Home » D:News » Cenuşa lui Mahatma Gandhi, furată în India chiar în ziua omagierii lui

Cenuşa lui Mahatma Gandhi, furată în India chiar în ziua omagierii lui

Cenuşa lui Mahatma Gandhi, furată în India chiar în ziua omagierii lui
Publicat: 05.10.2019
O parte din cenuşa lui Mahatma Gandhi, lider al mişcării de eliberare naţională din India împotriva dominaţiei britanice, a fost furată de la un complex memorial din India, în ziua în care s-au împlinit 150 de ani de la naşterea acestuia, potrivit bbc.com, citat de agenţia de presă Mediafax.

Poliţia din Rewa, statul indian Madhya Pradesh, a confirmat pentru BBC că investighează furtul, considerat „un prejudiciu adus integrităţii naţionale”.

Mangaldeep Tiwari, custode la memorialul Bapu Bhawan, unde cenuşa era depozitată din 1948, anul în care Gandhi a fost asasinat de un extremis hindus, a calificat furtul drept „ruşinos”.

Hoţii au scris pe fotografiile liderului indian de la memorial, cu vopsea verde, textul „trădător”.

Unii hinduşi consideră că Gandhi a fost un trădător pentru că a militat pentru unitatea lor şi a musulmanilor. Aceasta deşi Gandhi era un hindus devotat.

Gandhi, născut pe 2 octombrie 1869, în Porbandar, a iniţiat o mişcare de rezistenţă non-violentă împotriva dominaţiei britanice în India, fiind o sursă de inspiraţie pentru oameni din toată lumea. Mulţi indieni îl consideră „părintele naţiunii”.

După deces, trupul i-a fost incinerat, dar cenuşa nu a fost împrăştiată într-un râu, potrivit credinţelor hinduse, ci impărţită la mai multe centre, inclusiv memorialul din Bapu Bhawan.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase