Home » Cultură » Nicolae Grigorescu, pictorul care nu și-a uitat niciodată originile

Nicolae Grigorescu, pictorul care nu și-a uitat niciodată originile

Nicolae Grigorescu, pictorul care nu și-a uitat niciodată originile
Expoziție a lui Nicolae Grigorescu la Muzeul de Artă Pushkin, 1970. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30.11.2021

Pictorul Nicolae Grigorescu s-a născut la data 15 mai 1838, fiind unul dintre fondatorii picturii moderne române, urmat de Ștefan Luchian și Ion Andreescu.

Grigorescu a devenit un simbol al generațiilor de artiști care, la începutul secolul XX, încercau să identifice și să expună valorile spiritualității românești.

Nicolae Grigorescu s-a născut în Pitaru, Dâmboviţa, al șaselea copil al cuplului Ion și Maria Grigorescu. În 1843, după moartea tatălui său, familia se mută la București, în mahalaua Cărămidarilor, în casa unei mătuși. Nicolae a moștenit talentul său artistic de la unchiul Ghiţă, acesta fiind cel care i-a dat cărbune pentru a desena. În anii de școală primară, Nicolae picta și vindea iconițe prin târguri, astfel câștigând bani pentru familia sa. După o perioadă ca ucenic în atelierul pictorului Anton Chladek, Nicolae Grigorescu execută icoane pentru bisericile din Băicoi și Mănăstirea Căldăruşani.

Mândria de a fi român și iubirea față de oamenii simpli

Cu ajutorul lui Mihail Kogălniceanu, Nicolae Grigorescu obține o bursă de studii la Paris la vârsta de 23 de ani. Grigorescu urmează cursurile Școlii de Belle-Arte, acolo unde frecventează atelierul lui Sebastien Cornu, fiind coleg cu Renoir. Grigorescu studiază compoziția și desenul.

Sursa foto: Profimedia

Între 1879 și 1890, Grigorescu lucrează în Franța, ori în Bretagne la Vitré, ori în atelierul său din Paris. După 1890, pictorul se stabilește la Câmpina, fiind dedicate în principal temelor rustice, creând portrete de țărănci, care cu boi pe drumuri de țări și peisaje cu specific românesc.

Între anii 1891 și 1904, Nicolae Grigorescu deschide mai multe expoziții personale la Ateneul Român. În 1899, pictorul este numit membru de onoare al Academiei Române.

Din operele lui Grigorescu reiese mândria de a fi român și iubirea față de oamenii simpli și portul țărănesc. Astfel, se poate spune că pictorul nu și-a uitat niciodată originile. La data de 21 iulie 1907, Nicolae Grigorescu moare la Câmpina. În atelierul său, ultima sa lucrare, „Întoarcerea de la bâlci”, rămâne neterminată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Theodor Pallady, marele pictor român care a influențat opera „La Blouse Roumaine”

Viața marelui Pablo Picasso, artistul care a schimbat în mod radical arta

Experții au descoperit motivul pentru care Vincent van Gogh suferea de „delir”

Locul în care Vincent van Gogh ar fi pictat ultimul său tablou a fost găsit

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase