Home » Cultură » Top 10 capodopere arhitecturale ale mayașilor

Top 10 capodopere arhitecturale ale mayașilor

Publicat: 12.12.2020

De-a lungul existenței lor, mayașii au construit structuri care rivalizează cu construcțiile ridicate de alte civilizații contemporane.

Arhitectura Maya este unul dintre cele mai excepționale stiluri de arhitectură întâlnite în civilizațiile timpurii. Își are rădăcinile în stilul arhitectural meso-american, structurile sale arhitecturale cele mai ușor de recunoscut fiind palatele și piramidele, cum ar fi cele de la El Tajin în nord și Copan în sud.

Fiind o civilizație care nu avea o unitate politică, având o organizare provincială, arhitectura Maya a diferit puțin. Caracteristicile sale cheie erau platforme ridicate pe mai multe niveluri, piramide în trepte, mulaje ale glifelor mayase și urme de șarpe pe sculpturi. Clădirile erau realizate în principal din calcar, gresie sau rocă vulcanică, iar instrumentele de tăiere erau din piatră. Ancient History a creat o listă cu astfel de structuri reprezentative pentru civilizația mayașă.

10. Templul Inscripțiilor

Acest templu este cea mai mare piramidă în trepte din regiune, situată în inima orașului Palenque. A fost construită pentru a-l comemora pe domnitorul K’inich Janaab ’Pakal. Este una dintre cele mai bune surse de informații arheologice cu privire la  trecutul civilizației Maya.

Templul Inscripțiilor are cinci intrări în față cu pereți sculptați, iar scara a fost construită pentru a ajunge la cripta situată la un nivel superior. S-au găsit diferite tăblițe în templu care ne spun cum mayașii au înțeles trecerea timpului.

9. Palatul Sayil

Acesta este unul dintre cele mai vechi palate din istoria Maya. Palatul este o clădire cu trei etaje, fiecare poveste fiind îndepărtată de cea de mai jos. În loc să stivuiască camerele una peste alta, au fost construite una lângă alta. Întregul palat a fost realizat din piatră și beton în stilul arhitectural Puuc. Se crede că clădirea cunoscută sub numele de El Mirador a fost folosită ca observator astronomic.

8. Chichen Itza

Chichen Itza este un renumit miracol arhitectural al civilizației Maya, era un loc sacru fiind folosit și ca loc de perelinaj. Una dintre cele mai faimoase atracții ale sale este Cenotul Sacru, o groapă naturală care a fost legată de sacrificiile umane făcute lui Chaac, zeul ploii.

Complexul a fost divizat în secțiuni și a fost construit în stilul arhitectural Puuc din perioada clasică. El Castillo, sau piramida templului, este cel mai faimos reper de pe situl Chichen Itza. Piramida a fost construită în cinstea zeului Kukulcan, care era o zeitate șarpe și are inscripționate știfturi pătrate pe toată structura sa și o scară pentru a ajunge în vârful piramidei. Istoricii, dar și turiștii subliniază faptul că combinația dintre lumină și stilul sculpturilor fac ca șerpii reprezentați să pară că se mișcă din vârful piramidei spre baza acesteia.

7. Casa Porumbeilor

Această structură antică din Uxmal a fost construită în principal în scopuri ceremoniale similare cu cele desfășurate la temple și a fost construită din moloz și calcar în perioada timpurie a civilizației. La fel ca multe alte structuri, pereții exteriori și interiori ai Casei Porumbeilor au fost sculptați și toți pereții au fost vopsiți în culori vii. Se credea că a fost construit pentru a urmări cursul corpurilor cerești și al forțelor supranaturale.

6. Templele

Templele au fost foarte populare în cadrul civilizației Maya. Erau realizate din piatră și aveau platforme de diferite dimensiuni și forme. Aceste platforme aveau structuri din lemn și stuf construite pe ele. Utilizate în principal în scopuri ceremoniale, templele aveau o platformă înaltă de sus unde se puteau efectua ritualuri. Suprafețele exterioare ale pietrelor erau împodobite cu sculpturi și glife.

Templele au fost construite având în vedere concepte și tradiții astronomice, iar majoritatea erau aliniate cu corpurile cerești precum soarele, Luna sau planeta Venus. Echinocțiile și solstițiile au jucat un rol major în construcția templelor, deoarece erau importante pentru ritualuri.

5. Piramidele triadice

Piramidele triadice au fost construite cu precădere în perioada preclasică și erau fost construite pe platforme din diferite roci. Arhitecții acestor piramidei construiau o scară de la platforma inferioară până la vârful piramidei pentru un acces ușor. Erau susținute de clădiri mici, orientate spre interior, de fiecare parte. Cele mai multe piramide triadice au fost găsite la Nakbe și Peten, dar El Mirador este menționat și ca având aproximativ 88 astfel de piramide.

4. Curțile pentru sporturi ritualice

Aceste structuri erau folosite pentru practicarea jocurilor tradiționale mezoamericane care foloseau mingea. Jocurile aveau propriile reguli și regulamente, dar în general era vorba de două echipe aveau sarcina să facă o minge de cauciuc printr-un inel fără a-și folosi brațele și picioarele.

Se credea că jocurile cu minge erau o punere în scenă a unor povești mitologice, iar terenurile erau construite având în vedere natura lor sacră. Terenurile erau dispuse pe axa nord – sud, iar cel care pierdea jocul trebuia să facă un sacrificiu zeilor. Dovezile arheologice sugerează că sportul acesta a fost deosebit de popular în Copan.

3. Grupurile E

Civilizația Maya avea o abundență de ceea ce arheologii numesc „grupuri E ”, construite în principal în zonele joase sudice și centrale ale regiunii. Un astfel de grup este o structură piramidală în trepte care a fost construită pe o platformă ridicată orientată spre vest. Pe partea de est, exista un alt tip de platformă ridicată și alungită, cu o scară pentru a asigura intrarea.

Aceste grupuri au fost folosite ca observatoare astronomice, iar construcția lor a fost dictată de echinocții și solstiții, care erau evenimente religioase importante. Aceste structuri au fost construite de nobili și, prin urmare, au fost bine construite și întreținute.

2. Palatele

Palatele construite în epoca Maya erau la scară mare și erau adesea folosite ca centre administrative. Aceste palate foloseau o tehnică specială de așezare a cărămizilor, unde un tip de piatră plană era așezat cu o ușoară suprapunere pentru a forma un gol îngust și pentru a se asigura că acestea ar putea fi acoperite cu o singură piatră decorativă. Elementele de lemn erau folosite pentru a susține aceste structuri în punctele lor cele mai sensibile.

Palatele au fost construite cu portaluri care reprezentau calea către o lume nouă prin gurile peșterilor sacre. De asemenea, au inclus toalete, zone de gătit, holuri și încăperi de dormit, ceea ce poate fi un semn al stilului de viață luxos al ocupanților.

1. Piramidele

Piramidele au fost cele mai semnificative structuri ale civilizației Maya și au fost construite cu pietre care acționau ca trepte cu colțuri rotunjite. Piramidele erau adesea construite în zone de junglă unde structurile puteau să urce deasupra copacilor. În partea de sus erau de obicei amplasate altare pentru zei. Piramidele au fost utilizate în principal ca temple și locuri de întâlnire religioase, dar au acționat și ca morminte ale celor care le-au ridicat, conducătorilor sau victimelor sacrificiilor ritualice.

Templul Inscripțiilor din orașul Palenque este un exemplu perfect de artă a religioasă a mayașilor. Această structură are o scară abruptă de-a lungul unei platforme cu nouă camere, care reprezintă cele nouă niveluri ale Xibalba sau lumea de apoi. De asemenea, are un pasaj secret pe 13 căi, care reflectă cele 13 niveluri ale cerului. Piramida Magului este o altă structură Maya distinctivă. Este rotunjită la colțuri, având o formă aproape ovală piramidei.

Citește și:

Cel mai mare și mai vechi monument construit de civilizația mayașă a fost descoperit în Mexic

O structură mayaşă cu o vechime de 1.000 de ani, descoperită în Mexic

Mayașii au construit un sistem sofisticat de filtrare a apei cu ani buni înainte de restul lumii

Top 10 cele mai vechi civilizații care au existat pe Pământ

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase