Home » Istorie » Cetatea Rupea, cândva un important centru comercial și meșteșugăresc

Cetatea Rupea, cândva un important centru comercial și meșteșugăresc

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.05.2021

Cetatea Rupea este situată în județul Brașov și face parte din circuitul turistic al României începând cu anul 2013, după ce a trecut prin lucrări ample de reabilitare.

Primele semne de așezări omenești la Cetatea Rupea datează din paleolitic și neoliticul timpuriu.

Situată pe Dealul Cohalmului, Cetatea Rupea veghează asupra orașului omonim din anul 1324, atunci când sașii din regiune s-au răsculat împotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei și s-au adăpostit în cetate. Sașii din împrejurimi au folosit Cetatea Rupea drept refugiu în timpul atacurilor.

GALERIE FOTO

Mai apoi, în 1599, Mihai Viteazul a asediat Cetatea Rupea în timp ce se îndrepta spre Șelimbăr. Locuitorii nu doreau unirea celor trei provincii românești, astfel că domnitorul Mihai Viteazul a decis să îi pedepsească și a asediat fortificația.

Cetatea Rupea, important centru comercial și meșteșugăresc

Istoria Cetății Rupea a fost marcată și de ciuma din secolul al XVIII-lea, atunci când populația a fost nevoită să se retragă în cetate pentru a se proteja de boala cumplită.

Sursa foto: Shutterstock

Cetatea Rupea a fost folosită ca centru comercial și meșteșugăresc dat fiind faptul că fortificația era situată la intersecția drumurilor care făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească.

În anul 1789, Cetatea Rupea a fost folosită pentru ultima oară în scop de apărare, în urma panicii provocate de turci. În timp, cetatea s-a degradat considerabil, în ciuda faptului că localnicii din zonă au încercat să o păstreze și să aibă grijă de fortificația bogată în istorie. Cetatea Rupea este situată pe trei niveluri, fiind sub forma unei spirale ascendente.

O panoramă uimitoare poate fi admirată la Cetatea Rupea

Totodată, Cetatea Rupea este împărțită în trei secțiuni principale: Cetatea de Sus, care este cea mai veche, Cetatea de Mijloc, construită între secolele XV și XVII, și Cetatea de Jos, construită în secolul al XVIII.

Fiecare dintre cele secțiuni se deosebește prin zidării spectaculoase care aparțin de epoci diferite și care dezvăluie evoluția armelor și tehnicilor de asediu. Cetatea Rupea se întinde pe 11 hectare, cuprinzând și ziduri impunătoare și curți interioare.

Turnul Porții, Turnul Slujitorilor și Turnul Slăninii sunt doar câteva dintre structurile ce învăluie Cetatea Rupea într-o atmosferă medievală. De asemenea, vizitatorii Cetății Rupea pot admira și o panoramă uimitoare dacă aleg să urce scările ce duc spre Căsuța din vârf.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Care sunt cele mai importante cetăți din Dobrogea

Construirea unui bloc peste vestigiile cetăţii antice Tomis, sistată

Bucăţi din cetatea antică Tomis, aruncate pe câmp. Arheolog: S-au distrus mărturii din istoria Constanţei

O fraudă de proporţii a fost scoasă la iveală: un cercetător faimos a falsificat dovezi arheologice timp de 50 de ani. Una dintre fraude implică şi cetatea enigmatică a Troiei

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase