Home » Cultură » Margaret Atwood, profetul distopiei și al utopiei

Margaret Atwood, profetul distopiei și al utopiei

Publicat: 25.09.2022

Dacă sunteți cinefili și v-ați intersectat cu renumitul serial „Povestea slujitoarei”, poate ar fi interesant să aflați faptul că această producție a studiourilor MGM (lansată în 2017 pe micile ecrane) a câștigat până în prezent 15 premii Grammy și a fost inspirată după romanul omonim al celei mai renumite scriitoare canadiene, Margaret Atwood.

Este, cum spuneam, cea mai cunoscută și apreciată scriitoare de ficțiune și non-ficțiune din Canada, autoare a peste 40 de volume care cuprind romane, proză scurtă, poezie, eseuri, cărți pentru copii, opera ei fiind tradusă în peste 30 de limbi străine.

Margaret Atwood este și critic literar, profesor, apărător înfocat al mediului înconjurător și… inventatoare, potrivit Britannica.

Cine este Margaret Atwood?

Margaret Atwood, membră a Societății Regale din Canada, are 81 de ani și s-a născut în Ottawa, Canada. A debutat în lumea literară cu un volum de versuri (1961), „Double Persephone”.

Cariera i-a fost încununată cu foarte multe premii prestigioase. I-au fost decernate titlul onorific de Doctor Honoris Causa de nu mai puțin de 30 de universități mondiale, printre care Oxford, Sorbona și Cambridge și titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor al Franței.

Ce a inventat Margaret Atwood?

Scriitoarea a venit în ajutorul tuturor autorilor care sunt nevoiți să semneze mii și mii de autografe pe cărțile cumpărate de fanii lor. Astfel că, Atwood a creat în anul 2004 un dispozitiv de semnare la distanță a cărților.

Mai mult decât atât, autorul și fanii se pot vedea și interacționa reciproc online, prin intermediul acestui LongPen care reproduce fidel comentariile și semnătura autorului pe cartea fanului.

Care sunt cele mai cunoscute opere literare ale lui Margaret Atwood?

Câteva dintre cele mai apreciate romane ale ei sunt „Femeia comestibilă”, „Femeia-oracol”, „Povestea Slujitoarei”, „Ochi de pisică”, „Mireasa hoțomană”, „Alias Grace”, „Asasinul orb”, „Oryx și Crake”, „MaddAddam” și „Pui de cotoroanță”.

10 citate celebre ale scriitoarei Margaret Atwood:

  1. Un divorţ este asemeni unei amputaţii; supravieţuieşti, dar rămâne mai puţin din tine.
  2. Orice catastrofă este pur şi simplu o problemă în căutarea unei soluţii geniale.
  3. Aminteşte-ţi uneori că pe jumătate eşti apă. Când nu poţi depăşi un obstacol, curgi pe lângă el, ocoleşte-l şi mergi mai departe, aşa cum face apa.
  4. Optimismul înseamnă mai bine decât realitatea; pesimismul înseamnă mai rău decât realitatea. Eu sunt o realistă.
  5. Eschimoşii au 52 de nume pentru zăpadă, întrucât ea este un lucru foarte important pentru ei. La fel de multe nume ar trebui găsite şi pentru dragoste.
  6. Ochi pentru ochi duce la orbire şi mai puternică.
  7. Cunoaşterea era o ispită. Ceea ce nu cunoşti nu te va ispiti.
  8. Pentru Rai avem nevoie de Dumnezeu. Iadul ni-l putem face singuri.
  9. Mai bine nu înseamnă mai bine pentru toţi, pentru unii înseamnă mai rău.
  10. Unele gânduri pe care le avem pot deveni fundamentaliste dacă ne oprim prea mult asupra lor.

Despre Povestea Slujitoarei

Acest roman distopic (1985), care a primit premiul Governor General și Trofeul Arthur C. Clarke (pentru cel mai bun roman științifico-fantastic apărut în Marea Britanie) îți are acțiunea plasată la finalul secolului XX, într-o perioadă în care puterea politică este preluată de o grupare religioasă (regimul teocratic creștin – Republica Galaad) ce își conduce adepții conform ideologiei bazate pe scrierile Vechiului Testament și care impune societății reguli dictate de un soi de patriarhism extremist.

Din această societate fac parte tot felul de caste, dintre care și cea a ”slujitoarelor”, femei fără identitate și fără vreo putere de decizie, fără acces la muncă și la bani, al căror scop este acela de a procrea pentru ”comandanți” și pentru soțiile acestora care nu pot avea copii. Ele sunt „uterele umblătoare”.

Atwood a comparat regimul imaginat de ea cu regimul comunist din România

Scriitoarea a comparat regimul imaginat de ea în acest roman cu regimul comunist din România. „România, de exemplu, a anticipat Galaadul în anii optzeci, interzicând toate metodele contraceptive, obligând populația feminină să treacă prin controale obligatorii pentru depistarea unei sarcini și condiționând promovările și creșterile salariale de fertilitatea persoanei respective”, a spus Atwood.

Cartea a fost tradusă în peste 40 de limbi străine și s-a vândut în peste 8 milioane de exemplare.

Lucruri de știut despre viața lui Margaret Atwood:

  • Și-a gândit prima poezie în timp ce se plimba pe un teren de fotbal, în drum spre casă de la liceu.
  • Are o pălărie specială făcută din ziar, carton și pungi de plastic.
  • A scris un cântec rock intitulat „Frankenstein Monster Song”.
  • Bătăile inimii ei sunt neregulate (moștenire genetică de la tată)
  • Este pasionată de tricotat, activitate pe care o întreprinde în mod regulat.
  • Nu are nicio problemă în a se hrăni cu gândaci, pe lista preferințelor aflându-se lăcustele.
  • A fost crescută ca „agnostică strictă”.
  • În camera ei de lucru se află două birouri – unul dotat cu internet și altul fără internet.
  • Trei dintre perechile ei de pantofi sunt expuse în muzeul Bata Shoe Museum din Toronto
  • Copil fiind a fost traumatizată de povestea Albei ca zăpada
  • Profesoara ei de engleză de clasa a 12-a, Bessie Billings, a făcut o afirmație despre una dintre poeziile ei timpurii: „Dragă. nu pot înțelege niciun cuvânt din poezia asta, prin urmare, trebuie să fie ceva de bine”.
  • Margaret Atwood este atât de emblematică încât până și regretata regină Elisabeta a II-a i-a adus cuvinte de laudă și apreciere, oferindu-i distincția de Membră a Ordinului Companionilor de Onoare pentru serviciile aduse literaturii.
  • Se știe că a fost activistă încă de tânără, deși în perioada anilor 80 acest lucru nu era tocmai comod pentru o femeie, lucru care nu a împiedicat-o, totuși, să se concentreze asupra problemelor sociale feministe complexe și să vorbească împotriva nedreptăților precum intervenția SUA în El Salvador în 1981. Acum se concentrează pe schimbările climatice și drepturile globale ale femeilor.
  • A avut o relație deosebită, timp de 40 de ani, cu partenerul ei de viață, scriitorul Graeme Gibson (decedat în 2019, după o lungă suferință cauzată de demență). Odată, Atwood i-a dăruit soțului ei un tricou pe care a imprimat textul „fiecare femeie scriitor ar trebui să fie căsătorită cu Graeme Gibson”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Povestea slujitoarei”, de Margaret Atwood

Pedeapsa cruntă pe care a primit-o autorul ”Utopiei” după ce l-a înfruntat pe regele Henric al VIII-lea

Cum arată Samjiyon, oraşul ”utopie a socialismului”, inaugurat recent de Kim Jong-un

Tim Berners-Lee, fondatorul sistemului WWW, avertizează asupra riscului distopiei digitale

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase