Home » Cultură » Paganini, compozitorul care a revoluționat tehnica viorii. Gestul care i-a uimit pe mulți

Paganini, compozitorul care a revoluționat tehnica viorii. Gestul care i-a uimit pe mulți

Publicat: 11.11.2021

Niccolò Paganini s-a născut la 27 octombrie 1782 în Genova, Republica Genova, Italia și a murit la 27 mai 1840 în Nisa, Franța. Paganini a fost compozitor și cel mai important virtuoz al viorii din secolul XIX. O figură populară, Paganini a revoluționat tehnica viorii.

După ce a studiat inițial alături de tatăl său, Paganini a studiat cu un violonist local, G. Servetto, iar apoi cu celebratul Giacomo Costa. Prima apariție a lui Paganini a avut loc în 1793, iar apoi a studiat cu Alessandro Rolla și Gaspare Ghiretti la Parma. În 1797, însoțit de tatăl său, Paganini a realizat un turneu al Lombardiei, timp în care reputația sa a crescut cu fiecare concert.

Căpătându-și independența la scurt timp după aceea, Paganini s-a răsfățat în mod excesiv cu jocurile de noroc și aventurile amoroase. La un moment dat, artistul și-a amanetat vioara din cauza datoriilor acumulate. Un negustor francez i-a împrumutat o vioară Guarneri pentru a susține un concert, iar după ce l-a auzit cântând la instrument i-a oferit pe deplin vioara.

Paganini a ajuns un om deosebit de înstărit

Între anii 1801 și 1807, Paganini a scris cele 24 de Capricii, arătând elementele noi ale tehnicii sale, precum și cele două seturi de șase sonate pentru vioară și chitară. Paganini a reapărut în Italia ca violonist în 1805 și a fost numit director muzical Piombino de sora lui Napoleon, Élisa Bonaparte Baciocchi. Mai târziu, Paganini a susținut recitaluri în multe orașe din Italia, iar în jurul anului 1824 a dezvoltat o relație de durată cu Antonia Bianchi, cântăreață.

Sursa foto: Profimedia

În 1828, Paganini a avut parte de un succes uriaș la Viena, iar aparițiile sale din Paris și Londra în 1831 au fost la fel de senzaționale. Turneul său în Anglia și Scoția din 1832 l-au făcut un om deosebit de înstărit. În 1833, Paganini s-a stabilit la Paris, acolo unde l-a solicitat pe Hector Berlioz pentru simfonia „Harold en Italie”. În urma eșecului suferit de Casino Paganini, o casă de jocuri de noroc în care investise, compozitorul a plecat la Marsilia în 1839, iar apoi la Nisa, scrie Britannica.

Un gest de generozitate aparent atipic pentru compozitor

Personalitatea romantică și aventuroasă a lui Paganini a creat o legendă în jurul artistului. Circulau diverse povești: Paganini ar fi fost în cârdășie cu Diavolul și fusese încarcerat pentru crimă. Înmormântarea compozitorului în pământ sfânt a fost amânată pentru cinci ani.

A fost considerat un avar, însă o descriere mai precisă ar spune de fapt că artistul își dorea să se elibereze de dependenți. Totuși, Paganini i-a dăruit 20.000 de franci lui Berlioz, acesta fiind un gest de generozitate aparent atipic pentru compozitor. Cel mai probabil, Paganini a recunoscut talentul desăvârșit al „succesorului lui Beethoven” și a simțit că este datoria lui să îl ajute.

Vă mai recomandăm să citiți și:

10 lucruri mai puțin știute despre marele compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski

Balenele de Groenlanda sunt unii dintre cei mai buni compozitori din natură

Criminaliştii germani au reconstituit figura lui Mozart. Cum ar fi arătat celebrul compozitor – FOTO

Ciprian Porumbescu, marele compozitor care a fost aruncat în temniţă pentru dragoste de ţară. A murit de tânăr, suferind după frumoasa Berta

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase