Home » Știință » Astronomii din India au explorat grupul de galaxii Abell 725. Ce concluzii au tras

Astronomii din India au explorat grupul de galaxii Abell 725. Ce concluzii au tras

Astronomii din India au explorat grupul de galaxii Abell 725. Ce concluzii au tras
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 17.10.2021

Astronomii indieni au observat undele radio ale unui grup de galaxii, cunoscut sub numele de Abell 725, cu ajutorul telescopului Giant Metrewave (GMRT).

Rezultatele acestei campanii de observare oferă informații importante cu privire la structura și morfologia lui Abell 725, dezvăluind prezența filamentelor difuze în acest grup, notează Phys.org.

Grupurile de galaxii conțin până la mii de galaxii legate între ele prin gravitație. Acestea sunt cele mai mari structuri cunoscute legate de gravitație din Univers și ar putea servi la studierea evoluției și cosmologiei galaxiei.

Abell 725 este un grup de galaxii cu lumina razelor X de 80 tredecilioane/s și o dispersie a vitezei de aproximativ 534 km/s. Acești parametri sugerează că este un grup de galaxii sărace, din clasa de bogăție 0. Masa totală a acestui grup pe o rază de 2,56 milioane de ani lumină este estimată la 114 trilioane de mase solare.

Observațiile anterioare despre Abell 725 au identificat o sursă radio strălucitoare asociată cu cea mai strălucitoare galaxie din grup (BCG).

Descoperirile astronomilor

Pentru mai multe informații despre proprietățile radio ale lui Abell 725, o echipă de astronomi condusă de Mahadev Pandge de la Dayanand Science College din Latur, India, a folosit GMRT pentru a efectua observații radio cu frecvență multiplă ale acestui grup.

Cercetătorii au descoperit două filamente difuze cu spectru abrupt în Abell 725, împreună cu o structură asemănătoare unui arc și o sursă radio cu unghi larg (WAT) asociat cu BCG la periferia grupului. S-a observat că unele dintre aceste caracteristici ar putea proveni din activitatea trecută a nucleului BCG.

Studiul sugerează că sursa radio WAT și arcul sunt structuri conectate, în timp ce filamentele sunt desprinse de acestea, dar se găsesc de-a lungul urmelor WAT. În acest context, astronomii presupun că sursa WAT este o galaxie radio cu filamente antice.

Astronomii au mai descoperit că BCG se află la o distanță de aproximativ 277.000 de ani lumină de structura asemănătoare arcului, în timp ce structurile filamentare sunt deplasate cu aproximativ 300.000 și 665.000 de ani lumină.

De asemenea, astronomii sugerează că aceste structuri rezultă din diferite etape ale activității radio de-a lungul traseului WAT.

Mai mult, cercetarea a constatat că vârstele spectrale ale WAT și ale filamentelor sunt de 37,1 și respectiv 93,1 milioane de ani. Masa găurii negre din centrul WAT a fost estimată la 1,4 miliarde de mase solare, o valoare destul de mare în comparație cu cea a WAT-urilor similare cunoscute.

Concluziile astronomilor au arătat că proprietățile radio ale galaxiei WAT seamănă cu cele ale galaxiilor radio tipice, Fanaroff-Riley Clasa I (FRI).

Citește și:

Coliziunea dintre două galaxii, surprinsă de Hubble. Și Calea Lactee va fuziona în viitor cu o galaxie

Un nou telescop a cartografiat trei milioane de galaxii în doar 12 zile. Cercetările anterioare au durat ani întregi

Cerul e plin de galaxii în formă de X. Iată de ce

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase