Home » Cultură » Fontana di Trevi, capodoperă a stilului baroc și una dintre cele mai frumoase fântâni ale Romei

Fontana di Trevi, capodoperă a stilului baroc și una dintre cele mai frumoase fântâni ale Romei

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.06.2021

Fontana di Trevi este o fântână arteziană din Roma care este considerată o capodoperă a stilului baroc. De asemenea, Fontana di Trevi este cea mai cunoscută dintre numeroasele fântâni ale Romei.

Fontana di Trevi a fost concepută de Nicola Salvi și finalizată de Giuseppe Pannini în 1762. Potrivit legendelor, cei care aruncă bani în apa fântânii se vor întoarce la Roma.

Fontana di Trevi este situată în districtul Trevi al Romei, învecinându-se cu Palazzo Poli. O fântână mai timpurie în acest loc a fost demolată în secolul XVII, iar o competiție pentru construirea unei noi fântâni a fost câștigată de Nicola Salvi în 1732. Creația sa a fost cu adevărat o minunăție.

Ideea de a combina fațada palatului cu fântâna a provenit dintr-un proiect al lui Pietro da Cortona, însă conceptul glorios al arcului triumfal central cu personajele mitice și alegorice, precum și formațiunile de rocă și apa curgătoare, a aparținut lui Salvi.

Ce zeu înfățișează, de fapt, Fontana di Trevi?

Fontana di Trevi a necesitat 30 de ani pentru a fi construită, iar după moartea lui Salvi în 1751, Giuseppe Pannini, care a modificat ușor proiectul original, a supravegheat finalizarea fântânii în 1762.

Sursa foto: Shutterstock

Imensa Fontana di Trevi are o înălțime de 26 metri și aproximativ 49 metri în lățime. În centrul structurii este situată statuia lui Oceanus, zeul și personificarea Oceanului Atlantic, fiind înfățișat într-o trăsură trasă de căluți de mare și însoțită de tritoni, zeități marine din mitologia greacă cu bust de om și cu coadă de pește. Mulți oameni cred, în mod eronat, că zeul înfățișat în Fontana di Trevi este Neptun. Însă, acesta ar fi trebuit să fie însoțit de un delfin și înfățișat cu un trident.

Ce se întâmplă cu monedele aruncate în apa fântânii?

Fontana di Trevi mai cuprinde și statui ale Abundenței și Sănătății. Apa sa, provenită dintr-un apeduct antic numit Acqua Vergine, a fost considerată mult timp cea mai gustoasă și fină apă a Romei. Timp de secole, butoaie întregi erau umplute cu apă din Fontana di Trevi și duse la Vatican. Cu toate acestea, apa nu mai este momentan potabilă, scrie Britannica.

Fontana di Trevi a fost inclusă în numeroase cărți și filme, cea mai notabilă apariție fiind în pelicula „La Dolce Vita” a lui Federico Fellini din 1960. În anii 2014 și 2015, Fontana di Trevi a trecut prin ample lucrări de renovare. Monedele care sunt aruncate în apa fântânii sunt colectate zilnic și donate organizațiilor de caritate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cele mai emblematice monumente istorice din România

Biserica Neagră din Brașov, unul dintre cele mai frumoase monumente gotice din România

Banii aruncaţi în Fontana di Trevi, motiv de scandal

Suma uriaşă aruncată anual în celebra Fontana di Trevi. Ce se întâmplă cu banii strânşi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase