Home » Cultură » Art Deco, stilul care a dominat Europa și SUA în anii 1920 și 1930

Art Deco, stilul care a dominat Europa și SUA în anii 1920 și 1930

Art Deco, stilul care a dominat Europa și SUA în anii 1920 și 1930
Clădirea Chrysler din New York. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03.05.2021

Art Deco, uneori denumit și Deco, este o mișcare a artelor decorative și arhitecturii care a apărut în anii 1920 și a devenit un stil major în Europa Occidentală și Statele Unite ale Americii în timpul anilor 1930.

Denumirea sa provine de la Expoziția Internațională de Arte Moderne, Industriale și Decorative (Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes) care a avut loc la Paris în 1925, acolo unde stilul a fost prezentat pentru prima oară. Stilul Art Deco reprezenta modernismul transformat în modă. Produsele sale includeau atât obiecte de lux create individual cât și articole produse în masă. Însă, intenția era de a crea o eleganță tradițională care simboliza bogăție și rafinament.

Trăsăturile distinctive ale stilului Art Deco sunt forme simple, curate și geometrice. Materiale folosite în Art Deco sunt neobișnuit de variate, fiind adesea costisitoare și care în mod frecvent includ substanțe create de om ​​pe lângă cele naturale.

Care au fost influențele stilului Art Deco?

Deși obiectele Art Deco au fost rareori produse în masă, trăsăturile caracteristice ale stilului au reflectat admirația pentru modernitatea mașinăriilor și pentru calitățile intrinsece de design ale obiectelor fabricate de mașinării, cum ar fi simplitatea relativă, planaritatea, simetria și repetiția nevariabilă a elementelor.

Printre influențele stilului Art Deco s-au numărat Art Nouveau, Bauhaus, Cubism și Ballets Russes a lui Serge Diaghilev. Ideile decorative au provenit din surse amerindiene, egiptene și clasice timpurii, precum și din natură. Motive caracteristice au inclus figuri feminine nud, animale, frunziș și raze de soare, toate fiind prezentate în forme convenționale, potrivit Britannica.

Majoritatea creatorilor Art Deco au conceput articole realizate individual sau în ediție limitată. Printre aceștia se numără designerii de mobilier Jacques Ruhlmann și Maurice Dufrène, arhitectul Eliel Saarinen, designerul de sticlă și bijuterii René Lalique, creatorul de modă Erté, artiștii și bijutierii Raymond Templier, H.G. Murphy și Wiwen Nilsson, dar și sculptorul Chiparus.

Cea mai notabilă clădire în stil Art Deco din București

Centrul Rockefeller din New York (construit între 1929 și 1940), Clădirea Chrysler de William Van Alen și Empire State Building de Shreve, Lamb & Harmon sunt cele mai monumentale întruchipări ale stilului Art Deco. În anii 1930, stilul Art Deco a ajuns în South Beach din Miami, Florida, ducând la stabilirea unei zone cunoscută sub numele de cartierul istoric Art Deco. În București, cea mai notabilă clădire în stil Art Deco este Palatul Telefoanelor, fiind construită între anii 1929 și 1934 în stilul caracteristic zgârie-norilor din SUA.

Deși stilul Art Deco s-a demodat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, începând cu sfârșitul anilor 1960 a existat un interes reînnoit pentru stilul Art Deco. În secolul XXI, Art Deco a continuat să fie o sursă de inspirație în domenii precum arta decorativă, modă și designul bijuteriilor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Top 10 informații esențiale despre arhitectura romană

Top 10 capodopere arhitecturale ale mayașilor

Arhitectura Barocului Italian: Lumină, mişcare, transfigurare

Castelul Corvinilor, capodopera arhitecturală din România, una dintre cele mai mari fortăreţe din Europa – Galerie Foto

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase