Home » Istorie » Arheologii cercetează picturi vechi de 1.000 de ani, excavate în Sudan

Arheologii cercetează picturi vechi de 1.000 de ani, excavate în Sudan

Publicat: 07.09.2022
Arheologii cercetează picturi vechi de 1.000 de ani, excavate în Sudan
Sursa foto: Shutterstock

O echipă de cercetători de la Universitas Kristen Satya Wacana (UKSW) a documentat picturi vechi de 1.000 de ani în rămășițele unei biserici, situată pe malul vestic al Nilului, în Sudan.

Picturile au fost descoperite în 2021 de către Universitatea din Khartoum, Universitatea din Valea Nilului (NVU) și arheologii sudanezi.

Biserica este construită din cărămidă de lut uscat și un strat de căptușeală din cărămizi arse.

Mai multe inscripții grecești au fost identificate pe unii dintre pereții care au supraviețuit, în timp ce în interiorul sanctuarului mai multe picturi au supraviețuit în ciuda deteriorării considerabile a structurii.

Regatele nubiene de pe Nil, un important centru cultural creștin

La momentul descoperirii inițiale, echipa nu avea conservatorii și experții necesari pentru a analiza picturile, astfel că s-a luat decizia de a reîngropa ruinele bisericii pentru a proteja picturile de intemperii.

În cel mai recent studiu, cercetătorii au descoperit că una dintre picturile mai bine conservate de pe peretele estic al sanctuarului prezintă bustul lui Hrisos, pe fundalul unei figuri în picioare, despre care se crede că este Icoana ,,Doamnei noastre”, care o înfățișează pe Fecioara Maria.

,,Acest tip de reprezentare se numește Platytera tone uranon (mai spațioasă decât cerurile). Înseamnă că pântecul Mamei este mai mare decât cerurile, conținând pe Dumnezeul nelimitat și etern. Poate că originile acestei idei pot fi găsite în viziunea zeiței egiptene Nut, care înghite și dă naștere Soarelui”, a declarat Dr. Magdalena Łaptaś, specializată în iconografie nubiană la Institutul de Istoria Artei din cadrul UKSW, scrie Heritage Daily.

Acest tip de reprezentare în arta nubiană era necunoscut

Imaginea este flancată de doi arhangheli, ambii îmbrăcați în haine de ceremonie, bogat decorate și pantofi brodați cu perle. Capetele ambelor figuri sunt incomplete, dar cercetătorii cred că acestea îi reprezintă probabil pe arhanghelii Mihail și Gabriel.

Łaptaś a comentat că acest tip de reprezentare în arta nubiană era necunoscut. ,,În același timp, confirmă puternica influență bizantină”, a precizat ea.

Picturile datează din perioada cuprinsă între secolele IX și XI d.Hr., perioadă în care regatele nubiene de pe Nil au format un important centru cultural creștin.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Picturi murale policrome din secolul al XVII-lea au fost găsite într-un castel de sare

Cézanne, „părintele picturii moderne” care nu a fost apreciat în timpul vieții sale

A scris istorie cu picturile sale, însă era extrem de brutal. Pe cea mai frumoasă dintre amantele sale a lăsat-o inconştientă

Picturile rupestre erau ”inspirate” de substanțe halucinogene

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase