Home » Istorie » Pedeapsa cruntă pe care a primit-o autorul „Utopiei” după ce l-a înfruntat pe regele Henric al VIII-lea

Pedeapsa cruntă pe care a primit-o autorul „Utopiei” după ce l-a înfruntat pe regele Henric al VIII-lea

Pedeapsa cruntă pe care a primit-o autorul „Utopiei” după ce l-a înfruntat pe regele Henric al VIII-lea
Publicat: 07.07.2023
Pe 7 iulie 1535 a fost executat savantul umanist englez Thomas Morus, autorul „Utopiei”, lucrare fundamentală în istoria ideilor politice.

Thomas Morus, în engleză Thomas More, s-a născut pe 7 februarie 1478 la Londra. Avocat, scriitor şi om de stat, Morus şi-a câştigat reputaţia de important erudit umanist.

 

El a fost cel care a introdus termenul de „utopie” (greacă „niciun loc”, dar similar cu eu topos – „loc fericit”), numele dat unei naţiuni insulare ideale, imaginare, a cărui sistem politic a fost descris în cartea pe care a publicat-o în 1516.

Morus este cunoscut în special pentru refuzul de a-l recunoaşte pe Henric al VIII-lea drept cap al Bisericii Angliei, nefiind dispus să renunţe la principiile sale şi la religia catolică. Acel refuz a avut drept consecinţe terminarea carierei sale politice, închiderea sa în Turnul Londrei, şi apoi executarea lui pentru înaltă trădare

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 7 iulie:

1871 – A fost autorizată, prin decret, funcţionarea, în Bucureşti, a Societăţii Generale de iluminare şi încălzire prin gaz.

1887 – S–a născut Marc Chagall, pictor gravor şi decorator francez de origine rusă.

1898 – SUA anexează insulele Hawaii.

1901 – S-a născut Vittorio De Sica, actor, regizor de teatru şi cineast, unul dintre iniţiatorii neorealismului italian în cinematografie. (m. 1974).

1941 – Armata română a atins aliniamentul Nistrului, eliberând astfel Basarabia.

1993 – S–a deschis, la Bucureşti, primul Salon internaţional automobilistic al României.

2008 – Ada Brumaru – muzicolog şi critic muzical – a murit. Preocupările sale muzicologice s-au orientat cu precădere către lumea teatrului liric, către perioada romantică (este autoarea cărţii „Romantismul în muzică”), dar şi către creaţia autohtonă (a realizat filmul „Enescu, la răspântie de vremi”). Ada Brumaru a fost distinsă de trei ori cu Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania, al cărei membru era. (n. 5 iulie 1930)

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase