerce să rezolve enigma Sfinxului și asta deoarece fratele Iocastei, Creon, promisese regatul Tebei oricărui om care ar putea rezolva enigma. Deoarece Oedip a oferit răspunsul potrivit, el a devenit conducătorul Tebei și a ajuns să se căsătorească cu propria sa mamă.

În cele din urmă, o ciumă  a avut loc în Tebe și, după consultarea profetului orb Tiresias, Oedip a aflat că moartea lui Laius trebuie răzbunată. Lui Oedip i s-a spus că este persoana care la ucis pe Laius și nu era copilul natural al lui Polybus. La descoperirea adevărului, Iocasta s-a sinucis îngrozită de acțiunile ei. Oedip, șocat, a recunoscut ce a făcut și, văzând cadavrul Iocastei, și-a scos ochii și a fost alungat din oraș.

6. Icar și Dedal

Daedalus, care a construit marele labirint, a fost închis într-un turn din Cretei împreună cu fiul său, Icar, de regele Minos, astfel încât să nu descopere secretul Minotaurului. Daedalus a creat un plan pentru a scăpa de turn. El a adunat pene și a folosit ceară pentru a le lipi penele împreună pentru a face aripi, el a făcut două perechi de aripi, una pentru el și una pentru Icar.

Mitul spune că Daedalus și-a avertizat fiul să nu apropie prea aproape de Soare, deoarece ceara s-ar topi din cauza călduri și aripile s-ar dezintegra. Icar nu a ținut seama de avertismentul tatălui său și a zburat prea aproape de Soare, aripile i s-au topit și Icar a căzut în ocean. Această poveste este folosită ca o parabolă asupra pericolelor cauzate de orgoliu.

5. Orfeu si Euridice

Orfeu era un muzician incredibil de talentat și se spune că ar putea face copacii să se răsucească pentru a-i asculta muzica. S-a căsătorit cu Euridice, însă în ziua nunții lor, ea a fost atacată de un șarpe și a murit, Orfeu a fost atât de trist încât a cântat doar muzică tristă și a cerut zeilor să-l ajute în durerea sa. Hermes l-a convins pe Orfeu să se aventureze în Infern pentru a cere lui Hades și Persefona să o învie pe Euridice.

Prin muzica sa, Orfeu i-a vrăjit pe Hades și Persefone încât să o readucă la viață pe Euridice cu o singură condiție: în timp ce cei doi  părăseau Infernul, Orfeu nu trebuia să se întoarcă la soția sa, în mod tragic, Orfeu nu a putut rezista și s-a întors și a pierdut-o pe Euridice pentru totdeauna.

4. Tragedia lui Sisif

Sisif a fost conducătorul regatului Efira și a era cunoscut pentru înșelăciunile și orgoliul său. El s-a opus zeilor în numeroase ocazii și i-a păcălit, iar zeii greci nu tolerau un astfel de comportament. Sisif l-a înfuriat pe Zeus, care l-a condamnat să rostogolească o stâncă mare pe o un deal. De îndată ce piatra a atingea cel mai înalt punct al dealului, aceasta se rostogolea din nou în jos, făcându-l Sisif să repete procesul la nesfârșit.

Această sarcină a fost concepută de Zeus ca o pedeapsă pentru mândria lui Sisif împotriva zeilor, crezând că el, un simplu om, ar putea depăși ființele divine. În timp, mitul a devenit sinonim cu ideea de efort.

3. Scila și Caribda

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute povești legate de marele erou Ulise. Pe cele două părți ale unui ocean, două fiare stau în așteptare, pe deoparte, Scila își aruncă necontrolat cele șase capete, pregătindu-se să atace marinarii care trec. Pe de altă parte, Caribda crea vârtejuri.

Niciun individ nu s-a confruntat vreodată cu aceste brute și nu a scăpat cu viață, cu toate acestea, eroul Ulise și tovarășii săi au fost nevoiți să treacă printre acestea în călătoria lor. Această poveste este o metaforă pentru situația în care trebuie să alegem între două opțiuni la fel de dificile.

2. Narcis și Echo

Narcis era cunoscut în toată lumea pentru frumusețea sa și, într-o zi, în pădure, zâna Echo l-a văzut și l-a privit mirată. Narcis a simțit că este urmărit și a strigat către Echo: „Cine este acolo?” iar și iar. În cele din urmă, Echo s-a arătat și a încercat să-l apuce pe Narcis, dar el a alungat-o, lăsând-o supărată.

Acest lucru a iritat-o pe Nemesis, zeița răzbunării, care l-a condus pe Narcis la un iaz dintr-o pădure unde a fost forțat să-și privească reflexia. Era atât de îndrăgostit de frumusețea lui, încât nu a putut să plece. Această poveste greacă este adesea folosită pentru a arăta copiilor pericolele vanității.

