Home » D:News » Top 10 povești adevărate mai interesante decât miturile pe care le-au inspirat

Top 10 povești adevărate mai interesante decât miturile pe care le-au inspirat

Publicat: 24.09.2020

Adesea, la baza miturilor pe care le transmitem mai departe se află o poveste adevărată.

De la legendele urbane la mitologia antică, oamenii și-au folosit folosit imaginația pentru a crea o nouă perspectivă asupra realității înconjurătoare. Adesea, aceste povești pe care le-am auzit noi și pe care, în cele din urmă le vom împărtăși la rândul nostru au adesea un rol educativ, oferindu-ne o imagine asupra acelor valori pe care societatea în care trăim le consideră importante.

Adesea, unele mituri au o bază reală, ele pornind de la o serie de povești care, sub impulsul imaginației, au devenit din ce în ce mai complicate. Listverse a creat o listă cu zece astfel de povești care se dovedesc a fi mult mai impresionante decât miturile pe care le-au inspirat.

10. Povestea lui Takako Konushi

Potrivit unei legende urbane, o turistă japoneză s-a dus la Minneapolis în 2001 după ce a urmărit filmul Fargo al fraților Coen. Apoi a călătorit în Dakota de Nord pentru că era convinsă că ar putea găsi banii îngropați de personajul fictiv interpretat de Steve Buscemi.

Ceea ce sa întâmplat cu adevărat cu Takako Konishi este însă mult mai interesant. Aparent aceasta lucrat pentru o companie de turism din Tokyo. Când compania a dat faliment, s-a străduit să-și găsească un alt loc de muncă și din cauza stresului a recurs la alcoolism. Unii sunt de părere că a plecat în Minnesota pentru că fusese implicată anterior într-o aventură cu un om de afaceri căsătorit din SUA. Relația celor doi s-ar fi destrămat, lăsându-o pe Takako fără un loc de muncă, dar și fără o legătură emoțională stabilă.

Problemele emoționale și financiare prin care Takako a trecut s-au sfârșit. Cel mai probabil, după cum indică diferite surse, aceasta a găsit un loc retras în apropierea lacurilor Detroit, unde a băut două sticle de șampanie și s-a așezat în zăpadă unde și-a așteptat sfârșitul din cauza hipotermiei.

9. Părerile contradictorii despre populațiile precolumbiene din America

De-a lungul timpului, în ceea ce privește populațiile care au trăit în cele două Americi înainte de Columb au existat o mulțime de opinii contradictorii. Unii oameni considerau că amerindienii erau niște sălbatici, în timp ce alții au ajuns să considere că aceștia trăiau într-o utopie.

Adevărul este că cele două ipoteze extrem se dovedesc neadevărate și, în plus, chiar fac rău, împiedicând eforturile științifice coerente. Adevărul este că amerindienii s-au dovedit a fi la fel de nemiloși, dar și plini de empatie precum locuitorii celorlalte continente.

8.Viața sexuală a Ecaterinei cea Mare

Atacurile la persoană au fost întotdeauna o formă eficientă de propagandă. Percepția pe care o avem asupra liderilor noștri nu se formează dor pornind de la competențele acestora, adesea o mulțime de detalii de natură personală ajungă să ne influențeze opiniile.

O astfel de campanie a fost dusă împotriva împărătesei Ecaterina cea Mare a Rusiei, criticii acuzând-o de faptul că dădea dovadă de o prea mare libertate sexuală. Deși poate fi adevărat că Ecaterina a avut parte de o compania masculină continuă, nu o putem descrie ca o nimfomană. Cu toate acestea, răul a fost deja făcut. Unele povești sugerează chiar că moartea ei a fost provocată de un act sexual cu un cal.

Acest zvon pare să fi început după moartea ei și persistă până în prezent. Este genul de factoid care este adesea trecut în mod clar ca un mic adevăr amuzant despre figuri istorice. În realitate, decesul pare a se fi datorat unui atac cerebral.

7. Povestea fraților Collyer

Povestea celor doi frați se dovedește a fi extrem de interesantă, pentru multă vreme, Homer și Langley Collyer au fost membri funcționari ai societății. Homer era avocat, în timp ce Langley vindea și repara piane. Când părinții lor au decedat, frații s-au retras încet din societate și au devenit retrași.

De-a lungul anilor, au adunat o cantitate imensă de lucruri. De la mormane de ziare care datează de zeci de ani până la piane și alte piese voluminoase de mobilier din lemn de culoare închisă. În cele din urmă, casa lor din Harlem a devenit un mormânt încărcat de gunoaiele care le-au ascuns cadavrele când au murit.

6. Premiile Darwin

La începutul anilor 1990, Premiile Darwin au fost create pentru a recunoaște acele persoane care și-au pierdut viața în cele mai stupide moduri posibile. S-a declarat cu umor că s-au îndepărtat de arborele evolutiv al vieții și ne-au ajutat astfel pe toți. Cu excepția cazului în care unul dintre câștigătorii inițiali nu a existat.

În 1995, Premiile Darwin au spus poveste unui locuitor din Arizona care a crezut că este o idee minunată să atașeze o rachetă JATO, un motor de tracțiune incredibil de puternic care a asistat avioanele în timpul decolării de mașina sa. Când șoferul a angajat racheta, aceasta a decolat, zdrobindu-l de o stâncă.

Cel care ar fi primit acest premiu, Bob Lazar, ar fi atașat un astfel de motor, dar, adevărul este că a supraviețuit acestei experiențe și a reușit să își spună singur povestea.

5. Afișele cu Rosie

Afișele unei femei într-o salopetă albastră este una dintre cele mai ușor de recunoscut imagini ale lumii în care trăim și asta datorită faptului că începând cu anii 1980 au început să fie folosite de către mișcările feministe. Cu toate acestea, originile sale se dovedesc la fel de interesante.

Inițial, aceste afișe au circulat pentru o scurtă perioadă în fabricile americane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și încurajau integrarea femeilor pe piața muncii, în speranța că astfel vor fi acoperite posturile lăsate libere de către bărbații plecați la război.

4. Fenomenele optice din munți nu ascund monștri

Spectrul montan este umbra mărită a unui observator proiectată pe nori opuși direcției Soarelui. Capul figurii este adesea înconjurat de inele de lumină colorată, în formă de halou, care apare opus direcției Soarelui atunci când picăturile de apă de dimensiuni uniforme din nori se reflectează și retrodifuzează lumina soarelui. Fenomenul poate apărea pe orice versant cețos sau pe malul norilor, chiar și atunci când este văzut dintr-un avion. Adesea, acest fenomen este confundat cu existența unor monștri în munții în care se manifestă.

3. Un număr record de scrisori

Atunci când Craig Shergold (Regatul Unit) era copil, aceste era foarte bolnav, suferea de cancer la creier. În solidaritate cu el, mii de persoane i-au trimis mii de scrisori. Cu toate acestea, povestea a continuat, chiar și după ce micul Craig a fost salvat de o intervenție chirurgicală de pionierat.

Poșta Regală a trebuit să ofere familiei Shergold propriul cod poștal din cauza „avalanșei” de cărți poștale pe care Craig a primit-o de-a lungul anilor. Până în prezent au fost primite cel puțin 350 de milioane.

2. Disparițiile din Scoția

La începutul anilor 1990, Scoția trecea printr-o perioadă extrem de delicată și asta deoarece, într-un interval foarte scurt au fost raportate un număr extrem de mare de copii dispăruți, răpiți, după cum spun legendele, de niște asistenți sociali.

După 250 de rapoarte, nu a fost făcută nici o arestare. Fiecare raport a fost investigat, dar polițiștii cred că doar două au fost reale și doar 18 ar fi  meritat o anchetă serioasă. Restul a fost isterie alimentată de mass media.

1. Săpunul din lagărele naziste

Holocaustul a dat naștere unei mulțimi de povești tragice, fascinante. Lucrările lui Primo Levi, Elie Wiesel, Anne Frank și Viktor Frankl ne oferă o perspectivă îngrozitoare despre poate cea mai cumplită perioadă din istoria modernă. Odată cu aceste povești au început să apară și o serie de mituri legate de practicile naziștilor din lagăre, printre acestea numărându-se poveștile legate de faptul că grăsimea corporală a victimelor era folosită pentru fabricarea de săpun.

În realitate, deși lagărele naziste au fost un loc unde au avut loc multe orori, cea care implică săpunul pur și simplu nu a avut loc. Cel mai probabil, această poveste a fost răspândită de către gărzile lagărelor pentru ai speria pe prizonieri.

Citește și:

Popoarele din America Centrală de acum peste 2000 de ani erau mai evoluate decât se credea

Ecaterina cea Mare: împărăteasa germană care a adus grandoare Rusiei

Unii supraviețuitori ai lagărelor de concentrare au fost ținuți închiși și după încheierea ultimei conflagrații mondiale. TOP 10 evenimente majore care au marcat istoria și detaliile înfricoșătoare despre acestea

Femeile-computer: armele secrete ale americanilor în cel de-al Doilea Război Mondial

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase