„Afganistan: drama unei naţiuni”, un documentar-eveniment, sâmbătă, ora 21.00, la B1 TV

25 08. 2021, 17:30

B1 TV difuzează în exclusivitate și în premieră în România documentarul ”AFGANISTAN: DRAMA UNEI NAȚIUNI”.

Filmul produs în anul 2020 prezintă pe larg istoria Afganistanului din ultimul secol, o perioadă în care loviturile de stat, schimbările de regim, dar și interesele marilor puteri au distrus ideea de unitate națională a Afganistanului și au adus țara într-o criză profundă.

Imagini cu Kabul din ’60 și ’70

În prima parte a acestuia, documentarul conține imagini de arhivă remarcabile cu orașul Kabul în anii ’60 și ’70, din perioada monarhiei, iar mai apoi, trecerea la republică, o perioadă în care libertatea și drepturile cetățenești erau elemente definitorii ale societății afgane, o societate cu un urban cosmopolit și occidentalizat. De asemenea, se vorbește pe larg despre influența ideologiei comuniste și coliziunea acesteia cu islamismul conservator.

Invazia URSS-ului din 1979 și implicarea Statelor Unite în sprijinirea rezistenței reprezintă alte două teme importante ale filmului ”AFGANISTAN: DRAMA UNEI NAȚIUNI”.

În a doua parte se vorbește despre Afganistan după retragerea sovieticilor, ascensiunea talibanilor și perioada de după 11 septembrie 2001, o perioadă caracterizată de anarhie.

B1 TV difuzează prima parte a documentarului ”AFGANISTAN: DRAMA UNEI NAȚIUNI”, sâmbătă, 28 august, de la ora 21:00 și partea a doua sâmbătă, 4 septembrie, ora 21:00.