1. Prometeu și focul

Prometeu a fost unul dintre primii titani care au fost învinși de Zeus și de ceilalți zei olimpieni, dar a fost în mod miraculos unul dintre puținii care au evitat închiderea în Tartar. Prometeu s-a luptat continuu cu Zeus și, după ce Zeus a luat focul, Prometeu l-a furat și l-a înapoiat omenirii. Ca pedeapsă, zeii l-au legat de o piatră din munții Caucazului pentru totdeauna, în timp ce un șoim călătorea în fiecare dimineață spre stâncă și îi mânca ficatul. De vreme ce era nemuritor, ficatul lui se regenera mereu. În cele din urmă, Heracle l-a eliberat pe Prometeu din chinul său.

Citește și:

Top 10 povești adevărate mai interesante decât miturile pe care le-au inspirat

8 legende cu şerpi din mitologiile lumii

10 legende neobișnuite, dar foarte celebre, care au apărut de-a lungul timpului

Legendele peşterii lui Hercule, aflată în Africa

Cele mai noi articole
Inversarea polilor magnetici ai Pământului ar fi dus la dispariția în masă a neanderthalilor
Inversarea polilor magnetici ai Pământului ar fi dus la dispariția în masă a neanderthalilor
De ce sunt temperaturile din deșert atât de scăzute pe timpul nopții
De ce sunt temperaturile din deșert atât de scăzute pe timpul nopții
Un biolog marin a folosit realitatea virtuală pentru a plimba oamenii prin adâncurile Oceanului Pacific
Un biolog marin a folosit realitatea virtuală pentru a plimba oamenii prin adâncurile Oceanului Pacific
Cercetătorii au detectat, pentru prima dată, o „particulă fantomă” de la o stea distrusă de o gaură neagră
Cercetătorii au detectat, pentru prima dată, o „particulă fantomă” de la o stea distrusă de o gaură neagră
Industria aeriană concepe o aplicație care ar permite călătorii fără carantină
Industria aeriană concepe o aplicație care ar permite călătorii fără carantină
Ce trebuie să știm despre autismul virtual și cum îi protejăm pe cei mici de capcana tehnologiei
Ce trebuie să știm despre autismul virtual și cum îi protejăm pe cei mici de capcana tehnologiei
Cel mai vechi document atestat, scris în limba română cu caractere chirilice, împlinește 500 de ani. „Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung” (1521)
Cel mai vechi document atestat, scris în limba română cu caractere chirilice, împlinește 500 de ani. „Scrisoarea lui ...
Ce produce, de fapt, „mirosul de mașină nouă” și de ce este periculos
Ce produce, de fapt, „mirosul de mașină nouă” și de ce este periculos
Rămășițele unui războinic foarte înalt, din Uralii Meridionali, descoperite într-un mormânt aparte
Rămășițele unui războinic foarte înalt, din Uralii Meridionali, descoperite într-un mormânt aparte
Ce este stratul de ozon și cât de important este pentru noi?
Ce este stratul de ozon și cât de important este pentru noi?
De ce devine respirația atât de zgomotoasă atunci când dormim
De ce devine respirația atât de zgomotoasă atunci când dormim
Comuna din România care deține titlul de „Sat European de Tineret 2021”
Comuna din România care deține titlul de „Sat European de Tineret 2021”
S-au plimbat pe Lună, iar pe 28 februarie 1970 au ajuns la Bucureşti
S-au plimbat pe Lună, iar pe 28 februarie 1970 au ajuns la Bucureşti
Berea este tot mai apreciată de români. Și pasiunea femeilor pentru această băutură a crescut
Berea este tot mai apreciată de români. Și pasiunea femeilor pentru această băutură a crescut
Unde a fost deschis primul restaurant care serveşte carne artificială obținută prin bioprintare 3D
Unde a fost deschis primul restaurant care serveşte carne artificială obținută prin bioprintare 3D
Dovezi ale contrabandei cu alcool din vremea lui Al Capone, descoperite în pădurile din Carolina de Sud
Dovezi ale contrabandei cu alcool din vremea lui Al Capone, descoperite în pădurile din Carolina de Sud
„Ingredientele vieții” au fost descoperite în formațiuni stâncoase din Australia, vechi de 3,5 miliarde de ani
„Ingredientele vieții” au fost descoperite în formațiuni stâncoase din Australia, vechi de 3,5 miliarde de ani
Rămășițele vechi de 10.000 de ani ale unui câine din Alaska dezvăluie o poveste deosebit de frumoasă
Rămășițele vechi de 10.000 de ani ale unui câine din Alaska dezvăluie o poveste deosebit de frumoasă