Home » Cultură » Gandhi, omul care a reușit să unifice, pentru scurt timp, o națiune profund divizată

Gandhi, omul care a reușit să unifice, pentru scurt timp, o națiune profund divizată

Publicat: 28.10.2021

De-a lungul istoriei, mulți eroi au fost războinici, însă Gandhi a pus capăt stăpânirii britanice în India sa natală fără să arunce nici măcar o săgeată. Gandhi și-a dedicate întreaga viață pentru pace și fraternitate astfel încât să obțină progres social și politic. Totuși, la mai puțin de șase luni după ce rezistența sa pașnică față de stăpânirea britanică a câștigat independența Indiei, Gandhi a fost asasinat de un fanatic religios.

Nimic nu putea schimba convingerile lui Gandhi, determinarea sa fiind de neclintit. Tocmai de aceea, Gandhi a fost liderul mișcării naționaliste din India. Unii l-au numit un maestru al politicii. Alții au crezut că era un sfânt. Însă, pentru milioane de hinduși, acesta era iubitul lor Mahatma, care înseamnă „marele suflet”.

Mohandas Karamchand Gandhi s-a născut la data de 2 octombrie 1869 în Porbandar, în apropiere de Mumbai. Familia sa aparținea de casta hindusă de negustori Vaisya. Tatăl său fusese prim-ministrul mai multor state. Gandhi s-a căsătorit la frageda vârstă de 13 ani.

A sfidat tradiția alegând să plece în străinătate la studii

Atunci când avea 19 ani, Gandhi a sfidat tradiția alegând să plece în străinătate la studii. Acesta a urmat cursurile Colegiului Universitar din Londra. Colegii săi l-au disprețuit din cauza faptului că era indian. În timpul său liber, și adesea solitar, Gandhi studia filosofia. Astfel, acesta a descoperit principiul nonviolenței, așa cum a fost descris în „Nesupunerea civică” a lui Henry David Thoreau. De asemenea, Gandhi a fost convins de pledoaria lui John Ruskin de a renunța la industrializare în favoarea activităților agricole și a meșteșugurilor tradiționale, idei similare cu multe dintre cele întâlnite la hinduși.

În 1891, Gandhi s-a întors în India. Neavând succes în Mumbai, acesta a plecat în Africa de Sud în 1893. În Natal, Gandhi a fost primul așa-zis avocat „de culoare” admis la Curtea Supremă, potrivit Britannica.

Interesele sale s-au îndreptat curând către suferința indienilor veniți în Africa de Sud ca muncitori. Gandhi a văzut cum erau tratați aceștia. În 1984, Gandhi a fondat Congresul Indian din Natal pentru a pleda pentru drepturile indienilor. Totuși, acesta a rămas loial Imperiului Britanic. În 1988, în timpul celui de-Al Doilea Război al Burilor, Gandhi a pus bazele unui sistem de ambulanțe și a ajutat guvernul sud-african. În 1906, Gandhi a oferit din nou ajutor în timpul revoltei Zulu.

De câte ori a ajuns Gandhi după gratii?

Apoi, Gandhi a început revoluția pașnică. Acesta a declarat că va ajunge la închisoare sau chiar va muri înainte să se supună unei legi anti-asiatice. Mii de indieni s-au alăturat campaniei de nesupunere civică inițiată de acesta. Gandhi a fost închis de două ori. Totuși, în timpul Primului Război Mondial, acesta a organizat din nou servicii de ambulanță pentru britanici înainte să se întoarcă acasă în India în 1914.

Sursa foto: Profimedia

Viața devotată și scrierile lui Gandhi i-au adus un număr impresionant de adepți. Acesta a dorit să reconcilieze toate clasele și sectele religioase, în special pe musulmani și hinduși. În 1919, Gandhi a devenit liderul noului partid politic Congresul Național Indian. În 1920, acesta a lansat o campanie de nesupunere împotriva Marii Britanii, îndemnând indienii să boicoteze bunurile, deciziile judecătorești și guvernul țării. Asta a dus la încarcerarea sa între 1922 și 1924. În 1930, protestând față de un impozit pe sare, Gandhi a condus mii de indieni într-un marș de 320 kilometri pentru ca aceștia să-și colecteze propria sare din Marea Arabiei la Dandi India. Din nou, Gandhi a ajuns după gratii.

În 1934, Gandhi s-a retras din funcția de lider al partidului, însă a rămas adevăratul lider. În timp, acesta a devenit convins că India nu va primi libertate adevărată atât timp cât rămânea în Imperiul Britanic. La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Gandhi a cerut independența imediată în schimbul ajutorului indian pentru Marea Britanie pe câmpul de luptă. Acesta a fost închis pentru a treia oară, între 1942 și 1944.

O națiune profund divizată de-a lungul istoriei din motive etnice și religioase

Victoria a venit în 1947, atunci când India și-a câștigat independența. Subcontinentul a fost împărțit în două țări (India și Pakistan), iar apoi au început revoltele hinduse și musulmane. Din nou, Gandhi a îndemnat la pace, refuzând să mănânce până când protestatarii din Delhi i-au promis pacea. La data de 30 ianuarie 1948, Gandhi a fost ucis de un hindus adus la disperare de eforturile lui Mahatma de a reconcilia hindușii cu musulmanii.

În ianuarie 1997, după aproape 50 de ani de la asasinare, cenușa lui Mahatma Gandhi a fost aruncată în fluviul Gange în timpul unei ceremonii organizate în memoria sa în Allahabad, India. Tushar Gandhi, strănepotul acestuia, a aruncat cenușa în timp ce oamenii adunați la eveniment au strigat sloganuri în amintirea omului care a reușit, măcar pentru o perioadă scurtă de timp, să unifice o națiune profund divizată de-a lungul istoriei din motive etnice și religioase.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cenuşa lui Mahatma Gandhi, furată în India chiar în ziua omagierii lui

Viața marelui scriitor Lev Tolstoi, excomunicat din Biserica Ortodoxă Rusă

O statuie a lui Gandhi, amplasată la Londra, lângă cea a rivalului său politic, Churchill

Lamele cu picături din sângele lui Gandhi, scoase la licitaţie – „Este un artefact venerat de discipolii săi”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase