Home » Cultură » Legendarul Iuri Gagarin, primul om care a călătorit în spațiu

Legendarul Iuri Gagarin, primul om care a călătorit în spațiu

Publicat: 19.09.2021

Iuri Gagarin, pe numele complet Iuri Alekseyevich Gagarin, s-a născut la data de 9 martie 1934 în apropiere de Gzhatsk, Rusia, Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS).

Acum, orașul său natal este cunoscut drept Gagarin, denumirea fiind schimbată în 1968. Iuri Gagarin a fost cosmonautul sovietic care în 1961 a devenit primul om care a călătorit în spațiu. Fiul unui dulgher la o fermă colectivizată, Iuri Gagarin și-a finalizat studiile de turnător în metalurgie la o școală în apropiere de Moscova în 1951.

Iuri Gagarin și-a continuat studiile la un colegiu industrial din Saratov, în același timp urmând un curs de pilotaj. După finalizarea cursului, Gagarin s-a înscris la școala de cadeți a Forțelor Aeriene Sovietice din Orenburg. Gagarin a finalizat studiile aici în 1957, scrie Britannica.

Zborul în spațiu i-a adus faimă internațională aproape peste noapte

Nava spațială Vostok 1 a lui Iuri Gagarin a fost lansată la ora 9:07 (ora Moscovei) la data de 12 aprilie 1961. Nava a orbitat Pământul o singură dată în decurs de 1 oră și 29 de minute la o altitudine maximă de 301 kilometri, iar apoi a aterizat la ora 10:55 în Uniunea Sovietică.

Iuri Gagarin și părinții săi, Anna Timofeyevna și Alexei Ivanovich. Sursa foto: Profimedia.

Zborul spațial al lui Gagarin i-a adus faimă internațională aproape peste noapte. Cosmonautul a primit Ordinul lui Lenin și titlurile de Erou al Uniunii Sovietice și Cosmonaut Pilot al Uniunii Sovietice. Monumente au fost ridicate în cinstea sa, iar numeroase străzi de pe teritoriul Uniunii Sovietice au fost redenumite în onoarea sa.

Cenușa lui Iuri Gagarin, așezată în Zidul Kremlinului

Deși Iuri Gagarin nu a mai călătorit în spațiu, cosmonautul a jucat un rol activ în instruirea altor cosmonauți. Gagarin a desfășurat numeroase vizite în alte națiuni în urma zborului său istoric. De asemenea, începând cu 1962, Gagarin a ocupat funcția de adjunct al Consiliului Suprem Sovietic.

În 1968, Iuri Gagarin a murit alături de un alt pilot în urma unui accident care a implicat o aeronavă de mici dimensiuni. Conform oficialilor ruși, cei doi efectuau un „zbor de rutină”. Cenușa lui Iuri Gagarin a fost așezată într-o nișă din Zidul Kremlinului. După moartea sa, orașul său natal Gzhatsk a fost redenumit Gagarin.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Iuri Gagarin: povestea unui tânăr inginer care a devenit primul om în spaţiu. Cenuşa lui, pusă în zidul Kremlinului

A fost cu adevărat Iuri Gagarin primul om care a ajuns în spaţiu?

În sfârşit: misterul morţii lui Iuri Gagarin, primul om în spaţiu, a fost rezolvat după 45 de ani!

A murit Alexei Leonov, cosmonautul care a realizat prima ieşire în spaţiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase