Home » Cultură » Ava Gardner, o viață aventuroasă și plină de iubiri eșuate

Ava Gardner, o viață aventuroasă și plină de iubiri eșuate

Publicat: 20.09.2022

A fost una dintre cele mai frumoase, mai grațioase, elegante și mai populare actrițe ale anilor ’40 – ’50. Peste 50 de filme, trei căsătorii, niciun copil și o mare iubire – Frank Sinatra.

A fost supranumită zeița dragostei datorită vieții ei amoroase, destul de tumultuoasă și aventuroasă.”Cred că motivul principal din pricina căruia căsniciile mele au eşuat este că de fiecare dată am iubit prea bine, însă nu cu înţelepciune.”  Ava Gardner a murit de pneumonie în anul 1990, la vârsta de 67 de ani.

Senzuala Ava Lavinia Gardner s-a născut în anul 1922, în Grabtown, un cartier sărac din Smithfield, Carolina de nord, fiind cea mai mică dintr-o familie cu șapte copii, arată Britannica.

Erotismul și frumusețea au propulsat-o rapid în lumea strălucitoare și sofisticată

A fost remarcată la vârsta de 19 ani de reprezentanții studiourilor Metro-Goldwyn-Mayer, datorită unor fotografii pe care i le făcuse cumnatul ei și pe care a avut inspirația să le trimită celor de la MGM.

Și nu avea cum să se întâmple altfel decât să fie remarcată. Ava Gardner era tânără, frumoasă, avea niște ochi verzi superbi, o siluetă perfectă și pomeți înalți, conturați, seducători. A fost momentul de cotitură din viața Avei. Deși a început cu roluri secundare în filme, erotismul și frumusețea ei au propulsat-o rapid în lumea strălucitoare și sofisticată de la Hollywood.

Trei dintre filmele ei de referință sunt ”The Killers”, unde a jucat rolul unei femei fatale alături de Burt Lancaster, ”The snows of Kilimanjaro” (cu Gregory Peck) și filmul ”Mogambo” în care l-a avut partener pe Clark Gable, rol ce i-a adus, de altfel, o nominalizare la Oscar (în 1953).

Două căsătorii destrămate după numai un an

Ca multe dintre vedetele marelui ecran, Ava Gardner a trăit intens. A avut o viață palpitantă, plină de controverse, intrigi, multe povești de iubire, eșuări sentimentale, scandaluri. Viață de roman. Dar dincolo de umbrele personalității ei, Avei Gardner nu i-a fost niciodată contestat talentul actoricesc, fiind mereu respectată pe platourile de filmare, în ciuda părerii oarecum negative pe care o avea despre ea însăși. „Undeva în adâncul meu, sunt destul de superficială”.

Frank Sinatra și Ava Gardner, 1951. Sursa foto: Profimedia

Însă. Avei Gardner i-au fost foarte apreciate caracterul aparte și mai ales felul ei sincer de a fi. Era un om plăcut, cald, nu doar o femeie cu un sexappeal ieșit din comun prin viața căreia se perindaseră mai mulți bărbați.

Abuzată mental

Tânără, îndrăgostită și grăbită să guste cât mai repede din succesul lumii care se afla sub reflectoare, Ava Gardner s-a căsătorit când încă nu împlinise 20 de ani. Primul ei iubit, așadar, care i-a devenit soț pentru o perioadă foarte scurtă (doar 9 luni de zile) a fost actorul Mickey Rooney.

„Cel mai mic soț pe care l-am avut a fost cea mai mare greșeală pe care am făcut-o”, avea ea să spună, ani mai târziu. Tânără soție fusese înșelată de actor chiar în locuința acestora, în perioada în care ea se afla la spital, recuperându-se după o operație de apendicită.

Ava Gardner a cedat psihic

Doi ani mai târziu, după divorțul de Rooney, Ava Gardner s-a aruncat într-o nouă relație, finalizată tot printr-un mariaj fulgerător de scurt. Un an a durat iubirea cu muzicianul de jazz Artie Shaw (care își părăsise soția pentru a trăi alături de Gardner). „Un fel de bătăuș”, l-a catalogat Gardner pe acesta. Comentariile legate de căsătoria cu Shaw au scos pe tapet o relație dezastruoasă, cu scandaluri și multe frustrări din partea actriței.

Se spune că Artie Shaw avea o personalitate dominantă, punea la îndoială inteligența proaspetei sale soții, iar felul autoritar și superior în care o trata a copleșit-o pe aceasta. Ava Gardner a cedat psihic, s-a împrietenit cu alcoolul și a început să facă terapie. Cei doi au divorțat în anul 1946.

Al treilea și ultimul ei soț – Frank Sinatra. Dragostea vieții ei

Cinci ani mai târziu după divorțul de Artie Shaw, adică în 1951, actrița s-a căsătorit cu Frank Sinatra. Luna de miere și-au petrecut-o în Cuba, însă apropiații actriței povestesc că Ava nu era în culmea fericirii cu decizia luată. Povestea lor de iubire a fost pe cât de intensă și pasională, pe atât de controversată. Sinatra a fost un alt bărbat pe care Ava l-a fascinat atât de tare încât acesta a divorțat de prima soție pentru a-i fi alături superbei Gardner. Relația lor a durat șase ani. O perioadă cu momente care au oscilat între pasiune arzătoare și certuri teribile cauzate de gelozii venite din ambele părți. Într-un final, Gardner l-a părăsit pe Sinatra în momentul în care a aflat că acesta o înșela cu una dintre dansatoarele lui.

Atât de solicitantă a fost relația lor încât Frank Sinatra a încercat să se sinucidă de câteva ori, în momentul în care Gardner amenința că îl părăsește. Cu toate acestea, despărțiți fiind, ambii și-au recunoscut reciproc statutul de marea iubire din existența celuilalt și au rămas prieteni pe parcursul vieții.

De la actori iubiți, la toreadori

După setul dezamăgirilor amoroase, odată cu încheierea mariajului dintre ea și Frank Sinatra, Ava Gardner decide să părăsească platourile de la Hollywood pentru a se muta în Spania. Aventurile ei amoroase continuă chiar și pe meleagurile iberice, cunoscând tot felul de bărbați (unii dintre ei toreadori) seduși de personalitatea americancei. Viața Avei a stat sub semnul iubirii. A căutărilor marilor iubiri. A iubirilor dorite dar neîmplinite.

Bolile și moartea Avei Gardner

În anul 1968, panicată de semnele unor boli, actrița se retrage în Anglia, mai exact la Londra. Acolo a fost diagnosticată cu emfizem pulmonar, cu depresie și lupus. A suferit două accidente vasculare cerebrale care i-au fost fatale și au imobilizând-o la pat. Din 1986, când a intrat pe linia finală a vieții, și până în 1990, când a părăsit această lume, Frank Sinatra a sprijinit-o moral și chiar fizic, plătindu-i toate facturile medicale, tratamentele și orice cheltuieli de întreținere a avut nevoie și chiar a vrut să trimită un avion particular pentru a o aduce la un spital din Statele Unite, decizia fiind tardivă, Ava murind pe 25 ianuarie 1990, în casa ei de la Londra.

Simt că doar ieri îi făceam viața amară lui Francis. La naiba, chiar l-am iubit, nu-i așa? Unde s-a dus timpul?, i s-ar fi destăinuit Ava unui apropiat, cu puțin timp înainte să moară.

„Celebritatea îți dă tot ceea ce nu ți-ai dorit niciodată”

Trecând peste viața personală care i-a fost precum o cafea fierbinte, aromată și condimentată, despre Ava Gardner se poate vorbi și în alți termeni. Ne referim aici la parcursul ei profesional. Deși a fost apreciată de critici, de colegii de platou, de cinefili, Gardner nu s-a considerat niciodată, ea însăși, o actriță ieșită din comun. Poate că stima de sine scăzută (pe acest plan) a fost și o consecință a relațiilor ei nereușite, agitate, brutale chiar. Despre cel de-al doilea soț al Avei, Artie Shaw, s-a spus că acesta o agresa psihic în mod constant, spunându-i că nu este suficient de inteligentă și rafinată pentru nivelul lui.

400.000 de dolari pentru un film

Odată ajunsă în sistem, adică în studiourile MGM, Ava Gardner i-a uimit, cucerit, fermecat instantaneu pe toți cei de-acolo. A semnat imediat un contract de exclusivitate pentru șapte ani. A urmat perioada „cizelării” ei. Ava venise la pachet cu un accent de „sudistă” care trebuia eliminat din vorbire, prin urmare a luat lecții de dicție, pronunție și a urmat cursuri de actorie, modă, machiaj și prezență scenică.

Filmul care a propulsat-o în cinematografie a fost „The Killers” (1946), unde l-a avut ca partener pe Burt Lancaster. Au urmat filmele de succes „One touch of Venus”, „Big Sinner”, „Pandora”, „Flying Dutchman”.

Care a fost ultimul film din cariera Avei Gardner?

În 1958, Gardner a trecut peste clauzele contractului pe care îl semnase cu MGM și a dorit să devină actriță independentă. Bugetul ei ajungea la 400.000 de dolari pe film, cele mai multe producții cinematografice ajungând să fie filmate în Europa.

Lista filmelor ei este generoasă și variată. De la filme de aventuri istorice „55 de zile la Beijing” (1963), thrillere politic „Seven Days in May” (1964), unde Ava Gardner a jucat alături de renumitul Kirk Douglas, la drame „Noaptea Iguanei” (1964), cu Richard Burton în rolul principal, melodrama istorică ecranizată „Mayerling” (1968), cu Omar Sharif și Catherine Deneuve, până la producții western – „The Life and Times of Judge Roy Bean” (1972) cu Paul Newman și filme de familie „Bluebird” (1976) cu Elizabeth Taylor și Jane Fonda.

Ultimul film din cariera Avei Gardner a fost „Maggie”, producție cinematografică realizată în 1986, un film de comedie asezonat cu mister și acțiune.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Joan Crawford, actriță adorată și mamă imperfectă

Marlene Dietrich, actrița de origine germană care putea să frângă inima oricui

Brigitte Bardot, o zeiță a marilor ecrane și actriță controversată

Violeta Andrei, frumoasa actriță pe care Elena Ceaușescu a urât-o până la moarte

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția