Home » Istorie » Giotto, cel mai important pictor italian al secolului al XIV-lea

Giotto, cel mai important pictor italian al secolului al XIV-lea

Giotto, cel mai important pictor italian al secolului al XIV-lea
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.12.2021

Giotto, pe numele complet Giotto di Bondone, s-a născut în 1266/67 sau 1276 în apropiere de Florența și a murit la 8 ianuarie 1337 la Florența. Giotto a fost cel mai important pictor italian al secolului XIV, ale cărui opere au dus la inovațiile stilului renascentist care s-a dezvoltat un secol mai târziu.

Pictor, sculptor și arhitect, Giotto di Bondone a fost recunoscut ca primul geniu al artei în Renașterea italiană. Giotto a trăit și a creat într-o perioadă în care mințile și talentele oamenilor începeau să fie eliberate din cătușele Evului Mediu. Giotto prefera de obicei subiecte religioase tradiționale, însă oferea acestor subiecte o forță pământească. Giotto a atras o mare faimă în timpul vieții sale, acesta fiind considerat părintele picturii europene pentru că a introdus noi idealuri de naturalism și umanism, spațiul tridimensional și forma tridimensională.

Tatăl lui era un mic moșier. Giorgio Vasari, unul dintre biografii lui Giotto, a povestit cum Cimabue, un pictor cunoscut din Florența, a descoperit talentele lui Giotto. Cimabue ar fi văzut schița făcută de băiatul de 12 ani pe o piatră și a fost atât de impresionat încât l-a convins pe tatăl său să îi permită lui Giotto să devină studentul lui. O altă poveste spune că Giotto, în timp ce era ucenicul unui comerciant de lână din Florența, frecventa studioul lui Cimabue atât de des încât i-a fost permis într-un final să studieze pictura.

Giotto a pictat pentru prinți și înalți oameni ai Bisericii

Cele mai vechi opere cunoscute despre care se crede că au fost pictate de Giotto sunt o serie de fresce despre viața Sfântului Francisc în biserica din Assisi. Fiecare frescă înfățișează un incident, figurile umane și animale sunt realiste, iar scenele exprimă spiritul blând al acestui sfânt protector al animalelor. În jurul anilor 1305 și 1306, Giotto a pictat o importantă serie de 38 de fresce pentru Capela Scrovegni din Padova. Frescele ilustrează viața lui Iisus și a Mariei.

Clopotnița lui Giotto din Florența. Sursa foto: Shutterstock

Vasari povestește despre modul în care Papa Bonifaciu al VIII-lea i-a trimis un mesager lui Giotto cu o cerere de mostre ale lucrărilor sale. Giotto și-a înmuiat pensula în roșu și cu o mișcare continuă a pictat un cerc perfect. Apoi l-a asigurat pe mesager că valoarea acestei mostre va fi recunoscută. Atunci când papa a văzut-o, „el a considerat instant că Giotto i-a întrecut pe toți ceilalți pictori ai vremurilor sale”.

La Roma, Napoli și Florența, Giotto a pictat pentru prinți și înalți oameni ai Bisericii. În Bargello, sau Palatul Podestà (acum muzeu), din Florența, există o serie de scene biblice pictate de Giotto. Printre oamenii din picturi se află și un portret al prietenului său, poetul Dante. Biserica Santa Croce este împodobită cu picturi murale ale lui Giotto care înfățișează viața Sfântului Francisc, potrivit Britannica.

Giotto era scund, foarte isteț și un mare glumeț

În 1334, orașul Florența l-a onorat pe Giotto cu titlul de Magnus Magister (Mare Maestru) și l-a numit arhitect al orașului și administrator al lucrărilor publice. Astfel, Giotto a proiectat celebra clopotniță, însă a murit la 8 ianuarie 1337, înainte ca lucrarea să fie terminată.

Se mai spune că Giotto era scund, foarte isteț și un mare glumeț. Pictorul era căsătorit, iar la moartea sa a lăsat în urmă șase copii. Spre deosebire de mulți dintre colegii săi artiști, Giotto și-a economisit banii și a fost înstărit. A avut relații bune cu papa, iar regele Robert de Anjou l-a considerat un bun prieten.

La fel ca mulți alți artiști ai vremurilor sale, lui Giotto îi lipseau cunoștințele tehnice de anatomie și perspectiva pe care pictorii de mai târziu le-au învățat. Cu toate acestea, Giotto avea o înțelegere a emoțiilor umane și a ceea ce era semnificativ în viața umană. Concentrându-se asupra acestor elemente esențiale, Giotto a creat imagini captivante.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misterul celebrului autoportret al lui Vincent van Gogh, rezolvat după zeci de ani

Theodor Pallady, marele pictor român care a influențat opera „La Blouse Roumaine”

Viața marelui Pablo Picasso, artistul care a schimbat în mod radical arta

Caravaggio, probabil cel mai revoluționar artist al vremurilor sale

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase