Home » Cultură » Frida Kahlo, pictorița cu cele mai multe autoportrete

Frida Kahlo, pictorița cu cele mai multe autoportrete

Publicat: 25.09.2022

 „Obișnuiam să cred că sunt cel mai ciudat om din lume. Apoi, m-am gândit că sunt atâția oameni pe lume, încât trebuie să mai fie cineva ca mine, care să se simtă la fel de bizar și de defect precum o fac eu. Mi-o imaginez că este acolo, undeva, gândindu-se și ea la mine. Așadar, sper că dacă ești acolo și citești asta acum, să știi că, da, este adevărat, sunt aici și sunt la fel de ciudată ca tine”, scria Frida Kahlo (1907 – 1954), pictorița mexicană reprezentantă a stilului suprarealist, într-unul dintre jurnalele ei.

Frida nu a fost ciudată. A fost unică. Frida a fost culoare, formă, simbol și artă. A fost abundență. De trăiri, de sentimente, exprimate verbal, în scris, vestimentar, dar mai ales pictate.

Frida a fost pictorița pe care unii au identificat-o în primul rând cu acea femeie interesantă, cu un stil aparte, femeia aceea brunetă, mândră, cu o idee de mustață ce-i umbrește trăsăturile bine conturate, cu sprâncenele unite, cu gâtul lung și coronițele de flori mari purtate pe cap.

Casa părintească, acum un adevărat muzeu istoric

Dar, desigur, dincolo de înfățișarea sa, Frida Kahlo a fost o inovatoare în arta picturii și chiar a vestimentației (hainele ei erau o combinație a elementelor mexicane și europene și, de asemenea, stilul ei combina cultura mexicană cu tradițiile amerindiene). Frida a fost un brand. Pe care și l-a construit singură cu mare talent.

Frida Kahlo s-a născut și a murit într-o casă albastră. Casa părintească, acum un adevărat muzeu istoric care, din 1997, este vizitată anual de mii și mii de turiști. Casa Azul se află în cartierul Coyoacan, unul dintre cele mai frumoase și cele mai vechi cartiere culturale din Mexico City.

Tavanul oglindă din dormitorul ei

Casa albastră este un univers vizual deosebit. Este un spectacol de senzații, de culori, de obiecte. Locul unde artista, atinsă de infirmitățile cauzate de un accident de tramvai, și-a pictat propriile suferințe.

Tavanul dormitorului ei fusese dotat cu o imensă oglindă, tocmai pentru a-i facilita realizarea autoportretelor (Frida era imobilizată la pat…). Casa albastră a fost și locul unde artista a trăit alături de marea ei iubire, muralistul Diego Rivera, cu care s-a căsătorit când ea avea doar 22 de ani.

Luvru i-a achiziționat o lucrare

Frida Kahlo a pictat 143 de tablouri, dintre care 55 autoportrete. „Mă pictez pentru că sunt atât de des singură și pentru că sunt subiectul pe care îl cunosc cel mai bine”, spunea ea. Frida a fost subiectul a 34 de cărți și 5 filme. Frida era foarte atentă la felul în care arăta, vestimentația ei fiind o explozie de culoare și stil, mereu frumos și chic accesorizată.

În timpul vieții, și-a expus operele în mari galerii din SUA și Franța. Muzeul Luvru i-a cumpărat una dintre lucrări (în 1939), un autoportret intitulat „Cadrul” („The Frame”), lucrarea fiind prima operă de artă realizată de un artist mexican în sec. 20 cumpărată de celebrul și importantul muzeu.

35 milioane de dolari pentru una dintre operele sale

În 2021, tabloul Fridei intitulat „Diego y yo”, un autoportret în care îi apare imprimat pe frunte chipul soțului Diego Rivera, a fost achiziționat la o licitație care s-a ținut în New York cu fabuloasa sumă de 34,9 milioane de dolari, doborând astfel recordul pe care îl stabilise un alt tablou al ei, vândut în 2016 cu 8 milioane de dolari. „Diego y yo” este cea mai scumpă operă de artă latino-americană din istorie vândută la licitație.

Pe scurt despre Frida Kahlo:

  • La 18 ani, a suferit un accident în timp ce se află în tramvai, accident în urma căruia a avut o fractură de coloană, una de claviculă, fracturi ale coastelor, fractură de bazin, 11 fracturi ale piciorului, piciorul drept și umărul dislocat. Aproape 35 de operații au urmat acelui accident, iar montarea unei armături metalice speciale, care i-a perforat uterul și abdomenul, a avut ca și consecință imposibilitatea pictoriței de a putea avea copii. După accident, Kahlo, a abandonat studiile și implicit ideea de a urma facultatea de medicină pentru a se dedica în totalitate picturii. Toată suferința și frustrarea Fridei cauzate de durerile sale fizice au fost transpuse în permanență de artistă în lucrările sale. „Nu pictez niciodată vise. Pictez propria mea realitate”
  • În 1928, Frida Kahlo a început o relație pasională, dar în același timp furtunoasă, cu celebrul pictor Diego Rivera, mai mare cu 20 de ani decât ea. În 1929, cei doi s-au căsătorit, mariajul lor fiind unul presărat cu multe infidelități din partea ambilor, dar și cu momente armonioase. Cei doi s-au pictat reciproc timp de 25 de ani. În timpul căsătoriei, Frida a avut numeroase aventuri atât cu bărbați, cât și cu femei. La rândul lui, Rivera a înșelat-o pe Frida cu sora ei mai mică, Cristina, fapt care a înfuriat-o atât de tare pe Kahlo încât a divorțat de Rivera. Cei doi s-au recăsătorit, însă, un an mai târziu și, cu toate că problemele dintre ei au continuat, Frida și Diego au rămas împreună până la moartea artistei.
  • I-a fost amputat piciorul drept, cu un an înainte de a muri (cauza oficială a morții fiind embolia pulmonară). Deși adesea a fost descrisă ca fiind o victimă în viața ei, mulți caracterizând-o fragilă, lovită de soartă, distrusă, adevărul este că Frida Kahlo a fost un om puternic, care a realizat extrem de multe și însemnate lucruri pe tot parcursul vieții ei.
  • Succesul ei artistic din timpul vieții a fost relativ moderat, faima și aprecierea ieșite din comun explodând abia la câțiva ani după dispariția ei. Dacă în timpul vieții Frida a fost cunoscută, mai ales în Mexic, ca fiind soția lui Rivera, după moartea ei, a devenit populară în întreaga lume, iar Rivera a devenit cunoscut datorită faptului că a fost soțul Fridei.
  • Influențată în operele sale de cultura indigenă mexicană, caracterizată prin artificii coloristice impresionante și simbolism dramatic, Frida Kahlo a intr0dus în pictura ei un element deosebit – maimuța –  care, în mitologia mexicană, reprezenta dorința. Însă, în lucrările semnate de Kahlo, maimuțele simbolizează, așa cum singură afirmase, copiii pe care nu i-a putut avea niciodată din cauza traumelor fizice suferite în urma accidentului de tramvai din 1925, când a rămas cu diverse complicații medicale care i-au provocat multiple avorturi spontane.
  • În 21 iunie 2001, Frida Kahlo a devenit prima femeie de origine hispanică căreia poșta SUA i-a dedicat o marcă poștală, iar pe 30 august 2010, Banca Mexicului a emis o bancnotă de 500 peso, având imprimat pe una din fețe portretul Fridei și pe cealaltă față, portretul lui Diego Rivera.
  • Frida Kahlo a murit la 20 de zile după ce a împlinit vârsta de 47 de ani (26 iulie 1954). Cu doar câteva zile înainte de moarte, a scris în jurnalul ei: „Sper ca plecarea să fie veselă și sper să nu mă mai întorc niciodată”.

Bibliografie:

https://www.fridakahlo.org/self-portrait-the-frame.jsp

https://www.fridakahlo.org/frida-kahlo-facts.jsp

https://www.nytimes.com/2019/01/31/arts/design/frida-kahlo-booklyn-museum.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Velazquez, cel mai important pictor spaniol și un gigant al vremurilor sale

Giotto, cel mai important pictor italian al secolului al XIV-lea

Theodor Pallady, marele pictor român care a influențat opera „La Blouse Roumaine”

Nicolae Grigorescu, pictorul care nu și-a uitat niciodată originile

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase