Home » Cultură » Cetatea Râșnov, una dintre cele mai spectaculoase cetăți ale României

Cetatea Râșnov, una dintre cele mai spectaculoase cetăți ale României

Publicat: 01.08.2021
Sursa foto: Shutterstock

Cetatea Râșnov este una dintre cele mai spectaculoase cetăți ale României, fiind un important punct de atracție, mai ales pentru turiștii care se deplasează între Brașov și Bran.

Totodată, Cetatea Râșnov a apărut în numeroase filme, una dintre cele mai notabile apariții fiind în producția „Cold Mountain”, film premiat cu Oscar în care au jucat Nicole Kidman, Renée Zellweger, Natalie Portman și Jude Law.

Acest vârf stâncos de munte a fost folosit ca apărătoare încă de pe vremea dacilor, cu mai bine de 2.000 de ani în urmă, după cum o dovedesc și descoperirile arheologice recente. Mai mult, cavalerii teutoni, tocmiți de monarhia maghiară să apere granița sudică a Transilvaniei, au ridicat o cetate aici în secolul XIV.

O cetate țărănească cu o arhitectură foarte simplă

Cetatea Râșnov a fost menționată pentru prima oară într-un document în 1331, însă aspectul actual al cetății se datorează în mare parte lucrărilor de consolidare desfășurate câteva secole mai târziu. La vremea aceea, Râșnov era un târg situat strategic pe drumul peste Munții Carpați spre Țara Românească. În perioada în care Castelul Bran încă nu era construit, Râșnov era un important centru comercial.

Sursa foto: Shutterstock

Cetatea Râșnov este o cetate țărănească cu o arhitectură foarte simplă. Zidurile de apărare din piatră au o înălțime de până la 5 metri, în timp ce în interiorul cetății au fost ridicate structuri din cărămidă. Doar două rânduri de ziduri formează o curte exterioară și una interioară. Cetatea medievală acoperă o suprafață de 3.500 metri pătrați.

De asemenea, Cetatea Râșnov oferă o vedere panoramică din cele opt bastioane ori de pe zidurile de apărare. De aici pot fi văzute creste din Munții Bucegi, Masivul Postăvaru și Piatra Craiului. Totodată, întreg orașul Râșnov poate fi admirat de aici, un loc deosebit în care cultura românească și cea săsească se întrepătrund.

Cetatea Râșnov are un sistem de apărare imbatabil

Cetatea Râșnov are un sistem de apărare care s-a dovedit imbatabil în timpul mai multor asedii tătare și otomane în secolul XV. Cetatea a fost predată fără luptă doar nobilului maghiar Gabriel Bathory. Însă, țăranii au răscumpărat cetatea un an mai târziu.

În zilele noastre, Cetatea Râșnov este un obiectiv turistic spectaculos. În cetate au fost deschise numeroase magazine cu suveniruri, dar și un restaurant. Mai mult, Cetatea Râșnov continuă să găzduiască festivaluri, concerte și expoziții. Accesul se poate face pornind pe jos de la poalele cetății sau cu ajutorul unui ascensor amplasat pe plan înclinat. Ascensorul face legătura între centrul istoric al orașului Râșnov și Cetatea Medievală Râșnov.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cetatea Sucevei, una dintre cele mai emblematice atracții ale Bucovinei

Cetatea Sighișoara, singura fortăreață medievală din sud-estul Europei locuită și astăzi

Cetatea Rupea, cândva un important centru comercial și meșteșugăresc

Cetatea Alba Iulia, cel mai impunător monument baroc al Transilvaniei

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase