Home » Cultură » Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei care își dorește independență

Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei care își dorește independență

Publicat: 22.08.2021
Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei care își dorește independență
Credit foto: Shutterstock

O regiune autonomă situată în nord-estul Spaniei, cu propria sa identitate lingvistică și culturală, Catalonia este o destinație preferată de turiști și o adevărată putere economică.

Oamenii au trăit în ceea ce este astăzi Catalonia încă din vremurile preistorice, atunci când a apărut o societate formată din triburi conduse de o căpetenie. În secolul VI î.Hr., coloniștii greci au ajuns aici. În jur de 220 î.Hr., romanii au preluat controlul. Conducerea romană a adus avansuri pentru agricultură și infrastructură, limba latină a înflorit, iar romanii au fondat Barcino, care a devenit cel mai mare oraș al regiunii, fiind capitala actuală, Barcelona. Tarraco (cunoscut acum drept Tarragona) a devenit unul dintre cele mai bogate orașe ale Imperiului Roman în această perioadă.

Pe măsură ce Imperiul Roman s-a prăbușit în secolul V e.n., regiunea a devenit vulnerabilă în fața altor grupuri: mai întâi vizigoții, apoi Califatul Omeiad, iar într-un final Imperiul Franc, care a cucerit Barcelona în 801 e.n. Regiunea a devenit parte din Marca Hispanica, o zonă folosită drept barieră între Imperiul Carolingian și mauri.

Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei

În timp, zonele de graniță ale Imperiului Carolingian au devenit tot mai puternice și distincte. Prima referire la regiunea Catalonia a fost făcută în secolul XII, iar în aceeași perioadă limba catalană a apărut pentru prima oară în scris. În Epoca Medievală, Catalonia a devenit o putere maritime majoră, făcând parte din Corona de Aragón, iar atunci când Ferdinand de Aragon s-a căsătorit cu Regina Isabela I a Castiliei în 1469, Catalonia a devenit parte din Spania unificată. Deși Catalonia și-a păstrat inițial instituțiile, acestea au fost în cele din urmă integrate în statul spaniol. Acest eveniment a declanșat mișcarea catalană separatist care a început în secolul XIX.

Credit foto: Shutterstock

Atunci când Spania a devenit republică în 1931, Catalonia a primit statut de regiune semi-autonomă. Însă, în timpul Războiului Civil Spaniol, Catalonia a fost de partea învinșilor, iar apoi generalul fascist Francisco Franco a retras autonomia regiunii, i-a restricționat limba și obiceiurile.

După moartea lui Franco în 1975, Catalonia și-a recăpătat mare parte din libertăți, iar patru ani mai târziu a devenit o regiune autonomă a Spaniei cu propriul parlament, guvern, drapel și imn. Catalonia a devenit rapid cea mai bogată regiune a Spaniei, însă jumătate din taxele pe venit generate în regiune, precum și un procent din alte taxe, sunt trimise la guvernul spaniol.

Parlamentul regional al Cataloniei a declarat independența în octombrie 2017

Acest transfer de câștiguri reprezintă un punct sensibil pentru mulți catalani. Potrivit National Geographic, regiunea plătește cu 12 miliarde de dolari mai mult Spaniei decât primește înapoi, echivalentul a 5% din producția economică regională.

După criza datoriilor din 2008 a Spaniei și o hotărâre judecătorească în 2010 care limita abilitatea regiunii de a deveni propria națiune, o nouă încercare pentru independență a luat naștere în Catalonia. În 2014, 80% dintre catalani au votat „Da” în cadrul unui referendum pentru independență informal. Trei ani mai târziu, 90% dintre participanți au votat „Da” în cadrul unui referendum aprobat de parlamentul catalan. Însă, Spania a insistat că referendumul nu a avut loc, iar Curtea Supremă a Spaniei l-a declarat ilegal.

Parlamentul regional al Cataloniei a declarat independența în octombrie 2017, iar apoi Spania a suspendat autonomia politică a regiunii și a demis întregul cabinet Catalan. Partidele pro-independență au primit 47,8% din voturi și o majoritate slabă în parlamentul regional în noile alegeri, iar regimul catalan a fost instaurat din nou atunci când noul guvern a venit la putere în iunie 2018. Între timp, 12 lideri separatiști au fost arestați și acuzați de o serie de infracțiuni împotriva Spaniei. În octombrie 2019, Curtea Supremă din Spania i-a condamnat pe nouă dintre ei la perioade lungi de închisoare. După ce sentința a fost anunțată, proteste masive au luat cu asalt Barcelona și alte orașe.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cadavrul unui bărbat dat dispărut, găsit în statuia unui dinozaur din Catalonia

Sarcofag din perioada vizigotă, descoperit în Spania

O vilă romană cu un mozaic impresionant, descoperită în Spania

REFERENDUM în Catalonia. Poliţia trage cu gloanţe de cauciuc în catalani şi confiscă buletinele de vot. Primarul Barcelonei: Nu mai interveniţi violent împotriva votanţilor – LIVE VIDEO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase