Castelul lui Octavian Goga de la Ciucea a fost câștigat definitiv în instanță de Consiliul Județean Cluj

10 12. 2020, 12:00

Consiliul Județean Cluj a anunțat, miercuri, că a câștigat definitiv procesul privind castelul lui Octavian Goga de la Ciucea, care rămâne astfel în proprietatea autorităților.

Potrivit CJ Cluj, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în ceea ce privește dreptul de proprietate asupra domeniului de la Ciucea, respingând recursul formulat de moștenitorii Veturiei Goga.

„Instanța Înaltei Curți a dispus, astfel, prin hotărâre, anularea certificatului de moștenitor al pretinșilor moștenitori ai Veturiei Goga, a constatat calitatea Județului Cluj/Consiliului Județean Cluj de moștenitor al ansamblului muzeal ,,Octavian Goga” și a dispus înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate al acestuia, acordând forului administrativ județean inclusiv cheltuielile de judecată solicitate”, se arată într-un comunicat al CJ Cluj.

O mare victorie pentru România

„Este o mare victorie nu doar a Consiliului Județean Cluj, ci a întregii Românii și a fiecărui român în parte. Miza procesului pe care l-am câștigat definitiv a reprezentant-o acest domeniu, parte a patrimoniului național și care are o valoare inestimabilă nu doar din punct de vedere material, ci și prin simbolistica aparte pe care o are”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Care ar fi fost voința marelui poet național

Reprezentanții instituției precizează că voința marelui poet național a fost aceea ca domeniul să rămână în proprietatea Statului Român, în scopul înființării și funcționării la Ciucea a unui muzeu memorial Octavian Goga. „În acest sens, Veturia Goga a întocmit în favoarea statului român atât un testament olograf cât și o donație în formă autentică”, se mai arată în comunicat, potrivit Mediafax.

Castelul de la Ciucea adăpostește Muzeul Memorial Octavian Goga.